18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞpagă pentru angajare în poliţie

Şpagă pentru angajare în poliţie

Un doljean a ajuns ieri în spatele gratiilor după ce a fost prins în flagrant de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie în timp ce primea bani ca să „aranjeze“ o angajare în instituţii ale Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au dispus ieri reţinerea pentru 24 de ore a doljeanului Alexandru Titu Vasilescu, de 64 de ani, din comuna Amărăştii de Jos. Pensionarul, fost cadru didactic, a fost încătuşat după ce a fost prins în flagrant de ofiţerii Serviciului Teritorial Dolj al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) în timp ce primea o sumă de bani de la un tânăr, căruia îi promisese că-l va ajuta să se angajeze într-o instituţie din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI). La instrumentarea acestui caz au contribuit – cu informaţii, dar şi cu suport tehnic – şi cadrele Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Dolj.

Flagrant lângă autogară

Se pare că Vasilescu îşi făcuse un obicei din înşelarea credulilor. În perioada 2007 – 2010, pensionarul a pretins şi a primit de la craioveanul Marius T. 5.800 de lei, în mai multe tranşe, în schimbul promisiunii că îl va ajuta pe acesta să se angajeze în poliţie. Sătul de promisiunile fără finalitate, craioveanul de 25 de ani n-a mai suportat să fie dus cu vorba şi l-a denunţat luna trecută pe Vasilescu la DGA.
Ulterior, a venit la DGA să formuleze un denunţ şi Nicolae C., de 28 de ani, din Craiova, un prieten al primului păcălit. Şi lui îi fuseseră ceruţi bani, sub promisiunea că va fi angajat ca pompier la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia“ al judeţului Dolj. Preţul total pentru această din urmă „tranzacţie“ era de 1.000 de euro, din care însă Nicolae C. plătise doar 2.000 de lei. Când pensionarul i-a solicitat să mai achite o „rată“, tânărul s-a dus direct la DGA să spună ce i s-a întâmplat.
În baza denunţurilor, ofiţerii DGA Dolj au pregătit un flagrant pentru Alexandru Titu Vasilescu. Ieri-dimineaţă, puţin după ora 10.00, pensionarul s-a întâlnit, la un local din colţul Autogării Nord din Craiova, cu Nicolae C., care îi mai adusese 1.200 de lei din suma pretinsă. I-a luat banii tânărului şi l-a asigurat din nou că a început demersurile pentru angajarea lui ca pompier, povestindu-i iarăşi despre relaţiile sale atât în structurile centrale ale MAI, cât şi în cele locale din Dolj. Tranzacţia a fost filmată de oamenii legii, care şi-au făcut apariţia înainte ca Vasilescu să apuce să se bucure de banii primiţi.

„Mă aşteptam“

Când i-a văzut pe poliţişti, pensionarul şi-a dat seama că nu are rost să nege în vreun fel faptele comise. „Mă aşteptam ca băieţii ăştia să-mi facă ceva“, le-a spus oamenilor legii, indicându-i pe denunţători. Apoi, când a fost nevoit să scoată din buzunar banii marcaţi, a recunoscut cât se poate de clar că „mi-a dat banii ca să îi facilitez angajarea la pompieri“.
După ce l-a audiat, procurorul a dispus reţinerea lui pentru 24 de ore, sub acuzaţia de trafic de influenţă, urmând să propună apoi judecătorilor de la Tribunalul Dolj arestarea preventivă a învinuitului pentru 29 de zile.
Acum, poliţiştii de la DGA caută şi alte victime ale lui Vasilescu. „Se pare că învinuitul a pretins şi primit bani şi de la alte persoane, sub aceeaşi promisiune mincinoasă că le va facilita angajarea în structurile MAI. Dacă aceste persoane vor veni la sediul nostru ca să depună denunţuri împotriva autorului faptei, ele şi-ar putea recupera sumele pe care i le-au achitat acestuia. Dacă, însă, noi vom descoperi aceste victime în timpul cercetărilor înainte ca ele să formuleze denunţ, acestea nu vor mai putea să-şi recupereze banii“, a precizat comisarul-şef Ionel Gone, şeful DGA Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII