13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVoi nu protestaţi violent, noi nu vă amendăm

Voi nu protestaţi violent, noi nu vă amendăm

Manifestanţii care au protestat în centrul Craiovei în ultimele zile împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a guvernului pot sta liniştiţi. Deşi a filmat tot ce mişca în Piaţa „Mihai Viteazul“, Jandarmeria nu îi va amenda pe oameni pentru că au participat la o adunare neautorizată. Acesta se pare că este trocul între cele două părţi: manifestanţii nu devin violenţi, Jandarmeria nu îi arde la buzunar.

Cu un ochi la violenţele de pe străzile din Bucureşti, jandarmii doljeni au decis să fie îngăduitori cu manifestanţii care au protestat în Bănie şi ca o mulţumire pentru faptul că s-au comportat civilizat.
Cameramanii Jandarmeriei i-au filmat pe oameni din toate unghiurile, au realizat prim-planuri cu cei care scandau, de ziceai că vor să realizeze reportaje despre ei, au făcut concurenţă televiziunilor care se îngrămădeau să obţină declaraţii de la nemulţumiţi.
Sentimentul general a fost că, după şedinţa video cu mişcările din Piaţa „Mihai Viteazul“ şi declaraţiile oficiale ale oamenilor legii, se va lăsa cu amenzi grele pentru participanţi. Pentru a nu inflama şi mai rău spiritele, conducătorii au dat înapoi după primele zile de proteste. Până la urmă, la întrebările GdS, au recunoscut voalat că vor fi îngăduitori. Nu numai aşa-zisa lor mărinimie îi scapă, însă, pe oameni de amenzi, dar şi Legea 60/1991 republicată, care pe alocuri nu poate fi aplicată. 

Mulţumiri protestatarilor

Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, şi inspectorul-şef al Inspectoratului de Jandarmi Dolj, colonelul Constantin Florea, au participat ieri la o conferinţă de presă în care au mulţumit craiovenilor protestatari pentru modul civilizat în care şi-au exprimat nemulţumirile faţă de guvern şi preşedinte. „Întotdeauna am respectat atitudinea fiecăruia, fiecare cetăţean are drept la atitudine, de aceea suntem într-o societate democratică, şi cred că manifestările care au avut loc la nivelul Craiovei au fost, într-adevăr, un exerciţiu de democrație. Nu au existat acte de violenţă şi pe această cale vreau să aduc mulţumirile mele manifestanţilor pentru atitudinea pe care au avut-o. Fiecare s-a exprimat, a strigat sloganuri, foarte bine, fiecare îşi exprimă punctul de vedere, dar fără violenţă, ceea ce este extraordinar. Eu mereu am spus că oltenii au întotdeauna înţelepciunea lor, chiar dacă suntem priviţi de alţii ca fiind mai agresivi în exprimare şi atitudine“, a spus prefectul.
Mulţumit şi el că în Bănie jandarmii nu şi-au împărţit pumni cu manifestanţii, inspectorul-şef Constantin Florea le-a transmis craiovenilor că pentru legitimarea unei adunări populare este nevoie de autorizarea ei. „Fac apel la cetăţeni să-şi exprime gândurile, opiniile într-un cadru organizat, adică declararea unei adunări publice, care o legitimează în ochii celorlalţi cetăţeni. Niciodată Primăria Craiova nu a căutat să avizeze negativ o adunare publică (…) Este foarte greu ca să plătească cineva o amendă de o sută de milioane de lei vechi pentru simplul fapt că a participat la o adunare publică, lipsită de legitimitate“, a spus Florea. Întrebaţi dacă vor amenda vreun protestatar după ce a fost filmat la manifestaţie, cei doi au răspuns oarecum diferit. „Atâta timp cât aceste adunări au fost nonviolente, nu am avut nici un fel de reproş de făcut cuiva. Dar, v-aş ruga să reţineţi, nu vom tolera nici cel mai mic act de violenţă“, a spus Giugea. „Noi apreciem felul în care cetăţenii îşi manifestă ideile, filmarea este de natură a ne aduce în situaţia să analizăm dacă există legitimitate sau nu cu privire la ce s-a întâmplat acolo. Dacă există, atunci problemele sunt specifice muncii noastre, dacă nu, legea trebuie aplicată în litera şi spiritul ei“, a răspuns Florea. „Dacă vine cineva şi dă în cap la cineva, zboară o cărămidă, ce faci, vii pe presupuneri? Trebuie să ai totul înregistrat pentru a combate aceste acte de violenţă, nu sunt alte gânduri ascunse, subversive, că vrem să purtăm discuţii individuale, să-l convingem să nu mai vină (…) Manifestaţiile au fost nonviolente. Singura agresiune a fost cea audio, dar ce să fac, să-l amendez pe om că şi-a strigat o părere în public?“, a intervenit Nicolae Giugea.
La insistenţele GdS, colonelul Florea a evitat diplomatic un răspuns direct, spunând că nu s-a luat o decizie până acum şi că au şase luni la dispoziţie pentru acest lucru. „Vom analiza situaţia şi vă vom comunica în timp util. Decizia o vom lua în funcţie de elementele constitutive ale unor fapte de natură penală sau contravenţională. Dacă sunt întrunite elementele, evident că vom lua măsuri în consecinţă“, a precizat Florea, care mai devreme îi lăudase pe manifestanţii din Craiova pentru modul exemplar în care au protestat.

Ce spune legea

Pe Legea 60/1991, cea care reglementează modul de desfăşurare a adunărilor publice, se bazează jandarmii atunci când spun că ar putea aplica amenzi protestatarilor. Articolul 2 spune că „Adunările publice trebuie să se desfăşoare în mod paşnic şi civilizat, cu protecţia participanţilor şi a mediului ambiant, fără să stânjenească folosirea normală a drumurilor publice, a transportului în comun, cu excepţia celor autorizate“. La articolul următor, legea spune şi care adunări nu au nevoie de autorizație: manifestările cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale, precum şi cele care se desfăşoară în exteriorul sau în incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. Cine nu respectă aceste prevederi riscă amenzi de până la 10.000 de lei. Numai că, la un miting spontan, deci fără autorizaţie, este greu să aplici amenzi. De exemplu, pentru adunările publice neautorizate, legea spune că sunt sancţionaţi organizatorii sau persoanele fizice responsabile pentru conducerea adunărilor publice. Or, dacă nimeni nu a cerut autorizaţie, pe cine sancţionezi? O altă prevedere spune că este sancţionată „participarea la adunări publice nedeclarate sau interzise şi urmate de refuzul părăsirii locurilor de desfăşurare a acestora, la avertizările şi somaţiile organelor de ordine făcute potrivit legii“. Asta înseamnă că toate persoanele participante la un protest neautorizat pot primi amendă numai cu condiţia ca, în prealabil, cei care asigură ordinea publică să le ceară să părăsească locul. Cei care se încăpăţânează să obţină autorizaţie au mult de alergat şi de cheltuit. De exemplu, organizatorul trebuie să plătească anticipat contravaloarea serviciilor şi a amenajărilor solicitate consiliilor locale pentru desfăşurarea normală a adunărilor publice şi să asigure un dispozitiv propriu de ordine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS