6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFuga lui Hayssam, în dezbatere

Fuga lui Hayssam, în dezbatere

Procesul fugii lui Omar Hayssam din ţară, care se judecă la Curtea de Apel Oradea, a intrat în dezbateri ieri, după ce judecătorul a anunţat că nu va acorda un nou termen pentru localizarea şi înştiinţarea sirianului despre cauza aflată pe rolul instanţei orădene, în care este acuzat de trecere frauduloasă a frontierei.
„S-au făcut toate demersurile posibile şi cauza a suferit mai multe amânări, motiv pentru care vom trece la judecarea acesteia“, a anunţat judecătorul Traian Munteanu.
În cadrul dezbaterilor, avocaţii fraţilor Omar – Hayssam, Mukhles şi Mahmoud, respectiv apărătorul omului de afaceri Tartoussi Mustafa (proprietarul vasului Iman T, cu care Omar Hayssam ar fi fugit din ţară), au solicitat reaudierea mai multor martori care au dat declaraţii în cursul anchetei penale, unii dintre aceştia fiind cu identitate protejată, iar alţii cetăţeni străini, dar şi a fostului şef al Direcţiei de Protecţie Internă şi Informaţii Virgil Ardelean, a unor ofiţeri de poliţie şi ai Poliţiei de Frontieră, respectiv a unor subofiţeri ai Serviciului Român de Informaţii implicaţi în caz, printre care şi cei care au dat acceptul ieşirii vasului Iman T din România.
Apărătorii au cerut reaudierea tuturor inculpaţilor, inclusiv a lui Omar Hayssam, ori prin comisie rogatorie, în cazul în care acesta va fi totuşi localizat în închisoarea din Siria în care îşi ispăşeşte pedeapsa, ori personal, dacă acesta se va întoarce în România după eliberarea din penitenciar, în 2 ianuarie 2012.
Avocaţii au considerat insuficiente procesele-verbale de interceptare a convorbirilor purtate de Omar Hayssam şi de procurorul Ciprian Nastasiu, cel care a efectuat în prima fază ancheta în cazul sirianului, depuse la dosarul cauzei, şi au solicitat declasificarea tuturor convorbirilor purtate de cei doi.
De asemenea, judecătorului i s-a cerut să dispună realizarea unor expertize tehnice pentru a clarifica dacă procedura prin care anchetatorii au reuşit să îi localizeze pe cei patru şi să demonstreze modul în care s-a derulat scoaterea lui Hayssam din România a fost corectă din punct de vedere ştiinţific.
„Institutul de Înalte Tehnologii este subordonat Serviciului Român de Informaţii, instituţie care are un interes în acest dosar. Eu nu contest că acele constatări tehnico-ştiinţifice au fost legale, eu doresc să ştiu dacă procedura aplicată a fost corectă din punct de vedere ştiinţific“, a explicat avocatul lui Omar Hayssam, Ion Cazacu.
Pe de altă parte însă, reprezentantul Parchetului a considerat inoportune toate probele propuse de avocaţi.
„Eu consider că probele aflate la dosarul cauzei sunt suficiente. Nu sunt pentru realizarea audierilor prin comisii rogatorii ori pentru efectuarea expertizelor. Toate acestea duc doar la tergiversarea cauzei“, a declarat procurorul.
Dintre numeroasele probe solicitate ieri, judecătorul a admis doar cererea avocatului Ionel Haşotti, apărătorul omului de afaceri Tartoussi Mustafa. Avocatul a propus înaintarea unei adrese către operatorii de telefonie mobilă care au antene amplasate în portul Constanţa, pentru a stabili raza de acţiune a acestora.
„O constatare ştiinţifică depusă la dosar şi care s-a bazat pe interceptarea prezenţei telefoanelor clientului meu şi al lui Hayssam pe raza de acţiune a unei antene amplasate în port a dus la concluzia că Tartoussi l-a ajutat să plece. Însă, faleza se întinde pe 80 de kilometri, puteau fi oriunde. Dorim doar să ştim pe ce rază bate antena respectivă“, a explicat Haşotti.
Pentru restul cererilor, având în vedere numărul mare de probe solicitate, judecătorul a declarat că se va pronunţa la un nou termen de judecată, procesul urmând să se reia în 28 noiembrie.
Dosarul privind fuga din România a lui Omar Hayssam se judecă la Curtea de Apel Oradea după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, în mai 2009, cererea de mutare a cauzei de la Curtea de Apel Bucureşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU