16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDomarcons vinde. Cumpără Delta?

Domarcons vinde. Cumpără Delta?

O informaţie interesantă circulă de câteva zile între birourile primăriei şi politicienii din Craiova: Delta ACM ‘93, cunoscută de acum drept cel mai bine (de) plătit drumar din Bănie, cumpără Domarcons SA, unul dintre cei mai mari contracandidaţi ai săi la lucrările de asfaltare, dacă nu chiar cel mai mare.

Firma constructoare de drumuri Domarcons SA Craiova intenţionează să vândă o parte din acţiuni, a recunoscut directorul societăţii, Dan Dumitru, totodată şi unul dintre cei trei acţionari importanţi. Surse din Primăria Craiova şi din Partidul Social Democrat au afirmat ieri că, de fapt, acţiunile vor fi preluate de Delta ACM ‘93, nimeni altul decât constructorul pe care Domarcons l-a întâlnit în ultimii ani la licitaţiile de mii de miliarde de lei vechi din Craiova. „Nişte acţionari ai societăţii se află, într-adevăr, în tratative avansate pentru vânzarea acţiunilor pe care le deţin. Partenerii sunt două persoane fizice din Bucureşti, nu Delta“, a spus directorul Dan Dumitru, fără a preciza însă cine sunt cei doi cumpărători. La întrebarea: „Au legătură acele persoane cu Delta ACM ‘93?“, Dumitru a răspuns: „Bucureştiul e mic…“. Directorul de la Delta ACM ‘93, Ionel Pirpiliu, a spus că firma pe care o conduce nu cumpără acţiuni la Domarcons şi că „acele persoane fizice“ la care se referă Domarcons „nu au legătură cu Delta“. Orice relaţie între cele două societăţi, indiferent că ar fi parafată cu ştampile sau că ar fi doar între „persoanele fizice“ reprezentante, ar rezolva distribuirea banilor pentru lucrările la infrastructura rutieră din Craiova şi nu numai, la care cele două societăţi sunt de regulă cei mai puternici ofertanţi. Teoretic, ambele firme ar avea de câştigat. O relaţie cu firma agreată de guvern şi de Primăria Craiova ar fi mină de aur mai ales pentru Domarcons SA, societate aflată într-o situaţie financiară delicată de ceva vreme, după cum declara chiar directorul Dan Dumitru. Sursele noastre se îndreaptă însă mai degrabă spre varianta unor presiuni la care ar fi supusă Domarcons de mai multă vreme.

Grabă pentru investiţiile-mamut

Despre prezenţa Delta ACM ‘93 la Craiova e de ajuns să amintim acordul-cadru încheiat în 2009 pentru modernizarea şi întreţinerea drumurilor, în valoare finală de 140 de milioane de lei (1.400 de miliarde de lei vechi). Nu că lucrările de amenajare a Parcului Tineretului, de „numai“ 12 milioane de euro, ar fi de lepădat. Domarcons a realizat în 2009 Rocada Craiovei, împreună cu două dintre firmele deţinute de Colas. De remarcat că la licitaţia pentru Rocadă, cele două societăţi au fost contracandidate. De menţionat şi că primarul Craiovei, Antonie Solomon, a declarat după adjudecarea licitaţiei că „Delta a venit la licitaţia de la Rocadă (câştigată de Domarcons & Co. – n.r.) ca să piardă! Dovadă că nici n-a făcut contestaţie“. În 2008, înainte de acordul-cadru, Delta ACM ‘93 şi Domarcons, cea din urmă în asociere cu una sau mai multe firme din trioul Erpia – SCT Bucureşti – Ancorad, şi-au împărţit tot bugetul pentru reparaţii stradale din Craiova. Însă, cele mai mari alocaţii din toate timpurile vor veni la Craiova începând din acest an: 96 de milioane de euro prin Programul Operaţional Regional şi toate fondurile pentru infrastructura rutieră din bugetul local şi din orice alte surse pe un singur contract: acordul-cadru 2010-2014, estimat la 480 de milioane de lei (4.800 de miliarde de lei vechi). Pentru constructorii interesaţi este bine de ştiut cine pe mâna cui merge exact înainte de demararea licitaţiilor, astfel că o tranzacţie (relaţie, înţelegere, fuziune, absorţie etc.) în acest moment între Delta şi Domarcons n-ar mira pe nimeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII