11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDirectorii UM Sadu, trimişi în judecată

Directorii UM Sadu, trimişi în judecată

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus trimiterea în judecată a conducerii Uzinei Mecanice (UM) Sadu, Bumbeşti-Jiu, pentru explozia din februarie anul trecut, când şi-au pierdut viaţa două angajate. Vor trebui să răspundă în faţa magistraţilor Gheorghe Lori Boian, directorul general al UM Sadu, actual director al SC ROMARM, precum şi Gabriel-Lucian Bogdan, directorul tehnic şi de producţie al UM Sadu. Cei doi sunt acuzaţi de producerea infracţiunilor de: ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă şi neluarea din culpă a vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, prin care se creează un pericol grav şi iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională. Procurorii gorjeni l-au mai trimis în judecată şi pe Dumitru Toloargă, şef de secţie în cadrul SC UM SADU SA Bumbeşti-Jiu, pentru comiterea infracţiunilor de: ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi nerespectarea din culpă a obligaţiilor şi a măsurilor stabilite cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă, prin care se creează un pericol grav şi iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională.

Doi morţi şi un rănit

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, pe 11 februarie 2011, în jurul orei 11.00, la SC UM SADU SA din localitatea Bumbeşti-Jiu, filială a Companiei Naţionale ROMARM SA Bucureşti, a avut loc o explozie în urma căreia au decedat două persoane de sex feminin, una de 38 şi alta de 41 de ani. O a treia persoană, de sex masculin, a fost transportată la Spitalul Clinic de Urgenţă, Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti. Anchetatorii au stabilit că a fost vorba de un accident de muncă şi că Gheorghe Lori Boian, în calitate de director general la SC UM SADU SA, a dat dispoziţie ca pulberea rezultată dintr-o muniţie expirată, veche de 30 de ani, să fie introdusă în fabricaţie. Conform rechizitoriului, acest aspect are legătură directă cu moartea a două persoane, accidentarea gravă a alteia şi importante pagube materiale.

Prejudiciu de 181.171 de lei

Totodată, Gabriel-Lucian Bogdan, în calitate de director tehnic şi de producţie, este acuzat că nu a luat măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă, fiind creat un pericol grav şi produs un accident de muncă în urma căruia au decedat două persoane, o alta a fost grav rănită şi au fost produse importante pagube materiale. Nu în ultimul rând, Dumitru Toloargă, în calitate de şef de secţie, nu a respectat obligaţiile şi măsurile stabilite cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă, creând un pericol grav şi iminent de producere a unui accident de muncă. Din documentele existente la dosar, SC UM SADU SA a declarat că valoarea estimată a pagubei materiale rezultată în urma exploziei este de 181.171 de lei. Dosarul a fost trimis spre soluţionare Judecătoriei Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS