14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalEvaziune prin firme-fantomă

Evaziune prin firme-fantomă

Procurorii DIICOT şi ofiţerii BCCO Craiova au destructurat, ieri, o grupare formată din mai mulţi administratori de firme, care a făcut o „gaură“ în bugetul statului de peste 14.000.000 de lei, reprezentând atât rambursări ilegale de TVA, cât şi subvenţii obţinute în baza unor operaţiuni comerciale fictive  

Cercetările dintr-un dosar în care mai multe persoane – printre care comisarul-şef al IPJ Olt, Laurenţiu Lazăr, zis „Tătuţu“, Florin Bîlteanu, director executiv adjunct la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Olt, şi Ion Encescu, şeful Administraţiei Finanţelor Publice pentru Contribuabilii Mijlocii Olt – sunt acuzate de şantaj, evaziune fiscală, abuz în serviciu, delapidare sau spălare de bani au scos la iveală altă reţea care se ocupa cu obţinerea ilegală de TVA.
Este vorba de mai mulţi administratori sau directori ai unor societăţi comerciale din Dolj, Olt, Ilfov, Teleorman şi Bucureşti, care sunt suspectaţi că, ajutaţi de unii angajaţi ai DGFP Olt, au creat un prejudiciu statului de peste cinci milioane de lei. La acestă sumă se adaugă alte nouă milioane de lei obţinute ilegal de la Ministerul Agriculturii.

„Caracatiţa“ administratorilor

Potrivit anchetatorilor, ieri-dimineaţă au fost efectuate simultan mai multe percheziţii domiciliare, la locuinţele suspecţilor situate în judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Ilfov şi în Bucureşti. Ofiţerii BCCO Craiova, ajutaţi de colegii din Bucureşti şi Olt şi coordonaţi de un procuror DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, au făcut două percheziţii în Bucureşti, două în Ilfov, două în Teleorman şi câte una la Bechet (Dolj) şi Slătioara (Olt). După percheziţii, oamenii legii au ridicat opt suspecţi, printre care un administrator din Bechet şi o fostă juristă a SC Marconf Piatra Olt, care au fost aduşi la Craiova pentru a fi audiaţi.
Din cercetările făcute până acum s-a stabilit că, în perioada 2009-2011, suspecţii, în calitate de administratori ori directori ai mai multor societăţi comerciale din judeţul Olt, beneficiind de sprijinul unor funcţionari ai DGFP Olt, au obţinut rambursări şi compensări ilegale de TVA în valoare totală de 5.276.924 de lei. Membrii grupării sunt suspectaţi şi că au creat un circuit financiar în care au introdus mai multe societăţi-fantomă şi, sub aparenţa desfăşurării unor relaţii comerciale între acestea, au înregistrat în contabilitate facturi fiscale fictive în baza cărora au compensat şi rambursat TVA. De asemenea, procurorii DIICOT au mai stabilit că, în anii 2009 şi 2010, unul dintre membrii grupului, în baza aceloraşi operaţiuni comerciale fictive, a obţinut subvenţii de la Ministerul Agriculturii în valoare de circa nouă milioane de lei. Subvenţia era destinată repunerii în funcţiune a sistemului de irigaţii de pe raza unei localităţi din judeţul Olt, însă a fost folosită în circuitul financiar fictiv sub diverse justificări.
Suspecţii sunt cercetaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Legături cu poliţişti şi funcţionari DGFP Olt

Potrivit anchetatorilor, acest caz are legătură cu dosarul penal în care sunt cercetaţi zece inculpaţi, printre care comisarul-şef Laurenţiu Lazăr, din cadrul Serviciului de Investigarea a Fraudelor Olt, şi Florin Bîlteanu, directorul adjunct al DGFP Olt.
Lazăr este acuzat că a obligat mai mulţi patroni de firme din Olt să plătească grupării infracţionale sume de bani, fie drept taxă de protecţie, fie ca răsplată pentru soluţii de neîncepere a urmăririi penale în dosarele în care erau cercetaţi de poliţiştii de la Investigarea Fraudelor. Banii erau percepuţi în baza unor contracte fictive de pază încheiate cu firma de profil SC ROEDIL SRL Slatina, deţinută de Valeria Lazăr, soţia comisarului Laurenţiu Lazăr, dar administrată în fapt de poliţist. Dosarul vizează însă şi o serie de rambursări de TVA aprobate ilegal de angajaţii DGFP Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS