10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalExplozie pe Nanterre

Explozie pe Nanterre

Bucătăria unui apartament din Craiova a fost ieri-dimineaţă spulberată de o explozie, în momentul în care proprietara a încercat să aprindă aragazul. Deflagraţia pare să se fi produs din cauza unei improvizaţii la instalaţia de gaze, cu ocazia mutării bucătăriei pe balcon.

Dimineaţa de ieri părea liniştită pentru craiovenii care locuiesc în blocul D 10 de pe strada Nanterre. Pe la ora 7.00, unii plecaseră deja la serviciu, câţiva copii porniseră către şcoală. Alţi locatari nici nu se treziseră. N-au avut însă parte de somn.

Faţada balconului, distrusă de deflagraţie

Puţin după ora 7.00 s-a aprins lumina şi la apartamentul 4 de la scara 2 a blocului amintit, în locuinţa familiei Stoican. Pensionara Emilia Stoican, de 57 de ani, a ieşit din sufragerie şi a intrat pe balcon, unde îşi mutase bucătăria. S-a dus direct la aragaz, să-l aprindă ca să-şi facă o cafea. A aprins chibritul şi… O explozie puternică a spulberat bucătăria. Faţada din BCA şi geam termopan a fost făcută bucăţi şi azvârlită în grădina blocului, tot acolo ajungând o bună parte din interiorul bucătăriei improvizate. Geamurile sparte şi bucăţile de BCA din zidul distrus au ajuns până în balcoanele blocului de vizavi, rămăşiţe din bucătăria spulberată de explozie răspândindu-se pe mai mult de 100 mp.
În mod miraculos, femeia n-a murit. Vecinii care au venit imediat să vadă ce s-a întâmplat au găsit-o însă în stare de şoc şi cu arsuri pe faţă, mâini şi torace.
„Era cam ora 7.00 când am auzit o bubuitură puternică. Toată lumea de pe scară a ieşit repede să vadă ce s-a întâmplat. Am găsit balconul vecinei distrus, iar femeia, care era în stare de şoc, povestea că tocmai intrase în bucătărie să-şi facă o cafea“, a spus Aurel Udroiu, vecinul victimei.
„Am auzit o bubuitură. Am crezut că a explodat o maşină. După aceea am aflat că era vorba despre balconul vecinei, unde aceasta avea bucătăria. Mai sunt şi alţii la blocurile vecine care au bucătăria tot pe balcon“, a spus altă vecină, Ioana Dumitru,
Mai mulţi locatari au sunat la 112, pentru a anunţa evenimentul. Secţia 3 Poliţie, Gruparea Mobilă de Jandarmi Craiova şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj şi-au direcţionat imediat la faţa locului toate echipajele din zonă. În scurt timp a ajuns şi echipajul SMURD, care a preluat-o pe femeia rănită şi a transportat-o la Spitalul de Urgenţă Craiova, unde a fost internată la Clinica de Chirurgie Plastică.

Bucătăria, mutată ilegal pe balcon

La faţa locului a venit şi o echipă de la Distrigaz Sud Reţele, care a oprit alimentarea cu gaze a blocului, apoi a trecut la verificarea instalaţiei de gaze. Primul lucru pe care l-au observat specialiştii a fost improvizaţia de la alimentarea cu gaz a aragazului din apartamentul afectat de explozie. Practic, alimentarea cu gaze din vechea bucătărie fusese deviată prin sufragerie, de unde ieşea pe balcon, unde era aragazul.
„Din primele cercetări, în apartament exista o instalaţie de utilizare a gazelor naturale improvizată, care trecea prin sufrageria apartamentului, fapt ce contravine normelor tehnice de proiectare şi executare a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale“, se menţionează într-un comunicat al Distrigaz Sud Reţele.
Reprezentanţii Distrigaz nu au dat încă un verdict, însă bănuiesc că explozia s-ar fi produs în urma unei acumulări de gaze în balconul-bucătărie, din cauza unei îmbinări imperfecte la alimentarea cu gaz. Pentru a preîntâmpina alt caz Lăpuş, au fost căutate şi eventuale scăpări de gaze la instalaţia de distribuţie din apropierea blocului.
„Investigaţiile tehnice efectuate de către echipele Distrigaz Sud Reţele nu au depistat scăpări de gaze pe reţeaua de distribuţie în zona imobilului respectiv. O anchetă este în desfăşurare pentru a stabili cu exactitate cauzele producerii exploziei“, se menţionează în acelaşi comunicat.
Explozia nu a afectat celelalte apartamente şi nici structura blocului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII