12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSubcomisar judecat pentru conducere fără permis

Subcomisar judecat pentru conducere fără permis

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au trimis în judecată, săptămâna trecută, un ofiţer superior de poliţie care s-a urcat la volan, deşi nu mai avea voie să conducă de un an. Subcomisarul Paul Tîrnă, din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Caraş-Severin, a fost surprins la volan de un echipaj al Poliţiei Rutiere Mehedinţi.

A refuzat să i se recolteze probe biologice

Ofiţerul Tîrnă este, de fapt, un infractor, având la activ o condamnare penală definitivă. În anul 2008, el a fost depistat în trafic în Caraş-Severin. Colegii săi de la Circulaţie au bănuit că ofiţerul – pe atunci doar inspector principal la Poliţia oraşului Bocşa – consumase băuturi alcoolice, aşa că l-au rugat să sufle în etilotest. Tîrnă a refuzat categoric nu doar să fie supus testării cu etilotestul, ci şi să-i fie recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Din această cauză, pe 29 decembrie 2008, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara l-a trimis în judecată pentru refuz de recoltare a probelor biologice.
După aproape şase luni, pe 5 mai 2009, poliţiştii din Caraş i-au adus la cunoştinţă colegului lor că până la soluţionarea dosarului său penal nu mai are dreptul să conducă autovehicule pe drumurile publice fără acordul instanţei de judecată, aşa că trebuie să predea permisul în termen de trei zile. Tîrnă a semnat că a luat la cunoştinţă, dar permisul nu l-a predat, continuând să-şi conducă maşina.

Două ghinioane într-o zi

Pe 18 noiembrie 2009, ofiţerul a fost găsit vinovat de judecători şi condamnat de Curtea de Apel Timişoara la doi ani de închisoare cu suspendare. Recursul său a fost respins pe 26 aprilie 2010, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, astfel încât condamnarea a rămas definitivă şi irevocabilă.
Chiar pe 26 aprilie, în ziua în care se întorcea de la procesul avut la instanţa supremă, poliţistul a circulat cu viteză mai mare decât cea legală prin faţa unui radar instalat în judeţul Mehedinţi. Colegii săi de breaslă au constatat că Paul Tîrnă nu avea dreptul să conducă. Aşa s-a ales ofiţerul cu încă un dosar penal.
Zilele trecute, procurorii au trimis instanţei noul dosar al lui Tîrnă, deferit justiţiei de această dată pentru infracţiunea de conducere a unui autovehicul de către o persoană care avea permisul suspendat. Procesul va fi judecat de Curtea de Apel Craiova, primul termen fiind fixat pe 18 octombrie.

Cercetat, dar avansat

În baza condamnării definitive şi irevocabile, Paul Tîrnă a fost dat afară din poliţie pe 28 iulie 2010. În mod surprinzător, însă, în timp ce era cercetat penal, inspectorul principal Paul Tîrnă a fost avansat de conducerea IPJ Caraş-Severin la gradul de subcomisar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU