22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Cine e de vină?

http:http://www.youtube.com/watch?v=0RivaM64-BY

Directorul medical interimar al Serviciului de Ambulanţă Dolj, Iulia Stănculescu, a demisionat ieri, după ce i-a refuzat transportul acasă unei paciente bolnave de cancer din Constanţa, invocând legea. Medicul pacientei, prof. dr. Florinel Bădulescu, spune că este vorba de umanitate şi nu de lege, în timp ce reprezentanţii Ambulanţei Dolj declară că a fost vorba de o problemă de comunicare ce s-ar fi putut rezolva cu puţină răbdare.

O femeie bolnavă de cancer, de 41 de ani, din Constanţa, a sosit duminică la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, pentru a fi tratată de prof. dr. Florinel Bădulescu, şeful Clinicii de Oncologie. După ce s-a format o comisie specializată, medicii au constatat că nu mai pot face nimic şi au anunţat familia, care a decis ca aceasta să fie externată şi să fie dusă acasă.

Transport refuzat pentru nelegalitate

Scandalul a izbucnit atunci când transportul a fost refuzat de către directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Dolj, Iulia Stănculescu, pe motiv că acesta nu este legal. „Pentru că are şi metastază de gradul şase şi nu-şi poate mişca un picior, am cerut o salvare, am întocmit documentele şi dimineaţa am trimis sora bolnavei, asistenta-şefă şi încă un cadru angajat în clinică – deci trei persoane – la Direcţia de salvare publică şi am rugat, cu documente oficiale, să-i aprobe salvare să se ducă acasă. Şi le-a refuzat, le-a zis că nu e legal, că nu se poate, nu ştiu. Atunci asistenta-şefă m-a sunat şi am rugat-o ca pe cererea mea să se treacă actul legal în baza căruia refuză, pentru că nu puteam accepta la ora aia că nu pot să trimit acasă mama unui copil de 14 ani. Nu a vrut să-l semneze, nu am avut timp (să rezolvăm – n.r.)… În Oncologie, să ştiţi că nu e timp“, a povestit, telefonic, pentru GdS, medicul Florinel Bădulescu. Acesta a contactat apoi un serviciu privat de ambulanţă, care a transportat bolnava acasă contra cost, în urma unor negocieri (de la 2.000 la 1.500 de lei), 1.000 de lei fiind suportaţi din buzunarul doctorului Bădulescu şi 500 din banii familiei bolnavei.

Demisia directorului medical al Ambulanţei, fără motivare

Între timp, mass-media au fost anunţate, iar cazul a început să stârnească reacţii în presă. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a afirmat că transportul trebuia efectuat şi că decizia de a refuza nu a fost corectă. În dimineaţa zilei de ieri, Iulia Stănculescu şi-a dat demisia din conducerea Serviciului de Ambulanţă Dolj, fără a-şi motiva decizia.
În vreme ce prof. dr. Florin Bădulescu blamează lipsa de umanitate a celor ce ar fi trebuit să aprobe transportul, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Dolj, Cristian Gângioveanu, spune că problema a fost una de comunicare. „Am înţeles că pacientul ar fi plecat la domiciliu. Medicul coordonator din dispeceratul integrat pentru 112 ar fi putut să fie apelat că se va organiza de către Secţia de Oncologie un transport al pacientului ori către un spital judeţean, în speţă din Constanţa, ori la domiciliu. Au fost o serie de întâmplări şi confuzii în legătură cu locul în care trebuia transportat pacientul. Dacă era şi o implicare mai mare din partea doamnei doctor, să fi încercat să ia legătura şi cu cei din Secţia de Oncologie, se putea evita această situaţie neplăcută, pentru că există prevederi legale care ne permit să efectuăm aceste transporturi“. Directorul Serviciului de Ambulanţă a ţinut să precizeze că instituţia îşi cere scuze faţă de pacientă şi familia acesteia pentru că a fost nevoită să treacă printr-o situaţie neplăcută, care s-a adăugat la problemele de sănătate ale bolnavei. Mai mult, Cristian Gângioveanu spune că, atât în cazul unei simple externări, cât şi în cel al unui transfer între spitale, s-ar fi putut găsi o soluţie la această problemă.

DSP Dolj: „Se poate face externare la domiciliu“

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, George Beţiu, a declarat că s-a format o comisie de control pentru a analiza situaţia atât la Serviciul de Ambulanţă, cât şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. „În momentul în care vom avea concluziile comisiei de anchetă, vă vom pune la dispoziţie rezultatele. Încă nu sunt în posesia documentaţiei pentru a vă putea spune cum se încadra solicitarea doctorului Bădulescu. Cert este că se poate face externare la domiciliu pentru persoanele care nu pot utiliza mijloace de transport obişnuite şi se poate face şi transfer interspitalicesc, în baza solicitării medicului curant“, a explicat George Beţiu.
Conform Mediafax, Ministerul Sănătaţii a reacţionat la acest caz şi a afirmat, printr-un comunicat, că legislaţia nu interzice transportul bolnavilor nedeplasabili la domiciliul acestora cu ambulanţa.
Miercuri seară, bolnava a ajuns, în cele din urmă, la Spitalul Judeţean din Constanţa, unde nu a mai fost tratată înainte. Citat de Mediafax, managerul Spitalului din Constanţa, Dan Căpăţână, a spus că acest caz „este în afara oricărei raţiuni şi logici medicale. Nu se poate ca pe un om aflat într-o astfel de situaţie să nu poţi să-l ajuţi. (…) Dar, legal, este acoperit (Serviciul de Ambulanţă Dolj – n.r.), nu putea să-i ajute pe oamenii aceia. Din păcate, aşa este. Este o altă parte proastă a sistemului“, a spus directorul Spitalului din Constanţa.
Directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Cătălin Grasa, a declarat corespondentului Mediafax că starea de sănătate a pacientei de 41 de ani s-a înrăutăţit, iar ieri după-amiază, în jurul orei 15.00, familia a decis să o ia acasă.
„Familia a semnat astăzi, pe proprie răspundere, şi a hotărât externarea pacientei. Starea de sănătate a acesteia se înrăutăţise, iar familia a hotărât să o ia acasă“, a spus Cătălin Grasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS