16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul, campion la ajutoarele sociale

Doljul, campion la ajutoarele sociale

Sumele plătite anul trecut pentru întreg programul de acordare a venitului minim garantat au fost de 440,726 milioane de lei, mai mari cu 30,28 milioane de lei (7,4%) decât în 2011, conform datelor centralizate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi publicate de Agerpres. Datele arată că Doljul a fost judeţul în care a existat cel mai mare număr de familii care au beneficiat de venitul minim garantat, 12.765, dublu faţă de alte judeţe clasate în top.
Potrivit sursei citate, judeţele cu cel mai mare număr de familii beneficiare de venit minim garantat au mai fost: Dâmboviţa (6.702), Argeş (6.753), Bacău (7.498), Teleorman (7.667), Galaţi (7.916), Vaslui (8.365) şi Buzău (8.639). Se observă, astfel, că Doljul este singurul judeţ din Oltenia care are un număr aşa de mare de familii asistate social.
Pe lângă efectele cu adevărat de întrajutorare a persoanelor sărace, sistemul actual al venitului minim garantat încurajează anumite persoane să se mulţumească doar cu banii veniţi de la stat, fără a face eforturi deosebite pentru a-şi câştiga singuri un venit propriu. Mediul de afaceri doljean s-a plâns, în repetate rânduri, de faptul că nivelul crescut şi extins al ajutoarelor sociale acordate de stat doljenilor „încurajează lenea şi nemunca“.

Cei mai mulţi asistaţi social trăiesc la ţară

Potrivit datelor de la Ministerul Muncii, aproximativ trei sferturi din totalul familiilor beneficiare (75,5%) aveau domiciliul în mediul rural. Doljul se situează, din nou, pe primele locuri pe ţară ca şi pondere a familiilor din mediul rural la acordarea venitului minim garantat, cu 91,6% din totalul asistaţilor din judeţ. Alte judeţe care au mai înregistrat cele mai mari ponderi ale familiilor asistate în mediul rural (peste 90%) sunt: Bistriţa-Năsăud, Vrancea şi Sălaj.
Statul le plăteşte asistaţilor mai multe feluri de ajutoare, cum ar fi ajutorul social, contribuţii pentru asigurările de sănătate şi asigurarea obligatorie a locuinţelor, potrivit Ministerului Muncii.

Venitul mediu garantat: 179 de lei pe familie

În 2012, valoarea medie lunară calculată la nivel naţional a ajutorului social acordat a fost de 179,1 lei pe familie beneficiară, respectiv 73,1 lei de persoană dintr-o familie beneficiară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS