15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNu plăteşti amenda, rămâi fără permis

Nu plăteşti amenda, rămâi fără permis

Ministerul Afacerilor Interne încearcă să modifice din nou Codul Rutier, de data aceasta fiind vizaţi cei care „uită“ să-şi plătească amenzile de circulaţie, dar şi proprietarii de „bulgăroaice“ ori „englezoaice“. Proiectul de modificare a Codului Rutier, supus dezbaterii publice începând de vineri, prevede suspendarea permisului de conducere în cazul celor care nu îşi plătesc amenzile, dar şi obligativitatea înmatriculării „bulgăroaicelor“ în România.
La o lună şi o săptămână de la intrarea în vigoare a ultimelor modificări ale Codului Rutier, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) propune o altă modificare a legii, de data aceasta fiind vizaţi cei care circulă cu autovehicule înmatriculate în alte state, dar şi şoferii care nu îşi plătesc amenzile date de poliţiştii de la Rutieră.  
De asemenea, proiectul legislativ propus de MAI prevede că şoferii care contestă în instanţă sancţiunile date de poliţiştii de la Rutieră nu scapă de plata amenzilor, ca până acum.

90 de zile, termenul pentru achitarea amenzilor

Proiectul de modificare a Codului Rutier introduce un articol nou, art.103(1), potrivit căruia „suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule intervine de drept în situaţia în care conducătorul de autovehicul sau tramvai sau, după caz, proprietarul vehiculului ori deţinătorul mandatat nu face dovada achitării amenzii contravenţionale aplicate ca urmare a nerespectării prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, în termen de 90 de zile de la data comunicării procesului-verbal“. Astfel, poliţiştii de la Rutieră vor verifica în baza de date situaţia amenzilor unui şofer oprit în trafic, iar dacă constată că are amenzi neplătite îi ridică permisul de conducere.
Suspendarea permisului nu se face pe o anumită perioadă de timp, ci până „la data prezentării dovezii achitării amenzii la sediul serviciului Poliţiei Rutiere pe raza căruia a fost săvârşită fapta“ ori la data achitării amenzii în condiţiile OUG nr. 2/2001 ori în termen de zece zile de la data transmiterii dovezii achitării amenzii printr-o altă modalitate decât cele de mai sus.
O altă modificare importantă propusă de MAI este ca şoferii sancţionaţi să nu scape de plata amenzilor dacă contestă sancţiunea în instanţă. Plângerea împotriva unui proces-verbal de constatare a contravenţiilor, făcută la Judecătorie, „nu suspendă executarea sancţiunii amenzii contravenţionale“. În schimb, plângerile făcute în instanţă suspendă ca şi până acum sancţiunile complementare, cum ar fi suspendarea permisului de conducere.
În acest moment, Codul Rutier prevede la art. 118, alin.2, că plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor complementare până la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti.

„Bulgăroaicele“, în vizorul MAI

O prevedere importantă a modificărilor propuse de MAI vizează autovehiculele înmatriculate în străinătate care circulă pe drumurile publice din ţara noastră.
Proiectul de modificare a Codului Rutier spune la alin. 4 al art. 82 că „autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state, deţinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul ori reşedinţa în România, pot fi conduse pe drumurile publice pentru o perioadă de maximum 30 de zile de la data dobândirii titlului sau de la data înscrierii în evidenţa autovehiculelor şi remorcilor înmatriculate în alte state“.
În plus, persoanele cu domiciliul în România care conduc pe drumurile publice un vehicul înmatriculat într-un alt stat sunt obligate să prezinte poliţistului rutier un document doveditor al titlului cu care este deţinut vehiculul, însoţit de traducerea legalizată în limba română.
Aceste dispoziţii nu se aplică însă autovehiculelor conduse de persoanele menţionate în certificatul de înmatriculare, celor care efectuează transport public de mărfuri sau persoane ori, după caz, transport în regim de închiriere. De asemenea, aceste dispoziţii nu se aplică autovehiculelor conduse de persoane care lucrează pentru firme cu sediul în străinătate ori celor deţinute în baza unui contract de leasing.
Procedura de înscriere în evidenţă a autovehiculelor înmatriculate în alte state se va stabili printr-un ordin al ministrului afacerilor interne, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
Aceeaşi propunere legislativă îi vizează şi pe cei care îşi vând maşinile. Persoana care îşi vinde maşina este obligată să anunţe în scris înstrăinarea vehiculului în temen de cinci zile de la încheierea contractului de vânzare-cumpărare. În situaţia în care noul propriatar nu solicită transcrierea dreptului de proprietate în 30 de zile, va fi suspendată înmatricularea autovehiculului. Acest lucru înseamnă că  va fi retras provizoriu dreptul de utilizare a vehiculului pe drumul public.

Amenzi neplătite

Ionel Petrescu, directorul Direcţiei Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova, instituţie care încasează amenzile de la şoferi, crede că, dacă vor deveni lege, aceste modificări vor aduce mai mulţi bani la bugetul local. „Ne-ar ajuta foarte mult această lege. În primul rând, se vor plăti mai multe amenzi, iar în al doilea rând vom economisi banii cheltuiţi cu executarea debitorilor“, a declarat Ionel Petrescu.
Acesta a precizat că, în anul 2012, la nivelul municipiului Craiova, au fost plătite 19.535 de amenzi de circulaţie în termen de 48 de ore, la care s-au adăugat alte 2.981 date de agenţii Poliţiei Locale. Valoarea totală a amenzilor plătite în 48 de ore a fost de 3.131.352 de lei.
În plus, Direcţia Impozite şi Taxe a avut de încasat în 2012, 22.832 de amenzi, în valoare de 7.031.229 lei, din care, până în prezent, au fost achitate numai o parte. Pentru restul au fost demarate proceduri de executare.
De asemenea, în 2012, la nivelul judeţului Dolj, poliţiştii de la Rutieră au dat nu mai puţin de 67.052 de amenzi, din care 60.435 conducătorilor auto. Restul reprezintă sancţiuni primite de pietoni, căruţaşi, mopedişti ori biciclişti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS