10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn secol de puşcărie pentru cămătarii lui Mafiotul

Un secol de puşcărie pentru cămătarii lui Mafiotul

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au condamnat, joi, la pedepse ce însumează 98 de ani şi patru luni de puşcărie, pe cei 18 inculpaţi din dosarul cămătarilor din judeţul Olt, conduşi de Enache Constantin, zis Costel Mafiotul. Iniţial, Tribunalul Olt achitase opt inculpaţi din acest dosar, printre care doi poliţişti şi un jandarm.

Gruparea de cămătari condusă de Enache Constantin, zis „Costel Mafiotul“, a fost destructurată în septembrie 2010 de ofiţerii de la Crimă Organizată şi procurorii DIICOT Craiova. Cei 18 inculpaţi, printre care şi trei oameni ai legii –  Claudiu Paţa şi Marius Veţeanu, ambii agenţi de poliţie în cadrul IPJ Olt, şi Cornel Cosma, subofiţer în cadrul IJJ Olt, au fost acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, violare de domiciliu, şantaj în formă continuată, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, tâlhărie şi efectuarea fără drept a operaţiunilor cu arme şi muniţii. Procurorii au stabilit că Enache, liderul grupului, acorda împrumuturi către persoane fizice, cu dobânzi între 15 şi 100% pe lună, dobânzi care ajungeau însă în unele cazuri şi până la 300% pe lună. Banii împrumutaţi şi dobânzile „umflate“ erau recuperate ulterior prin ameninţări şi acte de violenţă ori prin deposedarea victimelor de bunurile mobile şi imobile pe care le deţineau. Procurorii DIICOT au menţionat în rechizitoriul prin care i-au trimis în judecată pe inculpaţi că Eugenia Radu ţinea o evidenţă strictă a datornicilor, iar ceilalţi membri ai grupării, inclusiv cei doi agenţi de poliţie şi subofiţerul de jandarmi, folosindu-se de autoritatea deţinută, exercitau presiuni asupra lor pentru recuperarea banilor şi dobânzilor. De asemenea, victimele cămătarilor erau constrânse să întocmească înscrisuri olografe, din care să reiasă că au împrumutat sume mult mai mari sau să încheie contracte de împrumut sau de vânzare-cumpărare. Prin aceste metode, mai multe persoane au rămas fără case sau maşini, anchetatorii estimând că gruparea de cămătari a obţinut de pe urma lor aproximativ 500.000 de euro. În februarie 2011, cei 18 inculpaţi au fost trimişi în judecată, iar pe 26 iunie Tribunalul Olt i-a condamnat. Enache Constantin a primit 12 ani de închisoare, iar alţi nouă inculpaţi, pedepse între doi ani de închisoare cu suspendare şi șapte ani de puşcărie. Poliţiştii, jandarmul şi alţi cinci inculpaţi din dosar au fost achitaţi, însă Veţeanu a primit o amendă administrativă de 1.000 de lei.

Agravarea pedepselor la apel

Inculpaţii şi procurorii au făcut apel împotriva hotărârii luate de judecătorii de la Tribunalul Olt, iar dosarul a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova pe 21 august, anul trecut, iar joi instanţa a dat sentinţa.
Magistraţii de la Curtea de Apel Craiova s-au dovedit mai puţin „iertători“ cu inculpaţii decât colegii lor de la Olt şi au dispus agravarea pedepselor primite de o parte din inculpaţi. Dacă Tribunalul Olt „spălase“ opt dintre inculpaţi, la Craiova lucrurile s-au schimbat, toţi cei 18 inculpaţi fiind condamnaţi la pedepse cu închisoarea. Enache Constantin  a rămas cu pedeapsa de 12 ani de puşcărie, iar Iancu Stancu şi Alexandru Rotariu au fost condamnaţi la câte şapte ani şi şase luni pentru faptele comise. Alt inculpat, Viorel Mangîru, a primit opt ani de puşcărie, iar Dănuţ Tudor – şapte ani.
De data acesta, atât cei doi poliţişti Paţa şi Veţeanu, dar şi jandarmul Cosma au fost condamnaţi la câte patru ani de puşcărie pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi şantaj în formă continuată.
Restul inculpaţilor din acest dosar au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între trei şi cinci ani de puşcărie, pedepsele celor 18 inculpaţi însumând 98 de ani şi patru luni de închisoare. Hotărârea Curţii de Apel Craiova poate fi atacată cu recurs, o sentinţă definitivă în acest dosar urmând să fie dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Despăgubiri
Instanţa a dispus desfiinţarea tuturor înscrisurilor dintre cămătari şi victimele lor, cum ar fi chitanţe, contracte de împrumut ori contracte de vânzare-cumpărare şi i-a obligat pe inculpaţi să le achite despăgubiri părţilor vătămate pentru prejudiciul moral suferit. În total, cămatarii trebuie să le achite victimelor care s-au constituit părţi civile în proces 90.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS