3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProtest cu mesaje scrise, în Universitate

Protest cu mesaje scrise, în Universitate

Zeci de studenţi ai Facultăţii de Ştiinţe Sociale au intrat în cea de a doua săptămână de proteste împotriva deciziei de desfiinţare,
care a fost luată în şedinţa de Senat a Universităţii din Craiova din 1 aprilie

Tinerii au schimbat modul în care să îşi manifeste nemulţumirea. Au renunţat la simplele adunări în sălile facultăţii sau pe holuri şi au pornit un marş prin Universitate, având scris pe haine „Studenţi fără drepturi“, „Redus la tăcere“ sau „Un fleac, ne-au desfiinţat“, „Desfiinţaţi şi ameninţaţi“. Aceleaşi mesaje au fost lipite şi la avizierele din Universitate. Protestul s-a derulat timp de mai bine de două ore.
Cursanţii Facultăţii de Ştiinţe Sociale au anunţat că au declanşat greva generală din 1 aprilie 2013, iar în loc de cursuri organizează zilnic întâlniri de protest, începând cu ora 10.00, la sala 464A. Toată această mişcare este menţinută de faptul că, până în prezent, studenţii nu au primit nici un răspuns din partea conducerii Universităţii în privinţa deschiderii dialogului pe acest subiect. Tinerii spun că, în loc să li se răspundă la cerere, au primit mesaje de ameninţare pentru a termina manifestările. „Pe parcursul celor şase zile de proteste au fost făcute presiuni asupra noastră de cadre didactice care au interes în desfiinţarea facultăţii. Suntem hotărâţi să continuăm însă formele de protest în ciuda acestor presiuni exercitate, pentru a ni se face auzite punctele de vedere şi pentru a ni se respecta drepturile“, a precizat unul dintre protestatari.

Studenţi din alte patru centre, solidari cu cei din Craiova

Protestul studenţilor din Craiova a trecut barierele Universităţii. Acesta a avut ecou până în centrele universitare din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Galaţi, de unde au primit mesaje de încurajare şi de solidaritate. „Pe reţelele de socializare am scris mesajele noastre de nemulţumire, care au fost citite şi de studenţi din ţară, de la facultăţile de ştiinţe sociale, organizaţi în mişcarea naţională «Baricada Universitară». Aceştia ne-au încurajat să continuăm acţiunile şi ne-au spus că sunt solidari cu noi, pentru că, la rândul lor, s-au confruntat cu diverse probleme pe care le-au rezolvat luând atitudine. Am aderat şi noi la această mişcare. Prin aceste proteste reacţionăm şi împotriva sistemului educaţional închis şi conservator, care nu dă studenţilor dreptul la dialog şi la afirmarea şi dezvoltarea propriei personalităţi“, au precizat studenţii din Craiova.

Profesorii aşteaptă răspunsul rectorului

Pe de altă parte, cadrele didactice ale Facultății de Științe Sociale susţin, printr-un comunicat de presă emis după întrunirea consiliului facultăţii, ieri, că sunt gata să se alăture protestului iniţiat de cursanţi. Totul depinde de răspunsul rectorului Universităţii la cererea acestora, trimisă vineri, 5 aprilie, cu privire la necesitatea deschiderii unui dialog real pe tema deciziei de desființare a facultăţii. „Din nefericire, nici până în prezent nu s-a primit nici un răspuns din partea administrației centrale. Mai este o zi în care pot face acest lucru“, au precizat membrii consiliului facultăţii.
În funcție de poziția reprezentanților Universității, cadrele didactice ale Facultății de Științe Sociale își rezervă, în zilele următoare, „dreptul de a-și susține cauza prin adoptarea unor modalități legale prin care să se facă auziți la nivel local și național“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS