16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPovestea accidentului produs de Siclitaru

Povestea accidentului produs de Siclitaru

Procurorii au reţinut în rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată pe Florin Iulian Siclitaru că, pe 31 martie, acesta circula cu viteză excesivă, consumase droguri şi avea o atitudine nepăsătoare la volan atunci când a spulberat doi tineri care se aflau pe trecerea de pietoni. Ieri, Tribunalul Dolj a hotărât ca inculpatul să fie judecat în continuare în stare de arest.

În dimineaţa zilei de 31 martie, în jurul orei 4.50, Andrei Dragomir, de 20 de ani, și Cosmin Băbălău, de 21 de ani, au ieşit dintr-un club situat pe strada Calea Bucureşti din Craiova, în zona Institut, şi au plecat către casă. Au apucat să parcurgă doar câteva zeci de metri, pentru că, în timp ce traversau strada pe trecerea de pietoni, au fost loviţi în plin şi ucişi de un Mercedes. După accident, Florin Iulian Siclitaru, şoferul Mercedesului, a fugit şi a fost prins abia în seara zilei de 31 martie. Probele strânse de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova arată că tinerii nu au avut nici o şansă să scape cu viaţă, pentru că autoturismul care i-a lovit rula cu aproximativ 125 km/h. Nu s-a putut stabili dacă Siclitaru consumase băuturi alcoolice, însă analizele toxicologice au fost pozitive la THC (tetrahidrocanabinol), una dintre substanţele active prezente în canabis ori haşiş.

Din club în club

Anchetatorii au stabilit că, în noaptea zilei de sâmbătă, 30 martie, Florin Iulian Siclitaru s-a dus în clubul Trend de pe strada Mihai Viteazul din Craiova, unde a stat până duminică dimineaţă, în jurul orei 4.00, când au venit doi amici ai săi – Ionuţ Pîrvan şi Florin Chiriţescu. Cei trei au hotărât să plece într-un alt club şi s-au urcat în Mercedesul lui Siclitaru. În faţa procurorilor, Siclitaru a precizat că nu consumase băuturi alcoolice, motiv pentru care a şi condus în acea dimineaţă. Pîrvan s-a urcat pe locul dreapta-faţă al maşinii, iar Chiriţescu pe bancheta din spate, după care Siclitaru a condus pe străzile Mihai Viteazul, Bibescu, Brestei şi Calea Bucureşti, către Aeroport.
În jurul orei 4.50, în timp ce Andrei Dragomir și Cosmin Băbălău se angajaseră în traversarea străzii Calea Bucureşti pe marcajul pietonal, „din cauza vitezei excesive şi a atitudinii nepăsătoare cu privire la derularea traficului, inculpatul a observat cu întârziere prezenţa celor doi pietoni. Manevra sa de a trage volanul către stânga nu a putut ajuta la evitarea impactului cu cele două victime“, au precizat procurorii craioveni.
Din cercetările făcute la locul accidentului s-a stabilit că cei doi tineri au fost loviţi de partea dreapta-faţă a maşinii conduse de Siclitaru. Andrei Dragomir a fost basculat peste parbrizul maşinii, s-a lovit de corpul prietenului său, care traversa strada în dreapta sa, după care a fost proiectat la aproximativ 37 de metri faţă de marcajul pietonal. Cosmin Băbălău a fost luat pe capotă, proiectat pe parbriz, după care a fost proiectat pe celălalt sens de mers, pe liniile de tramvai, la aproximativ 66 de metri faţă de trecerea de pietoni.
Anchetatorii au mai reţinut că, deşi au fost găsite urme de frânare la locul accidentului, „inculpatul nu a oprit autoturismul, a continuat deplasarea circa 236,80 metri, pe direcţia Aeroport, până în parcarea amenajată în dreptul blocului D2“.

A fugit la Petroşani

După ce a coborât din maşină, Siclitaru a hotărât să fugă de la locul faptei. S-a urcat într-un taxi şi a cerut să fie dus la Petroşani, în judeţul Hunedoara, unde familia sa deţine o cabană. Între timp, poliţiştii au început căutarea şoferului, iar pentru prinderea lui Siclitaru a fost cerută interceptarea, localizarea şi înregistrarea convorbirilor telefonice purtate de acesta. Aşa s-a aflat că, duminică după-amiază, Florin Iulian Siclitaru a plecat spre Craiova cu intenţia să se predea. Anchetatorii au stabilit că inculpatul a fost convins de părinţii săi să facă acest lucru. Astfel, tatăl inculpatului s-a dus la cabana din Petroşani şi l-a luat, iar la ora 21.35, la intrarea în Craiova, maşina cu care se deplasau pe DN 6B a fost oprită de poliţişti. Atât Florin Iulian Siclitaru, cât şi tatăl său şi un pasager din maşina cu care se îndreptau către Craiova au fost duşi la sediul IPJ Dolj.
Ulterior, după aproximativ 17 ore de la producerea accidentului, la ora 21.49, Florin Siclitaru a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. În aceeaşi seară, inculpatul a fost dus la Spitalul de Urgenţă Craiova, unde i-au fost recoltate probe de sânge şi de urină.

Expertize incriminatoare

Procurorii au mai menţionat în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a lui Siclitaru că în buletinul preliminar de analiză toxicologică întocmit de medicii legişti de la Institutul „Mina Minovici“ s-a menţionat că rezultatul a fost pozitiv pentru THC. Acest rezultat este valabil însă numai după confirmarea prin metoda GC-MS, care se va face în perioada următoare.
De asemenea, raportul de expertiză tehnică menţionează că viteza Mercedesului înainte de a-i lovi pe cei doi pietoni a fost de 125 km/h, iar „victimele nu puteau evita producerea accidentului deoarece traversau printr-un loc special amenajat şi, cel mai probabil, nu au apreciat viteza cu care se deplasa inculpatul, considerând că acesta va opri pentru a le acorda prioritate“, au mai consemnat anchetatorii. În schimb, accidentul putea fi evitat de inculpat dacă îi observa pe cei doi pietoni şi nu circula cu viteză excesivă, mai ales că a avut la dipoziţie 35 de metri pentru frânare în condiţiile în care distanţa necesară opririi la viteza de 50 km/h este de 29 de metri.  
Vineri, după ce au depus la dosar şi rezultatele expertizelor, procurorii au dispus trimiterea în judecată a lui Siclitaru pentru ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului. Pentru comiterea infracţiunii de conducere sub influenţa unor substanţe ori produse stupefiante s-a dispus continuarea cercetărilor până când se va face confirmarea rezultatelor prin metoda GC-MS.

Recurs respins

După trimiterea în judecată a lui Siclitaru, luni, Judecătoria Craiova a respins cererea acestuia de înlocuire a arestului preventiv cu obligarea de a nu părăsi localitatea de domiciliu. În plus, instanţa a dispus menţinerea arestului preventiv faţă de inculpat. Siclitaru a făcut recurs împotriva deciziei instanţei, acţiunea sa fiind respinsă ieri de Tribunalul Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS