11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjŞase cabane din Rânca s-au făcut scrum

Şase cabane din Rânca s-au făcut scrum

Complexul „Natura“ din zona montană Rânca, Gorj, compus din şase cabane de lux, evaluate la un milion de euro, a ars în totalitate. Pompierii au avut nevoie de câteva ore să ajungă la locul incendiului, două autospeciale din Novaci defectându-se pe drum. Deşi sunt peste 600 de pensiuni, vile şi hoteluri în zonă, la Rânca nu există un pichet de pompieri. 

Şase cabane din material lemnos, situate în apropierea pârtiei de schi din zona montană Rânca, au ars în totalitate în noaptea de marţi spre miercuri. Focul a izbucnit în jurul orei 21.00, la una dintre cabane, dar, din cauza faptului că toate cele şase construcţii erau foarte apropiate una de alta, iar vântul bătea destul de puternic, incendiul s-a extins cu repeziciune şi la celelalte cinci imobile. Mai bine de opt ore, 38 de subofiţeri şi ofiţeri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj s-au luptat cu flăcările şi pentru a nu cuprinde şi alte imobile. Intensitatea focului a fost foarte mare, acest incendiu fiind cel mai grav care a avut loc în ultima vreme în zonele montane din România şi cel mai puternic petrecut vreodată la Rânca. Ghinionul a făcut ca două dintre autospecialele pompierilor de la Detaşamentul Novaci să se defecteze pe drum şi să nu mai ajungă la locul incendiului…

Martor şi ajutor

Elena Udrescu, cabanier la Rânca, a mers la Complexul „Natura“ exact în momentul în care s-a aprins şi cea de-a doua cabană. Martora a declarat că abia după două ore a sosit şi prima maşină de pompieri. Femeia a ajutat la scoaterea câtorva bunuri din două cabane, restul pierind în flăcări. „Când am ajuns, focul ajunsese şi la cea de-a doua cabană. Nu era apă. Dacă era o maşină de pompieri, patru cabane erau salvate. De la cabanele de sus focul s-a extins la cele de jos, din care am salvat o canapea şi câteva obiecte. Când au venit pompierii, după două ore şi ceva, le-am spus să dea cu apă pe cabanele de jos, dar au zis că nu le ajunge furtunul. Am ajutat şi noi cum am putut. Erau flăcări de peste zece metri înălţime“, a povestit martora. Alexandru Negruţi, cel care avea grijă de cabane, a menţionat că nu se afla în cadrul complexului când a izbucnit incendiul, ci la o pensiune învecinată. „Toate erau încălzite electric şi aveau centrale. Erau pornite la limita îngheţului. Când am ajuns la prima cabană, focul era deja mare. Am folosit două furtunuri cu apă, dar a fost prea puţin. Sunt prieten cu proprietarul şi le supravegheam. Nu ştiu de la ce ar fi putut izbucni focul. Nici măcar nu apucaseră să intre în circuitul turistic. Erau încă în faza de promovare“, a declarat Alexandru Negruţi.  

Proprietarul privea disperat grămezile de scrum

Patru dintre imobile îi aparţineau omului de afaceri Maxim Tănase, din Piteşti, iar două – unui asociat de-al acestuia, din Bucureşti. Doar trei cabane erau  asigurate. Maxim Tănase plecase marţi din Piteşti şi se afla la Horezu, Vâlcea, când a fost anunţat de izbucnirea incendiului la cabane. Omul de afaceri poveşteşte că a ajuns înaintea pompierilor la Rânca şi consideră că focul ar fi putut fi pus de o mână criminală, însă aşteaptă finalizarea anchetei poliţiei. „Sunt descumpănit. Nu ştiu ce să mai cred. Nu îmi dau seama cum am putut să ajung eu din Vâlcea la Rânca înaintea pompierilor din Gorj. Ar putea să fie şi o mână criminală, dar să vedem ce stabileşte poliţia. Lemnul din care au fost făcute cabanele era ignifugat şi puteai să ţii lampa cu flacără pe el şi nu se aprindea. Dar s-a făcut scrum tot. De atâţia ani de când se construieşte la Rânca, nu există măcar o maşină de pompieri aici! Sigur mai salvam ceva. Este lipsă de interes a autorităţilor“, a spus Maxim Tănase, care privea ieri-dimineaţă temeliile pline de scrum ale fostelor cabane. Tot ieri-dimineaţă, în jurul orei 11.00, lemnele încă fumegau. Doi poliţişti pentru a stinge focul au folosit o sticlă cu apă. La ora respectivă, în zona fostului complex nu se mai afla nici o maşină de pompieri, autospecialele coborând de la Rânca, întrucât pompierilor li se terminase schimbul…

Justificări…

Poliţia şi pompierii încă încearcă să determine cauza incendiului, însă nu s-au pronunţat în legătură cu acest lucru. Potrivit pompierilor, „vina“ pentru intervenţia cu întârziere la locul evenimentului aparţine maşinilor, al căror gabarit era prea mare… „Iniţial, după anunţarea incendiului prin numărul de urgenţă, două autospeciale ale Detaşamentului Novaci şi una de la Târgu Jiu au pornit spre Rânca. Din păcate, din cauza gabaritului, a gerului şi a condiţiilor de trafic, cele două autospeciale din Novaci s-au defectat şi pompierii au fost în imposibilitatea de a mai participa la stingerea focului. Autospeciala de la Târgu Jiu a ajuns în staţiune, la scurt timp sosind la faţa locului încă două maşini de la Târgu Jiu. 38 de pompieri şi trei autospeciale au intervenit la stingerea incendiului“, a spus Mihai Avramescu, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj. Sabin Cornoiu, şeful Serviciulul Salvamont Gorj, a precizat că au luat foc unele dintre cele mai frumoase cabane din zonă. „Cred că erau unele dintre cele mai frumoase cabane din Rânca. Erau foarte moderne, fiind dotate chiar şi cu jacuzzi. Focul s-a extins cu repeziciune. Erau şase cabane la fel în locul respectiv. Nu ştiu de la ce au luat foc, pentru că erau încălzite de la o centrală electrică. Probabil a fost vreun scurtcircuit“, a declarat şeful Salvamont Gorj.  

Prefectul de Gorj a sunat adunarea

Prefectul judeţului Gorj, Liviu Andrei, a solicitat ieri membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă să demareze o anchetă pentru stabilirea cauzelor care au dus la producerea incendiului care a distrus în totalitate şase cabane din lemn. Prefectul a afirmat că va dispune să se ia toate măsurile pentru ca de săptămâna viitoare o autospecială a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj să fie permanent în staţiune pentru a interveni în cazul în care se mai produc astfel de evenimente. „Am cerut Serviciului Control, Calitate, Lucrări de Construcţii ITC Sud-Vest Oltenia numărul 2 Gorj să verifice modul în care au fost eliberate autorizaţiile de construcţie a cabanelor din zona Rânca. De asemenea, şi reprezentanţii SC CEZ Distribuţie trebuie să controleze consumul de curent electric din staţiune. Vreau să se verifice de către personalul abilitat dacă închirierea cabanelor către turişti se face în mod legal. Trebuie să existe o mai bună gestionare a situaţiilor de urgenţă în staţiune, să nu se mai întâmple aşa ceva“, a declarat Liviu Andrei. Colonelul Liviu Dumitraşcu, inspector-şef al ISU Gorj, a declarat că, încă din 30 martie 2009, a solicitat primarului oraşului Novaci, Pantelimon Todea, şi primarului comunei Baia de Fier, Constantin Mihuţescu, prezentarea unui raport, în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, cu privire la gestionarea situaţiilor de urgenţă în zona turistică Rânca, dar, până în prezent, aceste măsuri nu au fost comunicate Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.

Lupta cu morile de vânt

La rândul lor, primarii localităţilor Novaci şi Baia de Fier au cerut în primăvara anului trecut înfiinţarea unui Comandament pentru Situaţii de Urgenţă la Rânca. Staţiunea, aflată la 18 kilometri de oraşul Novaci, nu are un sediu pentru pompieri. Constantin Mihuţescu, edilul comunei Baia de Fier, a declarat că încă din anul 2008 a trimis mai multe memorii Ministerului Apărării, în care a solicitat cedarea unui teren din fosta unitate militară din Rânca. „Am trimis la Ministerul Apărării o cerere pentru a prelua 5.000-6.000 de metri pătraţi din terenul fostei unităţi militare. Nu am primit nici un răspuns. Am cerut acel teren pentru a face acolo pichetul de pompieri. Nu am primit răspuns la acele memorii. Se pare că nu vor să ne dea acel teren. Cred că preferă să îl închirieze vara altora decât să ni-l dea nouă pentru a face pichetul de pompieri. Terenul are aproximativ 12 hectare“, a spus Constantin Mihuţescu. Edilul crede că prin atragerea unor fonduri europene, în valoare de câteva sute de mii de euro, problema unui pichet de pompieri ar fi rezolvată. Anul trecut, o cabană a ars în întregime, pentru că pompierii au ajuns prea târziu la faţa locului din cauza drumului anevoios şi înzăpezit. În ciuda eforturilor de a rezolva situaţia, este clar faptul că gestionarea incendiilor nu se poate face conform legii. Garda de Intervenţie de la Novaci nu are dotările corespunzătoare, fiind nevoie de intervenţia autospecialelor de la Târgu Jiu, astfel timpul de intervenţie se dublează din cauza distanţei şi a drumului anevoios. „Trebuie luate măsuri în ceea ce priveşte înfiinţarea unui pichet de pompieri. Când se va realiza canalizarea şi Rânca va deveni staţiune, atunci va fi administrare permanentă şi se va înfiinţa şi o asociaţie intracomunitară“, a afirmat şi Ion Călinoiu, preşedintele CJ Gorj. Edilul Pantelimon Todea nu a putut fi contactat.

Pompierii gorjeni, deficitari la dotări

Angajaţii ISU Gorj folosesc tehnică depăşită sau insuficientă, gradul de dotare fiind asigurat în proporţie de numai 65%. Lipsa bazei materiale este suplinită prin pregătirea personalului. Aproape la toate capitolele, tehnica din dotarea pompierilor şi a personalului responsabil cu protecţia civilă are de suferit, peste 80% dintre dotări fiind depăşite. Cele mai multe probleme sunt înregistrate la mijloacele de transport, unde deficitul este de peste 80%. Nici la înzestrarea cu autospecialele care intervin la stingerea incendiilor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă nu stă bine, deficitul fiind de 35%. „Cea mai nouă autospecială a fost achiziţionată în anul 2006 şi are o capacitate de 5.000 de litri. Mai avem o autospecială din 2005, care are capacitatea de 2.500 de litri. Restul autospecialelor de stins incendii sunt vechi, încă de dinainte de 1995. Cea mai mare autospecială, de 10.000 de litri, este foarte veche, de aproximativ 30 de ani. Este în dotarea Detaşamentului de la Novaci, cea care care s-a defectat şi nu a putut interveni la Rânca marţi noapte. Autospeciale cu apă de stins incendii avem 16, din care două sunt noi“, a declarat Mihai Avramescu, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII