20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEconomista Militaru, condamnată definitiv

Economista Militaru, condamnată definitiv

Manuela Militaru (foto), economista de la DSP Dolj trimisă în judecată după ce a primit aproximativ 40.000 de euro mită pentru a angaja mai multe persoane la diverse instituţii, a fost condamnată definitiv la trei ani de închisoare cu executare.
Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova au reţinut-o pe Manuela Militaru, economistă în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, la începutul lunii martie 2011, după ce au stabilit că, în cursul anului 2010, a pretins şi primit de la mai mulţi denunţători aproape 30.000 de euro. În schimbul unor sume cuprinse între 500 şi 5.000 de euro sau între 1.400 şi 10.000 de lei, economista DSP Dolj promitea că poate interveni pe lângă şefii unor instituţii publice din Craiova pentru a-i angaja pe denunțători pe diverse posturi. Femeia se lăuda că poate interveni pe lângă persoanele din conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova, DSP sau Garda de Mediu Dolj pentru angajări pe posturi de asistent medical sau economist. În timpul cercetării judecătoreşti s-a stabilit că, de fapt, femeia a primit bani de la 18 persoane în schimbul promisiunilor de angajare, sumele totale fiind de 31.150 de euro şi 33.100 de lei. După ce a fost arestată preventiv, pe 1 aprilie 2011 inculpata a fost trimisă în judecată, iar o lună mai târziu Tribunalul Dolj s-a şi pronunţat în acest dosar. Judecătorii au condamnat-o pe Manuela Militaru la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în formă continuată şi au obligat-o să restituie toţi banii primiţi de la cele 18 persoane care au depus plângeri împotriva ei.

Puşcărie şi interdicţia de a lucra într-o instituţie publică

 După pronunţarea instanţei de fond – Tribunalul Dolj -, atât inculpata, cât şi procurorii au atacat cu apel hotărârea la Curtea de Apel Craiova. La începutul lunii septembrie 2011, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au admis apelul declarat de procurorii DNA şi i-au interzis inculpatei să exercite orice funcţie în cadrul unei instituţii sau autorităţi publice timp de doi ani după executarea pedepsei de trei ani de închisoare. De data aceasta, procurorii şi Manuela Militaru au făcut recurs, care s-a judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Nici de data aceasta magistraţii nu au zăbovit prea mult în luarea unei hotărâri, iar în decembrie, înainte de Sărbători, au respins recursurile. Manuela Militaru a fost condamnată definitiv la trei ani de închisoare cu executare (din care instanţa a scăzut cele nouă luni de arest) şi obligată să dea înapoi banii primiţi de la cele 18 persoane în schimbul promisiunilor de angajare. În plus, inculpata nu are voie să se angajeze într-o instituţie publică timp de doi ani după ce va ieşi din puşcărie.

Şi-a pierdut locul de muncă

Reprezentanţii DSP Dolj au precizat pentru Gazeta de Sud că Manuela Militaru a fost suspendată din funcţie după ce a fost începută urmărirea penală pe numele ei. Pentru că a fost găsită vinovată şi condamnată definitiv, Direcţia va înceta raporturile de serviciu cu economista Militaru începând cu data la care hotărârea instanţei a rămas definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS