21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSuspendare pentru carderi

Suspendare pentru carderi

Atât Tribunalul Dolj, cât şi Curtea de Apel Craiova i-au găsit vinovaţi pe „Împăratul“ şi pe „Tom-Tom“, dar le-au acordat doar pedepse cu suspendare, dispunând totodată achitarea pentru infracţiunea de spălare de bani.

Curtea de Apel Craiova s-a pronunţat săptămâna trecută în dosarul a doi carderi trimişi în judecată de procurorii DIICOT Craiova. Acuzaţi de infracţiuni precum accesul fără drept la un sistem informatic, deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată, înşelăciune şi spălare de bani, doljenii Marian Bicică, zis Împăratul, de 41 de ani, şi Gheorghe Petcu, zis Tom-Tom, de 42 de ani, au scăpat până acum fără pedepse cu executare, singurele zile petrecute în spatele gratiilor fiind cele din perioada arestului preventiv.

Fraude în conturile grecilor

Procurorii Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT şi poliţiştii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova aveau de mai multă vreme în vizor o grupare specializată în clonarea de carduri şi retragerea frauduloasă de la bancomate, care acţiona în Grecia. După ce au strâns suficiente informaţii, oamenii legii au trecut la acţiune.
În seara zilei de 19 martie 2009, a fost oprit în Punctul de Trecere a Frontierei Calafat un Audi A6 condus de craioveanul Marian Bicică, despre care anchetatorii deţineau informaţii că intenţiona să ajungă în Grecia, unde urma să monteze pe bancomate dispozitive tip skimming, cu ajutorul cărora prelua datele de pe cardurile utilizatorilor. La percheziţie, în autoturismul condus de acesta au fost identificate mai multe dispozitive şi componente electronice folosite în activitatea de skimming.
În dimineaţa zilei următoare au fost efectuate, simultan, patru percheziţii la locuinţele altor persoane din Craiova, bănuite că făceau parte din grupul infracţional. În locuinţa lui Gheorghe Petcu au fost descoperite trei guri de bancomat confecţionate artizanal, carduri bancare contrafăcute, un pistol cu bile de cauciuc deţinut fără autorizaţie, părţi componente ale unui dispozitiv de skimming, trei calculatoare, un hard disk, trei laptop-uri, şapte telefoane mobile şi 107 CD-uri, toate fiind ridicate pentru cercetări.
Poliţiştii doljeni au stabilit că membrii grupului au obţinut din skimming şi clonarea cardurilor bancare circa 200.000 de euro, o mare parte din această sumă fiind investită în achiziţionarea de autoturisme de lux şi imobile în Craiova.

Rămâne doar recursul

Pe 20 martie 2009, Marian Bicică şi Gheorghe Petcu au primit mandate de arestare preventivă. N-aveau să rămână însă foarte mult în spatele gratiilor.
Cei doi au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT Craiova pe 29 iulie 2009. Cu o zi înainte, Bicică fusese însă eliberat condiţionat de judecători. La fiecare termen de judecată, procurorii DIICOT au cerut în timpul procesului revocarea eliberării lui Bicică, însă instanţele au respins sistematic aceste cereri. Petcu a mai stat în spatele gratiilor până pe 1 septembrie, când judecătorii l-au eliberat provizoriu sub control judiciar şi pe el, pe motivul „egalităţii de tratament“ a celor doi inculpaţi.
Întâmplător sau nu, unul dintre avocaţii care i-au reprezentat pe cei doi în faţa organelor judiciare a fost Octavian Ciucă, soţul judecătoarei Tatiana Georgeta Ciucă de la Judecătoria Băileşti. Avocatul Ciucă se află acum în arest preventiv, fiind cercetat de procurorii DNA Craiova pentru trafic de influenţă, în acelaşi dosar cu judecătorul Laurenţiu Anghel de la Tribunalul Dolj şi avocatul Ion Militaru.
După un proces destul de rapid, Tribunalul Dolj a pronunţat pe 21 decembrie 2009 sentinţa în dosarul celor doi. „Împăratul“ şi „Tom-Tom“ au fost găsiţi vinovaţi de majoritatea acuzaţiilor, primind însă doar câte trei ani de închisoare cu suspendare, nu înainte ca instanţa să dispună achitarea pentru acuzaţia de spălare de bani.
Procurorii DIICOT au făcut apel, care s-a judecat săptămâna trecută la Curtea de Apel Craiova, însă judecătorii au menţinut sentinţa dată de tribunal. Rămâne de văzut dacă şi instanţa supremă va menţine aceleaşi pedepse cu suspendare ori va admite recursul procurorilor şi îi va trimite din nou în spatele gratiilor pe Bicică şi Petcu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII