10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBăsescu: Trebuie să scăpăm primăriile de presiunea politică

Băsescu: Trebuie să scăpăm primăriile de presiunea politică

Preşedintele Traian Băsescu a pledat ieri în faţa parlamentului pentru reorganizarea administrativă, argumentând că administraţia locală trebuie să fie scăpată de consiliile judeţene, de agenţii şi deconcentrate care „sufocă politic“ primăriile.

Deşi la începutul intervenţiei, Băsescu le spusese aleşilor că prezenţa sa în legislativ este legată „strict“ de propunerea de revizuire a Constituţiei, şeful statului a insistat în faţa parlamentarilor care au luat parte la şedinţa camerelor reunite şi asupra subiectului reorganizării administrative. El a menţionat că tema nu a fost una „anunţată pe genunchi“, însă PDL a avut o „lipsă de apetit“ pe acest subiect. „Nicidecum nu-i anunţată pe genunchi (reorganizarea administrativ-teritorială, n.r.). Eu, când nu mai reuşesc cu partidele, încep să vorbesc public. Subiectul reorganizării administrative a României este un subiect demult discutat cu premierul, demult discutat cu principalul partid de guvernământ şi, sigur, am sesizat şi lipsa de apetit a principalului partid de guvernământ în legătură cu acest lucru“, a susţinut şeful statului.
 
Agenţiile guvernamentale sufocă administraţia locală

El a susţinut că administraţia locală este sufocată atât de agenţiile guvernamentale, prin birocraţie, cât şi de consiliile judeţene, prin presiunea politică. „În fiecare judeţ există cel puţin 44-45 de deconcentrate ale ministerelor şi agenţiilor naţionale. Oameni buni, în ‘89 nu erau nici jumătate, despre ce modernizare a statului discutăm dacă în toţi aceşti 20 de ani, cu toată descentralizarea făcută, noi am înfiinţat continuu agenţii, agenţii, agenţii? (…) Nu este nici o exagerare când vă spun că, deşi împreună am împins un sistem de descentralizare – fie că vorbim de Poliţie Locală, fie că vorbim de şcoli, fie că vorbim de spitale, fie că vorbim de dreptul de a avea taxe locale şi multe altele -, în momentul de faţă agenţiile guvernamentale sufocă administraţia locală. O sufocă, o încorsetează şi primarii şi comunităţile nu pot reacţiona şi nu se pot pune în valoare“, a mai susţinut şeful statului.
„Nu a fost suficient numărul mare de agenţii, am dat atribuţiuni şi, mai ales, şi-au luat atribuţiuni politice extrem de importante consiliile judeţene. Dacă agenţiile guvernamentale sufocă primăriile, fie că sunt de comune, oraşe sau municipii, prin birocraţie, consiliile judeţene sufocă administraţiile locale politic“, a mai spus preşedintele.
Băsescu a afirmat, totodată, că le-a prezentat parlamentarilor această temă pentru a-i „sensibiliza“ pe acest subiect. „V-am spus această imagine pentru a vă sensibiliza la ideea simplificării administraţiei, nu mai vorbim că avem o administraţie care a rămas casetată din ’68 pe judeţe mici, când cu totul altele erau obiectivele statului de atunci. Statul de atunci voia să supravegheze tot ce mişcă, să poată izola orice mişcare locală, să controleze oamenii, să controleze economia, nu mai avem astăzi aceste obiective. Trebuie să lăsăm ţara să respire prin două lucruri fundamentale: reducerea agenţiilor guvernamentale şi transferul atribuţiunilor către administraţia locală, comună, oraş, municipiu“, a explicat preşedintele.

Reorganizarea administrativă nu este un subiect foarte popular

Băsescu a apreciat că trebuie „depolitizată administraţia“, iar „pilonii politizării administraţiei locale sunt consiliile judeţene“. „Nu voi considera reorganizarea administrativă ca un obiectiv abandonat, chiar dacă acum majoritatea nu are un consens politic. Reorganizarea administrativă este necesară, în acelaşi timp ştiu că nu este un subiect foarte popular (…) Nu ia nimeni conturul judeţului, dar hai să luăm consiliul judeţean, conturul îl putem lăsa acolo“, a îndemnat şeful statului.
El le-a făcut parlamentarilor „propunerea“ ca peste vacanţa de vară să se gândească, iar în septembrie să se găsească o soluţie comună pentru a „destrăma plasa asta care apasă pe toate comunităţile“.
Preşedintele Traian Băsescu a precizat că în 2010 cheltuielile cu programele sociale în România, în calcul fiind incluse şi pensiile, s-au ridicat la 46% din venitul bugetului de stat, în timp ce cheltuielile cu salariile din sectorul public s-au ridicat la 25% din veniturile la bugetul de stat.
El a prezentat o serie de concluzii de la nivelul Consiliului European de vară de la Bruxelles. „În UE există declanşată o criză a datoriilor statelor, o criză a datoriilor suverane. Analiza care s-a făcut chiar la acest Consiliu, împreună cu preşedintele Băncii Centrale Europene, dar şi cu şefii de stat şi de guvern a confirmat ceea ce eu spun de câteva luni, şi vreau să vă spun acum în faţa parlamentului pentru ca şi unii, şi alţii să ştim acelaşi lucru. Statele sunt în dificultate în principal din două motive: în primul rând din cauza costurilor foarte mari de funcţionare a statelor, materializate prin număr excesiv de angajaţi şi salarii mult mai mari decât statul poate oferi în mod normal. A doua cauză a crizei datoriilor suverane este legată de cheltuielile foarte mari cu programele excesive de asistenţă socială. Ce vă spun nu s-a spus acolo pentru că este o lume în care lucrurile se spun indirect. Statele în care vedeţi datorii foarte mari să ştiţi că au făcut ca şi noi în 2007 şi 2008, numai că o fac de mai mult timp. Când s-au apropiat alegerile au pierdut hăţurile finanţelor publice şi au ţinut să tot înfiinţeze programe prin care să dea tot mai mulţi bani publici către populaţie pentru voturi. Nu este România singura ţară în care politicienii au avut neinspiraţia să cumpere voturi cu bani publici, dar noi avem şansa uriaşă că datoria noastră încă nu a ajuns la 60%, nu a ajuns la 80%, n-a ajuns la 100%, n-a ajuns la 150%, ca în alte ţări ale Uniunii Europene“, a mai afirmat preşedintele. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII