16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFostă finanţistă, încarcerată a doua oară

Fostă finanţistă, încarcerată a doua oară

O fostă angajată a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, condamnată definitiv la trei ani de închisoare pentru abuz în serviciu, a fost încarcerată luni, în baza unui mandat de executare a pedepsei. Finanţista doljeană a fost încarcerată şi în noiembrie 2011, însă fusese eliberată.

Fosta inspectoare fiscală a DGFP Dolj, Valentina Mihaela Nicolae, s-a întors, luni, după gratii, urmând să execute pedeapsa primită în dosarul „Gabi Alunecosu’“, în care a fost acuzată că a „pus umărul“ la returnări ilegale de TVA în valoare totală de 9,8 milioane de lei.
Reprezentanţii IPJ Dolj au comunicat, ieri, că în cursul zilei de luni ofiţerii de la Investigaţii Criminale au pus în executare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea emis de Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, privind pe Valentina Mihaela Nicolae, de 48 de ani, condamnată la trei ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu. Femeia a fost dusă în arestul IPJ Dolj, urmând să fie transferată în penitenciar pentru a-şi executa pedeapsa.

Condamnări cu executare pentru finanţişti

Procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus, în aprilie 2005, începerea urmăririi penale faţă de mai mulţi inspectori fiscali şi şefi ai DGFP Dolj, dar şi faţă de câţiva administratori de firme care obţinuseră ilegal TVA în valoare de 9,8 milioane de lei cu sprijinul angajaţilor Fiscului.
Procurorii bucureşteni au anchetat modul în care, între iunie 2003 – august 2004, o serie de societăţi comerciale aparţinând unor „grupuri organizate de persoane“ au solicitat şi primit, ca urmare a unor tranzacţii comerciale nereale, restituiri de TVA de la DGFP Dolj în valoare de aproximativ 9,8 milioane de lei. Anchetatorii au comunicat la acea vreme că, „în realizarea activităţii infracţionale, administratorii sau asociaţii acestor societăţi au beneficiat de ajutorul dat de către inspectorii fiscali din cadrul DGFP Dolj“.
În acelaşi an, procurorii au dispus trimiterea în judecată a nouă inculpaţi – Eugenia Ghica, fost şef serviciu în cadrul DGFP Dolj, inspectorii fiscali Valentina Mihaela Nicolae şi Georgeta Seftulescu, în prezent Prepeliţă, dar şi a lui Cornel Vîrlan, Nicu Ciurlin, soţii Ion şi Maria Pipan, Gabriel Constantin, zis şi Gabi Alunecosu’, şi Dănuţ Feraru.
O hotărâre definitivă în acest dosar a fost dată abia în noiembrie 2011, de Curtea de Apel Bucureşti. Instanţa a condamnat-o pe Ghica la șase ani de închisoare, pe Valentina Mihaela Nicolae și pe Nicu Ciurlin – la câte trei ani de închisoare, iar pe Georgeta Prepeliţă, la un an şi zece luni de închisoare. De asemenea, Ion şi Maria Pipan au primit câte șase ani de închisoare, ca şi Gabriel Constantin. Faţă de ultimul inculpat din dosar, Dănuţ Feraru, judecătorii au dispus încetarea procesului penal, întrucât a decedat.
După condamnare, pe 27 noiembrie 2011, poliţiştii doljeni i-au ridicat şi dus în arest pe Ghica, Vîrlan, Ciurlin, Mihaela Nicolae şi Georgeta Prepeliţă.

Achitată pentru fals intelectual şi… încarcerată

Valentina Mihaela Nicolae nu a stat prea mult după gratii, pentru că, pe 8 decembrie 2011, a făcut la Curtea de Apel Bucureşti o contestaţie în anulare, iar pe 10 aprilie 2012 instanţa a  dispus suspendarea executării pedepsei de trei ani de închisoare.
După ce fosta finanţistă a fost eliberată din puşcărie şi după alte câteva termene de judecată, joi, pe 21 iunie, aceeaşi instanţă a admis contestaţia în anulare şi a rejudecat recursul în cazul inculpatei. Judecătorii au condamnat-o pe Valentina Mihaela Nicolae tot la trei ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, însă au dispus încetarea procesului penal faţă aceasta pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, care s-a prescris între timp.
Ulterior, instanţa a emis un mandat de executare a pedepsei pe numele finanţistei, aceasta fiind încarcerată din nou, luni.

Contestaţia în anulare
Potrivit Codului de Procedură Penală, contestaţia în anulare se poate face împotriva unei condamnări penale definitive atunci când procedura de citare la recurs a unei părţi din dosar nu a fost îndeplinită, când o parte din dosar dovedeşte că la termenul la care s-a judecat recursul nu s-a putut prezenta şi anunţa acest lucru, când instanţa de recurs nu s-a pronunţat asupra unei cauze de încetare a procesului penal – cum s-a întâmplat în acest caz. În plus, contestaţia în anulare poate fi formulată când împotriva unei persoane s-au pronunţat două hotărâri definitive pentru aceeaşi faptă – cazul lui Dinel Nuţu.

Dinel a avut mai mult noroc
Un alt inculpat care a apelat la contestaţia în anulare este Dinel Nuţu (fost Staicu), condamnat definitiv la șapte ani de puşcărie în dosarul devalizării Băncii Internaţionale a Religiilor. Faţă de fosta finanţistă, Dinel Nuţu a avut mult mai mult noroc, pentru că, în februarie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a dispus anularea condamnării, motivând că inculpatul a fost judecat de două ori pentru aceeaşi faptă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS