22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCrângu şi Tufiş rămân în arest

Crângu şi Tufiş rămân în arest

Judecătoria a decis vineri prelungirea cu încă 30 de zile a arestării preventive în cazul celor doi doljeni acuzaţi că au înşelat zeci de persoane, oferindu-le locuri de muncă fictive în Spania.

Alexandru Crîngu, de 31 de ani, şi Marian Tufiş, de 34 de ani, ambii din comuna Brădeşti, sat Răcarii de Jos, judeţul Dolj, vor mai rămâne încă o lună după gratii, au decis judecătorii craioveni la sfârşitul săptămânii trecute. Între timp, numărul victimelor care au depus plângere împotriva lor s-a mărit.

Ofertă închipuită

Luna trecută, zeci de locuitori din judeţele Dolj, Gorj şi Mehedinţi au devenit victimele unei înşelăciuni de amploare. Doi indivizi, care se prezentau drept Dănuţ Tomescu şi Marian Boltaşu, susţinând că ar fi reprezentanţii firmei Jobrom din Craiova, au înşelat mai multe persoane, cărora le-au oferit locuri de muncă în Spania. Mai mulţi şomeri au fost atraşi de anunţul dat de aceştia la mica publicitate. S-au întâlnit cu cei doi şi chiar au semnat nişte „contracte de mediere“. Au plătit totodată câte 110 euro, chipurile, pentru „transport“, bani pentru care li se dădeau facturi şi chitanţe. Când să plece în Spania, victimele au descoperit că fuseseră înşelate, iar pe cei doi ia-i de unde nu-s. Cât despre documentele semnate, acestea nu aveau nici o valoare, fiind, de fapt, falsuri ce purtau o ştampilă contrafăcută.
Poliţiştii doljeni de la Investigarea Fraudelor, cu sprijinul colegilor lor din Mehedinţi şi Gorj, au reuşit să-i identifice şi să-i aresteze pe cei doi. Vestea arestării lui Crîngu (care s-ar fi dat drept Tomescu) şi a lui Tufiş (care se prezentase drept Boltaşu) i-a făcut pe mulţi păcăliţi să vină la poliţia doljeană pentru a depune plângere împotriva învinuiţilor. Aşa au aflat poliţiştii cât de bine îşi puseseră la punct cei doi escrocheria.

O poveste atent ticluită

Povestea lor era atât de bine ticluită încât să nu-i treacă nimănui prin cap că ar fi o minciună. Le spuneau potenţialilor „clienţi“ că îi vor duce în regiunea spaniolă Murcia, la marginea oraşului cu acelaşi nume. Regiunea este cea mai mare producătoare de fructe, legume şi flori din Europa, aşa că victimelor li se spunea că vor lucra la un depozit, unde trebuie să sorteze legume şi fructe. Pentru această activitate ar fi urmat să primească 900-1.000 de euro pe lună.
Până acum, 24 de persoane au depus plângere împotriva celor doi. Mai mult, i-au şi recunoscut după fotografii pe cei care-i trăseseră pe sfoară, mai cu seamă pe aşa-zisul Tomescu.
Majoritatea celor înşelaţi sunt şomeri, au vârste de aproximativ 25 de ani şi îşi puseseră toate speranţele în această ofertă de muncă în Spania. Cei mai mulţi sunt din localităţile doljene Daneţi, Leu, Filiaşi. Există însă şi un grup de şase prieteni din comuna gorjeană Dănciuleşti, care se deciseseră să plece împreună, atraşi de oferta mult prea tentantă. Aproape toate victimele se împrumutaseră de bani pentru a achita „transportul“, îşi făcuseră bagajele şi aşteptau telefonul de la „firmă“ ca să li se confirme plecarea. Doar că telefonul n-a mai venit.

Învinuiţii susţin că sunt nevinovaţi

Crîngu şi Tufiş au fost arestaţi preventiv iniţial pentru 15 zile, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Vineri, la propunerea procurorilor, Judecătoria Craiova a decis prelungirea arestării preventive pentru încă 30 de zile. Rămâne de văzut dacă şi Tribunalul Dolj va fi de aceeaşi părere ori va considera că ambii nu prezintă pericol social şi le va da drumul.
Cât despre învinuiţi, aceştia nu au recunoscut absolut nimic din acuzaţiile care li se aduc. Cu toate că la percheziţiile domiciliare li s-au găsit contracte, facturi şi chitanţe false, dar şi ştampile contrafăcute, cei doi susţin că se gândiseră să recurgă la o asemenea stratagemă pentru a face rost de bani, dar că nu şi-au pus niciodată ideile în practică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU