13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEvaziune cu sprijinul fiscului

Evaziune cu sprijinul fiscului

Doi funcţionari ai Finanţelor din judeţul Olt au fost deferiţi justiţiei de procurorii DNA împreună cu cei trei afacerişti pe care i-ar fi ajutat la o evaziune fiscală de aproape 5,4 milioane de euro.
Funcţionarii Marin Buşcu şi Vasile Viorel Cincă de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Olt au fost trimişi ieri în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) într-un nou dosar privind o fraudă de proporţii la bugetul de stat. Ei sunt acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală, abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual. Principalul acuzat în acest dosar este însă omul de afaceri Constantin Mihăilă, în sarcina căruia anchetatorii au reţinut săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani şi uz de fals. În demersurile sale de fraudare a bugetului, el ar fi fost ajutat de Cristian Pavel şi Vasile Costache, trimişi şi ei în judecată pentru spălare de bani.

Afaceri ilegale cu produse petroliere

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în perioada 2006-2007, Constantin Mihăilă, în calitate de administrator şi asociat unic la SC LDC SUPERCHIM SRL, s-a folosit de autorizaţiile de utilizator final pe care au fost aplicate, în fals, ştampilele reprezentanţilor fiscali, achiziţionând în repetate rânduri cantitatea totală de 11.060 de tone de produse petroliere, în regim suspensiv de acciză, căreia i-a schimbat ulterior ilegal destinaţia fără a plăti accize şi TVA. „În demersul său, Mihăilă Constantin a fost ajutat de Buşcu Marin şi Cincă Vasile Viorel care, în calitate de reprezentanţi fiscali ai DGFP Olt, au aplicat în fals ştampilele pe documentele administrative de însoţire a mărfii, certificând în mod nereal descărcarea mărfii şi, prin aceasta, permiţând achiziţia de noi cantităţi de produse şi redirecţionarea ilegală a acestora“, se arată într-un comunicat al DNA.
Procurorii anticorupţie au mai reţinut în sarcina lui Mihăilă şi faptul că nu a evidenţiat în actele contabile operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate, ridicând în numerar, fără nici o justificare economică, suma de 983.254 de lei rezultată din revânzarea ilegală a produselor respective. Pentru a crea o aparenţă de legalitate a circuitului fictiv al documentelor, Cristian Pavel şi Vasile Costache, în calitate de asociaţi, administratori sau împuterniciţi pe conturile bancare ale mai multor societăţi comerciale fictive, au ridicat fără justificare economică suma totală de 2.688.616 lei şi au virat mai departe către SC LDC SUPERCHIM SRL suma de 24.327.000 de lei.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în acest dosar cu suma de 18.785.032 de lei (echivalentul a 5.367.152 de euro la un curs mediu, în momentul săvârşirii faptei, de 3,50 lei/euro) reprezentând accize şi TVA neplătite. Cauza a fost înaintată spre judecare la Tribunalul Olt.

Altă fraudă, aceiaşi funcţionari

Funcţionarii Marin Buşcu şi Vasile Viorel Cincă au mai fost trimişi în judecată de DNA, pentru fapte similare, în iunie 2009. Atunci era vorba de o înşelăciune de circa două milioane de euro pe care ar fi dat-o bugetului Adrian Nicolae Alistar, Vasile Sorin Bardaşu şi Liviu Agăleanu, tot în urma unor tranzacţii cu produse petroliere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII