21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânia, prinsă de febra mitingurilor

România, prinsă de febra mitingurilor

Ciocniri violente în Bucureşti

Centrul Bucureştiului a fost sâmbătă şi duminică seară scena celor mai violente proteste de la mineriade până acum. Mii de persoane au protestat şi în alte oraşe din ţară, dar au făcut-o paşnic.

În Bucureşti, la ora 20.00, mitingul paşnic de sâmbătă al câtorva sute de oameni s-a transformat radical: tineri cu feţele acoperite în stilul Intifada au început să arunce asupra jandarmilor cu pietre, sticle şi chiar pubele. Jandarmii au ripostat cu gaze lacrimogene. Mulţi dintre tinerii protestatari erau, după cum susţine purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, membri ai galeriilor de fotbal, unii cu antecedente penale. După nenumărate replieri, jandarmii au intervenit decisiv şi, puţin după miezul nopţii, au dispersat manifestanţii. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a declarat că s-a recurs la gaze lacrimogene după ce unii manifestanţi au forţat cordonul de protecţie şi au blocat unul dintre bulevardele centrale ale Capitalei. O parte sunt cunoscuţi ca făcând parte din rândul galeriilor, unii fiind în baza de date cu antecedente de violenţă pe stadioane. Câteva sute de persoane s-au strâns sâmbătă după-amiază în Piaţa Universităţii din Capitală pentru un miting de susţinere a fondatorului SMURD, Raed Arafat. Oamenii au ieşit în stradă şi la Cluj, Târgu Mureş, Deva, Timişoara, Constanţa, Iaşi şi Craiova.
Centrul Capitalei a fost ieri din nou teatru de război între jandarmi şi un grup de tineri cu feţele acoperite, care se manifestau violent, aşa cum o fac ultraşii echipelor de fotbal din Bucureşti. Forţele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene. Protestul din Piaţa Universităţii a devenit violent după ce oamenii au rupt gardurile şi au ieşit în bulevard, unele persoane au aruncat cu pietre şi bucăţi din caldarâm în jandarmi. Manifestanţii din Piaţa Universităţii au rupt cordoanele de jandarmi şi au ieşit în bulevard, în scopul de a ocupa piaţa. Traficul rutier a fost blocat. Incidentele au avut loc în faţa Teatrului Naţional.
Unii dintre protestari au aruncat cu torţe aprinse, cu pietre, cu bucăţi din caldarâm şi alte obiecte contondente, în bulevard şi spre jandarmi. Unul dintre jandarmi a fost rănit la cap. Totodată, unii dintre protestatari au aruncat cu sticle incendiare, o persoană fiind cuprinsă de flăcări. Ea a fost salvată de oamenii din jurul său.

25 de răniţi

Patru jandarmi şi alte 21 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în timpul manifestațiilor de sâmbătă seară, din Piața Universității, însă viața nici unuia dintre răniți nu este în pericol, potrivit datelor furnizate ieri de Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. „Am intervenit în 20 de cazuri, iar serviciul SMURD a acordat îngrijiri pentru alte cinci. Dintre acestea, au fost patru intoxicații cu gaz lacrimogen, trei traumatisme ușoare, două dureri toracice, dar și cazuri de hipertensiune sau căzături. Șase dintre aceste cazuri au fost trimise către Spitalele Floreasca, Colțea și Universitar din Capitală“, a declarat dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov. Din cazurile pentru care a fost solicitată ambulanţa, patru au fost jandarmi, doi dintre aceştia fiind preluaţi de Serviciul de Ambulanţă, iar ceilalţi doi de SMURD. Un jandarm a rămas internat la Spitalul de Urgență Floreasca, având o plagă la cap. „Este regretabil că s-a întâmplat acest lucru“, a declarat Marius Militaru, purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor.
50 de persoane au fost sancţionate cu avertismente sau amenzi pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice sau pentru participarea la acţiuni publice fără autorizaţie, în urma protestelor de sâmbătă care au avut loc în 24 de localităţi din ţară, după cum a declarat Aurel Moise, de la Jandarmeria Română.

 

Miting de dragul… mitingului la Craiova

Sute de craioveni riscă să primească amenzi de până la 5.000 de lei pentru că au participat la mitingurile neautorizate de sâmbătă şi duminică.
Craiova a fost cuprinsă şi ea de febra mitingurilor neautorizate. Sute de oameni s-au adunat sâmbătă şi duminică pentru a protesta printre tiribombele şi trenuleţele din Orăşelul Copiilor împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi pentru susţinerea SMURD. Alături de ei, fiecare craiovean care avea chef să protesteze împotriva cuiva a venit în Piaţa Prefecturii ca să-şi strige păsul.

Protest împotriva privatizării SMURD

Primul protest neautorizat a avut loc sâmbătă în centrul Craiovei. Circa 100 de oameni s-au adunat în Piaţa Prefecturii, puţin după ora 13.00, şi au rămas acolo, manifestând în mod paşnic până după ora 15.00. Participanţii au scandat lozinci antiprezidenţiale şi de susţinere a SMURD. Craiovenii au cerut repunerea în funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii a lui Raed Arafat – deşi acesta demisionase, nu fusese demis – şi au declarat că sunt împotriva privatizării SMURD prin noua Lege a sănătăţii – deşi respectivul proiect de lege nu vorbea absolut nimic de privatizarea SMURD și a fost retras din dezbaterea publică încă de vineri.

Raed Arafat, susţinut de „Speranţă pentru Animale“

O amploare mult mai mare a avut mişcarea de protest de ieri.
Primăria Craiova aprobase organizarea unui marş (nu miting!) din Piaţa Prefecturii şi până la Spitalul de Urgenţă, în cursul zilei de duminică, între orele 15.00 – 18.00. Acest marş, ce se dorea a fi pentru susţinerea lui Raed Arafat, era organizat de… Asociaţia „Speranţă pentru Animale“! Sâmbătă, însă, reprezentantul acestei asociaţii a depus atât la Primăria Craiova, cât şi la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj o adresă prin care anunţa că renunţă la organizarea acestui protest, întrucât Legea sănătăţii a fost retrasă din dezbatere publică şi, prin urmare, manifestaţia nu-şi mai avea rostul.
Şi totuşi, ieri, chiar înainte de ora 15.00, zeci de oameni se adunaseră deja în Piaţa Prefecturii, unde au început să strige „Jos Băsescu!“, afişând pancarte pe care scria: „Jos dictatoru’ – demisia!“ sau „Jos satrapul arogant şi guvernul figurant!“. La acest miting – tot neautorizat, la fel ca şi cel de sâmbătă – s-au adunat către ora 16.00 peste 200 de oameni şi cam tot pe atâţia erau trecători, oameni care veniseră cu nepoţii pentru a-i da în tiribombele din Orăşelul Copiilor.

Galeria Universităţii, la miting

În fruntea protestatarilor se aflau câţiva dintre revoluţionarii Craiovei, care aveau motive temeinice de protest – de la 1 ianuarie 2012 şi-au pierdut drepturile băneşti – circa 2.000 de lei pe care fiecare le încasa lunar pentru că a luat parte de Revoluţia din 1989. Lor li se alăturaseră şi mulţi pensionari nemulţumiţi de actuala guvernare, dar şi alţii, fiecare cu problemele lor.
„Eu sunt oligofrenă că mă bătea mama când eram mică. Am pensie de handicapată, da’ acum mi-au dat ăştia pensie cu drept de muncă şi eu nu pot să muncesc, că am fost operată de două ori de varice“, a declarat în faţa camerelor de luat vederi o femeie din fruntea protestatarilor.
Lângă ea, patru tineri – două fete şi doi băieţi, unul dintre ei bandajat la cap, pentru a părea mai credibil – veniseră să protesteze „împotriva desfiinţări SMURD“, ba chiar au şi afişat un banner cu inscripţia „Centrul de Tineret susţine SMURD“.
Cei mai mulţi dintre protestatari au cerut demisia preşedintelui Traian Băsescu şi alegeri anticipate. Unul dintre ei, după ce a strigat minute în şir „Jos Băsescu!“, a explicat ziariştilor că „problema e, de fapt, că n-avem pe cine să punem în locul lui“. Ţinta nu tocmai clară a protestului a făcut să apară şi pancarte de genul „Cinste lui Raed, vrem alegeri nefraudate“.
La un moment dat, manifestanţilor li s-au alăturat aproximativ 15 tineri din galeria Universităţii Craiova, care au început să intoneze un cântec împotriva dictaturii, spre nemulţumirea celorlalţi protestatari, deranjaţi de sosirea tinerilor cu gulere ridicate şi glugi trase pe ochi, pentru a nu fi recunoscuţi. Poate tocmai de aceea, tinerii din galerie au plecat după câteva minute.

Supraveghere din umbră

„Mitingul spontan“, aşa cum îl defineau cei adunaţi între tiribombe, nu părea deloc spontan. Într-un colţ, o femeie cu haină şi căciulă de blană le dădea mereu indicaţii protestatarilor, ba prin telefon, ba chiar implicându-se direct, pentru a-i dirija unde să meargă şi ce să facă, având însă mereu grijă ca protestul să nu capete aspecte violente. „Îmblănita“ a încercat să-i dirijeze şi pe ziarişti, însă n-a avut succes.
Câţiva lideri marcanţi ai sindicatelor craiovene – Victor Peţa de la Avioane şi Ringo Dămureanu de la Administraţia Publică – au trecut şi ei prin mulţime. Întâmplător sau nu, printre manifestanţi s-a aflat mai mult de o oră şi senatorul PSD Olguţa Vasilescu, oprindu-se de mai multe ori şi stând de vorbă cu oamenii. Ea a susţinut însă că n-are nici o legătură cu protestatarii, ci doar trecea către cabinetul ei senatorial şi a fost oprită de participanţii la miting, care doreau să-şi spună păsurile.

Urmează amenzile

Întreaga manifestare s-a desfăşurat sub privirile poliţiei şi jandarmilor. Forţele de ordine n-au intervenit pentru că protestele nu au căpătat aspecte violente. Îmbrăcaţi în civil, poliţişti şi jandarmi s-au amestecat însă cu protestatarii şi ziariştii, filmându-i şi fotografiindu-i pe participanţii la mitingul neautorizat.
„Imaginile vor fi analizate, participanţii vor fi identificaţi şi se vor lua împotriva lor măsurile legale corespunzătoare“, a precizat col. Constantin Florea, comandantul jandarmeriei doljene.
Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice sancţionează cu amendă între 1.000 şi 10.000 de lei „organizarea şi desfăşurarea de adunări publice nedeclarate, neînregistrate sau interzise“ şi cu amendă între 500 şi 5.000 de lei „participarea la adunări publice nedeclarate sau interzise“.

 

30 de pensionari au protestat la Târgu Jiu

Ieri, la Târgu Jiu, 30 de persoane, în majoritate pensionari, au protestat împotriva actualei guvernări.
Cetăţenii s-au strâns la ora 14.00, în Piaţa Revoluţiei din centrul oraşului, şi au scandat la un moment dat împotriva preşedintelui Traian Băsescu. Protestatarii au fost organizaţi în trei-patru grupuri şi nu au stat împreună.
La faţa locului nu au fost prezente forţe de ordine, acestea rămânând în curtea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS