14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalApel respins în cazul moştenitorilor lui Paul Valută

Apel respins în cazul moştenitorilor lui Paul Valută

Soţia şi cei doi copii ai lui Jahani Farid, cunoscut drept Paul Valută, au mai pierdut o luptă cu justiţia în privinţa despăgubirilor ce trebuie achitate în dosarul fraudării BRD cu aproximativ două milioane de euro

Magistraţii Curţii de Apel Timişoara au hotărât să respingă apelul formulat de soţia şi copiii craioveanului de origine iraniană Jahani Farid, cunoscut drept Paul Valută, în cazul despăgubirilor de 1,4 milioane de lei cerute de BRD în dosarul fraudării instituţiei bancare cu opt milioane de lei.
Jahani Farid a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv în luna mai 2008, alături de alte şase persoane – turcii Osman Tunc şi Ors Sami, Eugen Florescu, Mihaela Biţu, Paul Mânzu şi Doru Meosu, toţi fiind acuzaţi de comiterea infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic, spălare de bani, constituirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase.
Procurorii DIICOT Timişoara au reţinut că, la sfârşitul anului 2007, inculpaţii au constituit un grup infracţional structurat pe două filiere, scopul fiind obţinerea de „foarte multe fonduri băneşti pe căi ilegale“. Pe scurt, planul conceput de Paul Valută consta în folosirea unui angajat al BRD care să transfere banii în conturile a două „săgeţi“ din Bucureşti şi din Timişoara. Banii urma să fie preluaţi de la „săgeţi“ de doi „locotenenţi“ şi, în final, predaţi lui Paul Valută. După ce punea mâna pe bani, Paul Valută intenţiona să fugă din ţară. În final, Paul Valută a reuşit să fraudeze BRD Craiova cu opt milioane de lei cu ajutorul funcţionarei Mihaela Biţu, însă toţi cei opt inculpaţi au fost arestaţi în timp sau după ce au retras o parte din bani din conturile deschise la alte bănci din Bucureşti şi Timişoara. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Timiş, iar, în octombrie 2011, judecătorii timişoreni s-au pronunţat şi i-au condamnat pe inculpaţi şi i-au obligat să achite BRD suma de 1.400.728,86 lei, plus dobânda legală. Pentru că Paul Valută a murit în ianuarie 2009, instanţa a hotărât ca o parte din paguba produsă BRD să fie achitată de succesorii acestuia. Ulterior, Curtea de Apel Craiova a respins apelul formulat de inculpaţi, iar, pe 14 noiembrie 2012, Înalta Curte a dat o sentinţă definitivă în dosar. Cei şase inculpaţi au primit pedepse între doi ani şi şase luni şi patru ani de închisoare, iar instanţa a dispus rejudecarea de către Curtea de Apel Timişoara a apelurilor formulate de soţia şi cei doi copii ai lui Paul Valută. În aprilie, Curtea de Apel Timişoara a respins din nou apelurile declarate de cei trei succesori ai lui Paul Valută.
Denisa Botoca, purtătoarea de cuvând a Curţii de Apel Timişoara, a precizat pentru GdS că hotărârea instanţei poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

A murit în timpul procesului

În luna martie 2008, după ce a fost arestat preventiv, Paul Valută a refuzat să mănânce şi să se ridice din pat, iar starea sa de sănătate s-a înrăutăţit treptat. În decembrie, a fost internat la Spitalul de Urgenţă din Timişoara, iar, pe 17 ianuarie 2009, a decedat în urma unui stop cardiorespirator.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS