8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCondamnată pentru zeci de înşelăciuni

Condamnată pentru zeci de înşelăciuni

Craioveanca Nela Marinoaia a primit cinci ani de închisoare pentru lungul şir de înşelăciuni de care a fost acuzată de procurori

După un proces care a durat patru ani, Tribunalul Dolj a finalizat judecarea dosarului în care figura ca inculpată craioveanca Nela Marinoaia, acum de 56 de ani. Femeia  a avut calitatea de administrator la societăţile Andrep SRL, WGS Stil SRL, Dreian SRL şi Adedamar SRL, toate din Craiova. În această calitate, ea ar fi săvârşit mai multe infracţiuni de fals şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, după cum se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Metodele de înşelăciune au fost diverse.

Cecuri fără acoperire

Lista întocmită de procurori cu societăţile care au „beneficiat“ de cecurile fără acoperire semnate de Marinoaia este stufoasă. Pe ea se află 23 de firme, unele dintre acestea fiind înşelate de mai multe ori. Spre exemplu, Nova Textile SRL Piteşti a acceptat, în perioada 3 decembrie 2006 – 8 februarie 2007, să i se achite contravaloarea mărfurilor cu 15 cecuri fără acoperire, totalizând peste 37.000 de lei. Prejudiciul total produs de Nela Marinoaia prin metoda cecurilor fără acoperire depăşeşte 77.000 de lei.
Cam la fel a procedat craioveanca şi în cazul înşelăciunilor cu bilete la ordin, emise fără a avea disponibilităţi în conturile firmelor pe care le administra. Aşa au fost înşelate 33 de unităţi economice, în perioada 2000 – 2007, prejudiciul depăşind 83.500 de lei.

Rate pe numele altora

Altă metodă prin care Nela Marinoaia a făcut rost de bani era obţinerea unor credite pe numele angajaţilor din subordine. Femeia a luat bani de la şase bănci, în numele mai multor salariaţi ai firmelor pe care le păstorea. Iar dacă respectivii nu aveau salarii suficient de mari pentru a li se aproba creditul pe care îl dorea Nela, femeia le aranja veniturile din condei, completându-le adeverinţe prin care atesta în fals că sunt şefi la vreun compartiment, cu salarii de cinci-şase ori mai mari decât primeau în realitate.
Şase bănci – ING, Banc Post, CEC, Raiffeisen Bank, BCR şi BRD – au fost prejudiciate în acest mod, acordând astfel de credite pentru 15 persoane, pe baza unor adeverinţe false de venit.
Potrivit expertizei complexe efectuate de anchetatori, prejudiciul total reţinut de procurori în sarcina Nelei Marinoaia este de 421.550 de lei.

Circumstanţă atenuantă

Săptămâna trecută, Tribunalul Dolj a găsit-o vinovată pe Nela Marinoaia pentru toate acuzaţiile formulate de procurori. În ciuda numărului mare de înşelăciuni săvârşite, instanţa s-a arătat blândă cu inculpata, acordându-i circumstanţe atenuante, pe motiv că ar fi avut o „conduită bună“ înainte de a înşela şase bănci şi alte zeci de firme, ba chiar şi propriei asociaţii de locatari, la care a „uitat“ să-şi plătească întreţinerea în perioada martie 2006 – martie 2009. Pe baza acestei circumstanţe atenuante, instanţa a condamnat-o pe inculpată la doar cinci ani de închisoare, deşi procurorii solicitaseră o pedeapsă de până la 20 de ani de puşcărie. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS