10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalElicopter SMURD cu program de zi

Elicopter SMURD cu program de zi

Orice caz de urgenţă majoră din Oltenia petrecut după lăsarea întunericului nu poate fi transportat cu elicopterul SMURD de la Craiova.
Pentru astfel de situaţii se foloseşte fie ambulanţa, fie elicopterul SMURD de la Bucureşti.

Punctul de salvare aeriană deschis la Craiova luna trecută este de ajutor pacienţilor din Oltenia doar pe timpul zilei. Cazurile de urgenţă majoră care impun folosirea după lăsarea întunericului a elicopterului SMURD staţionat la Aeroportul Craiova sunt preluate tot de elicopterul de la Bucureşti. Iar atunci când acesta nu poate fi folosit, fie din cauza condiţiilor meteo, fie din alte motive, în slujba pacientului oltean rămâne tot ambulanţa, la fel ca şi înainte de dotarea serviciului de Urgenţă din Bănie cu elicopter SMURD. „Nu avem autorizaţia pentru decolare pe timp de noapte. Piloţii spun dacă se poate sau nu efectua misiunea noaptea“, a precizat dr. Luciana Rotaru, medicul-şef al Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) Craiova.
Numai că sunt situaţii, cum ar fi de exemplu infarctele acute, când orice minut este preţios pentru viaţa pacientului, iar imposibilitatea de a folosi elicopterul poate fi fatală bolnavului. Şi, din păcate, un caz de acest gen s-a petrecut recent în Oltenia, pacientul decedând în ambulanţă, în timp ce era transportat la Spitalul Universitar din Bucureşti. Asta, pentru că elicopterul de la Craiova nu a putut decola, iar cel de la Bucureşti nu a avut permisiunea să plece în misiune din cauza condiţiilor meteo. Astfel, s-a ales varianta de transport terestru, care i-a fost până la urmă fatală pacientului.

Şirul evenimentelor

Doru Constantinescu, un bărbat de 64 de ani din Târgu Cărbuneşti, a decedat joi seară, pe 24 ianuarie, în apropiere de Piteşti, corpul său fiind depus la morga Spitalului Judeţean din localitatea argeşeană, de unde a fost ridicat luni de familie. A ajuns la Spitalul Orăşenesc de Urgenţă Târgu Cărbuneşti joi, 24 ianuarie, la ora 16.17, conform datelor din foaia de observaţie prezentate de managerul unităţii medicale, dr. Constantin Tîrziu. „S-a prezentat cu dureri retrosternale, fără iradiere, instalate de circa o oră. I s-au făcut toate investigaţiile şi a fost diagnosticat cu sindrom coronarian acut. După încă o analiză complexă s-a văzut că este vorba de un infarct şi, conform protocolului, am luat legătura cu COSU (Centrul Operaţional pentru Situaţii de Urgenţă – n.r.) Bucureşti. S-a vorbit la Spitalul Universitar Bucureşti cu doctorul Vintilă, pentru a prelua cazul. Acesta se afla atunci în sala de operaţie şi urma să mai discutăm ulterior. Pentru a nu se pierde timpul s-a luat legătura şi cu Unitatea de Primiri Urgenţe de la Craiova. Nici elicopterul de la Craiova şi nici cel de la Bucureşi nu au putut însă decola, ni s-a spus că din cauza vremii, lucru confirmat şi de doctorul Vintilă, care luase şi el legătura cu SMURD Bucureşti. Astfel, la ora 17.05, am apelat la Ambulanţa Târgu Jiu, pentru ca pacientul să fie transportat cu medic la Craiova, pentru tromboliză. Este o urgenţă de prim grad şi nu se poate trata nicăieri în Gorj. La ora 17.55, a sosit ambulanţa şi, la ora 18.00, a plecat cu pacientul spre Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, un spital de competenţă superioară. Conform protocolului, tot ce depindea de noi am făcut“, a precizat dr. Constantin Tîrziu, managerul Spitalului Târgu Cărbuneşti.
Potrivit programului naţional RO-STEMI, un pacient care a făcut infarct miocardic acut sub intervalul de şase ore este obligatoriu să fie trimis cu orice mijloc de transport la cel mai apropiat spital care este dotat şi antrenat pentru o intervenţie rapidă. Pentru că pacientul de 64 de ani nu a putut ajunge cu elicopterul direct la Bucureşti, a fost adus la Craiova pentru tromboliză (metodă terapeutică de dizolvare a unui cheag de sânge format pe o arteră a inimii).

Tromboliza la Craiova, operaţia la Bucureşti

La Urgenţă, bărbatul a fost luat în primire la ora 19.28, conform foii de observaţie, şi dus în camera de resuscitare. Medicii susţin că în astfel de cazuri, dacă se intervine repede, leziunile sunt reversibile. „Pacientul a ajuns la Urgenţă cu sindrom coronarian acut STEMI anterior, cu durere cu debut de patru ore, cu indicaţie de tromboliză. Am avut două ore în care s-a făcut tromboliza, care se face în maximum şase ore de la debutul durerii, după care pacientul trebuie transferat la un spital de competenţă superioară, în speţă Spitalul Universitar Bucureşti, pentru altă etapă din tratamentul infarctului miocardic (intervenţia chirurgicală – n.r.). S-a decis transferul terestru cu o ambulanţă de tip C (maşină cu cea mai bună dotare – n.r.), deoarece transportul aerian era indisponibil. La ora 21.30, ambulanţa a plecat de la noi“, a spus dr. Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova.
Doru Constantinescu nu a mai avut şansa de a ajunge la Bucureşti pentru operaţie, decedând pe drum, iar corpul său a fost lăsat la morga Spitalului Judeţean Piteşti. „În momentul în care un pacient decedează în ambulanţă, el este dus la morga celui mai apropiat spital, pentru că nu mai poate fi transportat fără un certificat de deces, act care se eliberează la 24 de ore de la constatarea decesului. Cazul de faţă este unul medico-legal, iar actul se eliberează după ce medicii de la IML Piteşti fac necropsia“, a explicat dr. Cristina Geormăneanu.

Elicopterul de la Bucureşti, transport în miez de noapte

Alt caz în care elicopterul SMURD de la Craiova nu a putut fi folosit s-a petrecut duminică seară, la ora 23.30. Un pacient, de 20 de ani, a fost adus cu ambulanţa de la Turceni la UPU Craiova. Tânărul prezenta arsuri de gradele II şi III pe 40-50% din suprafaţa corpului şi trebuia transferat de urgenţă la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti, singurul din ţară cu această specializare. Deoarece elicopterul de la Craiova este indisponibil pe timp de noapte, a fost solicitat cel din Capitală. Condiţiile meteo au permis de data aceasta decolarea, iar pacientul a fost dus la Bucureşti. „În acest caz, am efectuat pregătirea în vederea evacuării aeriene, adică am intubat pacientul şi l-am pus în elicopterul venit de la Bucureşti“, a spus dr. Cristina Geormăneanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS