16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAnchetă privind permisul lui Mareş

Anchetă privind permisul lui Mareş

Craioveanul Răzvan Mareş, de 21 de ani, cercetat în prezent pentru ucidere din culpă, riscă să rămână fără permis. Nu pentru că a omorât o femeie, ci din cauza afecţiunilor de care ar suferi, potrivit certificatului său de persoană cu handicap.

Autorul unui accident mortal a intrat în vizorul poliţiei doljene cu privire la modalitatea în care şi-a obţinut permisul de conducere. Asta pentru că, la data la care a susţinut şi promovat – în aceeaşi zi – examenul pentru permisul de conducere categoriile A şi B, era paralizat pe partea dreaptă şi avea nevoie permanentă de însoţitor pentru a se deplasa, potrivit unor documente medicale.

Pensionară ucisă pe zebră

Povestea ar fi rămas, poate, sub semnul discreţiei, dacă n-ar fi murit un om nevinovat. Pe 8 octombrie 2009, în jurul orei 17.00, pensionara Georgeta Niculescu, din Craiova, se întorcea de la cumpărături, din Piaţa Centrală. A vrut să traverseze Calea Bucureşti pe trecerea de pietoni de la intersecţia cu strada Nicolae Bălcescu. A reuşit să treacă de prima bandă şi, pe când traversa banda a doua, a fost surprinsă şi lovită de un Volkswagen Passat negru, cu numărul de înmatriculare B-151359, condus de Răzvan Mareş, de 20 de ani, din Craiova. În urma impactului, femeia a fost aruncată la câţiva metri, rămânând întinsă pe caldarâm, inconştientă, într-o baltă de sânge. Un echipaj SMURD sosit la faţa locului i-a acordat primul ajutor, transportând-o apoi pentru îngrijiri medicale la Spitalul de Urgenţă din Craiova. În ciuda eforturilor medicilor, femeia a murit câteva ore mai târziu.
Pe numele lui Mareş s-a întocmit un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Nu demult, procurorii au dispus faţă de acesta începerea urmăririi penale. Deşi au trecut aproape şase luni de la tragicul eveniment rutier, dosarul nu a fost încă finalizat întrucât n-a fost încheiată expertiza tehnică a autoturismului pe care tânărul îl conducea.

Examinare sub lupă

În afara acestui dosar, Mareş face însă şi obiectul unei alte anchete a Poliţiei Rutiere doljene. Oamenii legii s-au autosesizat, în urma unui articol publicat în Gazeta de Sud, şi au început verificările cu privire la modul în care tânărul îşi obţinuse permisul de conducere la sfârşitul anului 2007. Asta pentru că la data la care susţinuse examenul pentru permis – promovându-l în aceeaşi zi atât pentru categoria A, cât şi pentru B – figura de aproape două luni ca persoană cu handicap grav, după ce fusese împuşcat în cap, cu un pistol cu bile.
Pe 20 septembrie 2007, Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap pentru Adulţi de pe lângă Consiliul Judeţean Dolj a emis pe numele lui Răzvan Mareş certificatul de încadrare în grad de handicap cu nr. 32.182. Potrivit acestui certificat, Comisia a stabilit că tânărul prezintă o „deficienţă funcţională gravă“ şi „poate beneficia de asistent personal, fiind încadrat în gradul de handicap grav“. Acelaşi document mai menţiona că Mareş „necesită supraveghere şi îngrijire permanentă din partea altei persoane“, precum şi „dispensarizare şi tratament de specialitate prin policlinică şi medic de familie“, dar şi că are „incapacitate adaptativă=90%“ şi „capacitate de muncă restantă=10%“.
Acest statut şi l-a păstrat an de an, după fiecare revizuire, primind lunar, de la stat, câteva sute de lei drept ajutor de persoană cu handicap.

Pregătiri pentru retragerea permisului

Potrivit unor surse judiciare, investigaţiile Poliţiei Rutiere au vizat mai întâi modalitatea în care Mareş a obţinut permisul de conducere, susţinând inclusiv proba practică de conducere a autoturismului şi motocicletei, fără să utilizeze vreun vehicul special adaptat infirmităţii de care ar fi suferit. În prima fază, oamenii legii au determinat că infirmitatea nu era menţionată în fişa medicală depusă la dosarul de examinare dintr-un motiv foarte simplu: examenul medical data dinaintea momentului în care tânărul a fost la un pas de a-şi pierde viaţa, după ce a fost împuşcat în cap.
Apoi, poliţiştii au stabilit că, la data examenului, tânărul s-a descurcat fără probleme chiar şi fără vehicule adaptate handicapului său, promovând „pe bune“ examenul, ceea ce pune însă la îndoială veridicitatea suferinţelor pe care acesta le-ar avea, potrivit certificatului de persoană cu handicap.
În urma acestor verificări, poliţiştii nu au găsit indicii privind modalitatea în care Răzvan Mareş a obţinut permisul. Nu s-au lăsat, însă, şi au trimis actele medicale ale acestuia la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) „Mina Minovici“ din Bucureşti, cerând specialiştilor din Capitală să spună dacă afecţiunile menţionate în documentele medicale sunt sau nu compatibile cu calitatea de conducător auto. Dacă răspunsul INML va fi în sensul că Mareş nu poate, prin prisma afecţiunilor sale, să conducă o maşină, poliţiştii sunt deja pregătiţi să-i retragă tânărului permisul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

46 COMENTARII