16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSamir Sprînceană s-a dus la închisoare

Samir Sprînceană s-a dus la închisoare

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au hotărât, în Joia Mare, să respingă recursurile formulate de Samir Sprînceană şi ceilalţi cinci inculpaţi judecaţi pentru infracţiuni cu carduri de credit, astfel că toţi vor executa pedepsele date de Tribunalul Dolj.

Samir Ionel Sprînceană, unul dintre liderii restituirilor ilegale de TVA din judeţul Dolj, a fost arestat la începutul lunii iunie 2010, alături de nepotul său, Ovidiu Doran, dar şi de Iulian Niţulescu, Claudiu Bălan, Gigi Toma şi Liviu Sfetcovici, toţi fiind acuzaţi de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova de constituirea unui grup infracţional organizat, deţinerea de echipamente pentru falsificarea instrumentelor de plată electronică şi acces fără drept la un sistem informatic.
Potrivit procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, în februarie 2010 a fost descoperit în Craiova un grup infracţional organizat, format din Samir Sprînceană, Ovidiu Doran, Iulian Niţulescu, Claudiu Bălan, Gigi Toma şi Liviu Sfetcovici, care se ocupa cu montarea de dispozitive „skimmer“ pe bancomate din Germania, Franţa şi Italia pentru a copia datele cardurilor bancare. Cu datele obţinute în acest mod, erau clonate cardurile originale, ulterior banii fiind retraşi fraudulos din conturile bancare. După câteva luni de supraveghere, pe 1 iunie 2010, ofiţerii BCCO Craiova i-au reţinut în vama Cenad pe Sprînceană, Doran şi Niţulescu, care erau în drum spre Germania, unde se duceau să recupereze aparatura pentru copierea datelor de pe cărţile de credit. Procurorii  au mai stabilit că acest grup infracţional era condus chiar de Samir Sprînceană, omul de afaceri craiovean trimis în judecată în anul 2006 pentru returnări ilegale de TVA. Samir era cel care coordona activităţile membrilor grupului, se ocupa de cumpărarea aparaturii, ba chiar încerca să ajute „săgeţile“ prinse de autorităţile străine. În luna octombrie 2010, procurorii au încheiat cercetările în acest dosar şi l-au trimis în judecată pe Samir Sprînceană şi pe ceilalţi cinci „parteneri de afaceri“.

Trei au ajuns după gratii, trei sunt căutaţi

După aproape un an de la trimiterea în judecată a celor şase inculpaţi, pe 29 septembrie 2011,  judecătoarea Maria Nicola de la Tribunalul Dolj i-a găsit vinovaţi şi i-a condamnat. Samir Sprînceană a primit cinci ani de închisoare, ca şi Toma, Niţulescu şi Doran. În schimb, Sfetcovici şi Bălan au fost condamnaţi la trei ani, respectiv trei ani şi şase luni de pușcărie.
După pronunţarea sentinţei, inculpaţii au făcut apel, care s-a judecat la Curtea de Apel Craiova. Pe 18 aprilie, anul trecut, magistraţii au hotărât să respingă ca nefondate apelurile formulate de cei şase inculpaţi. A urmat recursul, dosarul fiind înregistrat pe rolul Înaltei Curţi pe 28 mai 2012. Joi, pe 2 mai, doi din cei trei judecători ai completului de judecată au hotărât să respingă ca nefondate recursurile formulate de cei şase inculpaţi. Al treilea magistrat din complet a făcut opinie separată şi a modificat pedepsele primite de trei dintre inculpaţi – Sfetcovici, Bălan şi Sprînceană. Acesta din urmă a fost condamnat la trei ani şi opt luni de închisoare, iar Bălan şi Sfetcovici la câte trei ani de închisoare cu suspendare. A rămas însă definitivă hotărârea luată de majoritatea formată din cei doi judecători ai completului, astfel că cei şase inculpaţi trebuie să execute pedepsele date de Tribunalul Dolj în septembrie 2011. O zi mai târziu, pe 3 mai, Tribunalul Dolj a şi emis mandatele de executare a pedepselor pe numele inculpaţilor, iar Samir, Niţulescu şi Sfetcovici au fost încarceraţi. Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, ceilalţi trei condamnaţi nu au fost încă încarceraţi.

Alţi 18 ani de închisoare

Pe 12 februarie 2013, Samir Sprînceană a fost condamnat la 18 ani de închisoare într-un dosar privind returnări ilegale de TVA în valoare de aproape 66 de milioane de lei. În acelaşi dosar, alţi şapte inculpaţi, printre care Adrian Marius Berceanu şi Roland Împuşcătoiu, au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea între 10 şi 18 ani. Numai Luiza Popa a primit o pedeapsă mai mică – doi ani de închisoare. În prezent, Curtea de Apel Craiova judecă apelul formulat de inculpaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS