8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalA pierdut lupta cu moartea

A pierdut lupta cu moartea

Pacienta de 26 de ani, internată la Secţia Terapie Intensivă a Spitalului de Urgenţă din Craiova, nu a mai putut fi salvată, în ciuda eforturilor făcute de medici în cele 14 zile cât a stat sub tratament şi monitorizare

Adriana Buzatu, mămica de 26 de ani, internată la Clinica de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova, a pierdut sâmbătă noaptea lupta cu moartea. După două săptămâni în care a stat sedată, fiind intubată şi ventilată mecanic, inima tinerei a cedat. În jurul orei 23.00, femeia din comuna doljeană Coşoveni a suferit un stop cardio-respirator, care nu a mai răspuns la manevrele de resuscitare, în ciuda eforturilor făcute de medici. Adriana Buzatu (foto) a născut o fetiţă, prin cezariană, la Spitalul „Filantropia“ din Craiova, pe 21 ianuarie, iar după cinci zile a fost transferată în stare foarte gravă la Spitalul Judeţean de Urgenţă şi internată la Terapie Intensivă. Timp de o săptămână, familia tinerei, care îi acuza de malpraxis pe medicii care au tratat-o la „Filantropia“, a stat zi şi noapte pe holurile SJU fără să afle de la doctori vreun diagnostic precis. Li s-a spus de gripă porcină (de la Spitalul „Filantropia“), de insuficienţă pulmonară, insuficienţă renală, de o stare septică şi chiar de un stop cardio-respirator pe care îl suferise femeia.
Abia după ce cazul a fost mediatizat la nivel naţional, iar pe fir a intrat şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat (contactat telefonic de familie), care s-a interesat personal de caz, lucrurile s-au pus mai mult în mişcare. Membrii familiei au fost ţinuţi permanent la curent cu starea pacientei, iar câte doi-trei medici au stat tot timpul la căpătâiul ei. Tânăra fusese adusă însă la Spitalul Judeţean cu o insuficienţă respiratorie severă şi cu o saturaţia în oxigen scăzută aproape la jumătate, prognosticul în cazul ei fiind rezervat. Pentru că întâmpina o rezistenţă la ventilaţie, i s-a efectuat sedare şi curarizare, obţinându-se la un moment dat un rezultat de ameliorare a situaţiei şi a saturaţiei de oxigen. „În acest moment, s-a trecut în etapa de gravitate iniţială, dar s-au continuat investigaţiile şi s-au efectuat dozări speciale pentru fenomenele tromboembolice. Se fac tratamente moderne, cu medicamente de ultimă generaţie. Medicii acordă o importanţă deosebită acestui caz şi fac tot ce este ştiinţific posibil pentru a salva viaţa pacientei“, susţinea în urmă cu o săptămână managerul SJU Craiova, conf. dr. Florin Petrescu.

Nu a mai răspuns
la sedative

În ultima săptămână, starea Adrianei Buzatu cunoscuse o uşoară ameliorare. Tânăra a rămas însă sedată şi ventilată, pentru că nu putea respira liber, fiind ţinută sub tratament şi atentă monitorizare. Familia susţinea că spitalul primise chiar un stoc de medicamente de ultimă generaţie de la minister, special pentru acest caz, şi că medicii îşi dau tot interesul pentru a salva viaţa femeii. Pacienta a mai fost o dată investigată spre sfârşitul săptămânii trecute, cu computerul tomograf, pentru a se observa evoluţia, însă tatăl povestea că fiica sa nu a rezistat mai mult de zece minute fără ventilaţie mecanică. „Nu ştiu ce tot îi fac zilnic medicii, am înţeles că încearcă să aspire cheagul ală de la plămâni care nu-i dă voie să respire. Au dus-o şi la tomograf, dar nu a putut respira singură mai mult de zece minute. Au pus-o imediat la aparate“, spunea zilele trecute Marian Ionescu.
Vineri, starea tinerei se înrăutăţise puţin, pentru că sedativele nu îşi mai făceau efectul. „În cazul acesta fie se măreşte doza, fie se schimbă medicaţia. Oricum, important este ca starea pacientei să rămână stabilă. Paşii spre bine se fac foarte încet, uneori sunt chiar insesizabili, în timp ce paşii spre rău se fac foarte repede. Acest lucru este valabil în orice caz grav“, afirma un medic care avea cunoştinţă de acest caz. Doctorii nu au mai putut face nimic însă sâmbătă noaptea, când un stop cardiac i-a fost fatal tinerei. Astăzi, familia va primi certificatul medical constatator al decesului, pe care îl va întocmi legistul în urma necropsiei.
Rămâne de văzut dacă familia va dori să meargă mai departe în acest caz, pentru a afla dacă viaţa Adrianei Buzatu putea fi salvată şi cine se face vinovat de moartea unei tinere de 26 de ani, care lasă în urmă două fetiţe mici (de trei ani, respectiv trei săptămâni). În această din urmă situaţie, familia poate depune plângere la Parchet şi la Colegiul Medicilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS