10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInterceptări din dosar în cazul decontărilor ilegale

Interceptări din dosar în cazul decontărilor ilegale

Medicii inculpaţi în dosarul decontărilor ilegale de analize trimiteau zilnic zeci de bilete falsificate, denumite în limbaj codificat „bilete extra”, „bomboane” sau „burţi”, se arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă a 36 de persoane reţinute ieri-seară.

În acest dosar, în care sunt urmărite penal 42 de persoane, au fost reţinuţi administratorii laboratoarelor de analize Uromed Centerşi CityLab, angajaţi ai acestora, medici şi asistente, anunţă Mediafax.

În referatul cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile se precizează că au fost emise ordonanţe de reţinere pentru Semseddin Daskiran şi Suleiman Memitanly (administratorii laboratoarelor), Mohamad El-Rifai, Muteba Kanda, Kamai Osman, Monica Ursu (medic specialist obstetrică şi ginecologie), Mihaela Liliana Ivaşcu, Corina Gabriela Iancu (medic endocrinolog), Melania Pandrea, Ana-Maria Baciu, Sergiu Bârsan (medic cardiolog), Dana Buduluca, Călin Dănuţă, Ioana Coconeanu, Bogdan Ioan Coculescu, Irina Cristea, Mihaela Cristea, Valentina Drăguşin (asistent medical), Alina Eremia, Ileana Gheorghe, Mihaela Gheorghiu, Luiza Ilioiu, Marana Anda Iosup, Rodica Lazăr Contes (medic pediatru), Teodora Marin, Rodica Matei, Maria Munteanu, Aura Nimigean, Viorel Ordeanu, Mihaela Pană, Corina Patazi, Mihai Stanciu, Crenguţa Şerboiu (medic specialist radiologie), Anca Telguţă, Monica Toca şi Cristian Alexandru Vasile Bugarin.

Potrivit declaraţiilor date de angajaţi ai laboratoarelor, fiecare medic dintre trimitea zilnic în jur de 20 de bilete falsificate. Majoritatea medicilor „ştiau că biletele trimise către Uromed erau fictive, doctorii fiind cei care le întocmeau, le parafau sau le cereau asistentelor să le întocmească”, susţin anchetatorii.

Din interceptările efectuate în cauză rezultă că unii medici falsificau bilete de trimitere pentru investigaţii paraclinice, la instigarea administratorilorUromedCenterşi Citylab. În referat se mai precizează că biletele de trimitere erau transmise prin şoferul Stanciu Mihai. Sumele de bani plătite drept mită erau date de administratori tot prin intermediul şoferului.

În acest sens, procurorii au menţionat în referat interceptarea unei convorbiri telefonice purtate în 24 aprilie 2012 de Daskiran Semseddin, zis Kemal, şi Mihai Stanciu.

„Stanciu Mihai: Da şefu! Şi pentru Ursu cum fac?

Daskiran Semseddin: Eu plec acuma până la Pipera să înscriu maşina şi…de o oră mă întorc vin CITYLAB şi-ţi dau…

Stanciu Mihai: Nu o mai găsesc .

Daskiran Semseddin: Cum?

Stanciu Mihai: Nu o mai găsesc. Că ea e până pe la unu jumătate două.

Daskiran Semseddin: Bine spune-i ca să mai…se rezolvă, ai înţeles? Şi e mai multe nu e problemă dăm mai mult.

Stanciu Mihai: Da, nu numai…nu-mi lăsaţi că …mă duc mâine după-amiază şi gata!

Daskiran Semseddin: Am înţeles, mâine după-amiază să duci dar spune-i să face mai (neinteligibil). Înţelegi ce zic?

Stanciu Mihai: Eu vorbesc la telefon cu ea nu mă mai duc acolo că dacă nu sunt pregătit nu mă duc că nu are rost! Eu ştiu ce…deci dacă nu sunt pregătit nu are rost să mă duc acolo . Eu am vorbit cu ea de dimineaţă.

Daskiran Semseddin: Deci mâine…te trimit pregătit pentru mai multe să faci mai multe înţelegi?

Stanciu Mihai: Păi da nu ştiu dacă are, o să vorbesc cu ea dacă are loc în registrul ăla se rezolvă dar dacă nu, nu!

Daskiran Semseddin: Rezol…să vorbeşti dacă este ok…înţelegi? Mâine duci cu mai multe ai înţeles ce zic?

Stanciu Mihai: Da, da am înţeles”

În descrierea modului de operare al reţelei, anchetatorii menţionează că biletele de trimitere false erau denumite de inculpaţi, în limbaj codificat, „bilete extra”, „bomboane” sau „burţi”.

Potrivit procurorilor, angajaţii laboratorului primeau biletele de trimitere false, le introduceau în circuitul laboratoarelor, prin intermediul sistemului informatic Medis, şi le înaintau spre decontare către Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti.

Limbajul codificat este exemplificat prin interceptarea unei convorbiri dintre administratorul Uromed şi asistenta medicală Valentina Drăguşin.

„D. Semseddin: Da.

Vali: Mamă, fii atent. Când mai îmi aduci bomboanele din astea de băgat aici…

D. Semseddin: Î!

Vali: Dacă nu are stradă, număr, sector, le-am respins automat.

D. Semseddin: Şi ce? Sector…

Vali: Păi nu e niciuna. Eu stau şi pierd timpul cu fiecare în parte să caut sectorul pe internet. Deci le spui din start: număr, stradă…

D. Semseddin: Da. Bine, să spunem.

Vali: Şi plus că nu îmi scrie: pensionar 1 sau 2. N-am de unde să-i ghicesc. Plus de asta, spune-le că toate astea care mi le-a dat acuma, ţi le-am dat şi în decembrie. In mod normal ar fi trebuit cam la trei, patru luni să ţi le dau. Ţi le dau la două luni. Pe ăştia i-am mai avut o dată”

Persoanele reţinute în dosarul decontărilor ilegale de analize au fost prezentate sâmbătă Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a anunţat că a dispus începerea urmăririi penale faţă de 42 de persoane, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals, luare de mită şi dare mită.

În acest caz, vineri, a fost declanşată o acţiune la care au participat 13 procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi 175 de poliţişti ai Direcţiei Generale de Poliţie Bucureşti, fiind făcute 44 de percheziţii domiciliare şi, de asemenea, puse în executare 42 de mandate de aducere.

„Activitatea infracţională a constat, în principal, în fraudarea de către mai mulţi medici şi angajaţi ai unor laboratoare de analize medicale a bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate prin decontarea unor analize medicale care nu au fost efectuate în realitate, cauzându-se un prejudiciu de peste 500.000 de euro”, s-a arătat într-un comunicat al Parchetului Capitalei, remis agenţiei MEDIAFAX.

Un număr de 16 medici de familie şi specialişti, dar şi administratori şi angajaţi de la două laboratoare, se numără printre cele 42 de persoane urmărite penal în dosarul decontărilor ilegale de analize, potrivit anchetatorilor

Medicii sunt acuzaţi că au emis aproximativ 14.000 de buletine de analize fictive pe numele a circa 800 de persoane, din valoarea cărora îşi opreau 10%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS