14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalJiul, pericol pentru oameni

Jiul, pericol pentru oameni

Apa din râul Jiu este improprie scăldatului, avertizează Direcţia Apelor. Rezultatele analizelor fizico-chimice, biologice şi bacteriologice efectuate după standardele europene arată că apa râului nu este bună pentru îmbăiere.

Nimic nu-i împiedică pe craioveni să se scalde în Jiu, nici avertismentele repetate din partea instituţiilor autorizate, nici apa murdară, nici teama că pot contracta foarte uşor o serie de boli şi nici dramele care se repetă an de an. „În fiecare an punem plăcuţe care să-i avertizeze pe cetăţeni. Din păcate, ei nu înţeleg că aceste campanii şi grija pe care o manifestăm sunt pentru sănătatea şi viaţa lor. Nu-i putem obliga şi tocmai de aceea facem apel la conştiinţa lor. Şi pe această cale le spunem craiovenilor că apa din Jiu este improprie scăldatului. Analizele pe care le efectuăm în mod regulat au demonstrat că apa râului se încadrează în categoria II a standardelor europene, pe o scară de la I la V. Jiul are o apă foarte bună numai pe o întindere de 16 kilometri, de la izvoare până la primele aşezări omeneşti. În aval, poluarea îşi spune cuvântul. Se poate spune că apa, care nu este bună de băut, nu este bună nici pentru baie“, a declarat Marian Tălău, director la Direcţia Apelor Jiu.
Odată cu venirea căldurii, plajele neamenajate ale râului de la Işalniţa, Breasta, Bucovăţ şi Podari sunt luate cu asalt de oameni. Panourile cu  avertismentul „Scăldatul interzis!“, menite să atragă atenţia, sunt ignorate. Cei care vin să facă baie aici spun că nu îi deranjează că apa este murdară şi, atâta timp cât nu riscă, nu vor avea parte de evenimente neplăcute. Râul Jiu este pentru mulţi craioveni varianta gratuită a litoralului, prin urmareplajele neamenajate vor atrage tot mai mulţi amatori de distracţie în perioada estivală.

La scăldat în hazna

Scăldatul în Jiu este echivalentul unei băi în apele reziduale impurificate chimic evacuate în urma proceselor tehnologice de la diverse societăţi – adică ape reziduale cromice, acido-alcaline, cianurice -, care sunt tot mai puţine, datorită închiderii unor mine şi companii. Nu acelaşi lucru se poate spune despre apele reziduale evacuate de la spitale, de la service-uri şi staţii PECO, cu conţinut de uleiuri şi grăsimi, şi cele reziduale menajere. Apa din canalul colector al oraşului este deversată în Jiu şi trebuie menţionat că Bănia nu are încă o staţie de epurare, iar apele de aici se încadrează la categoria V – cel mai ridicat grad de poluare.

Baie alături de animalele

Locuitorilor din Bănie care preferă scăldatul în Jiu nu le repugnă nici prezenţa animalelor. Nu este de mirare că aici, laolaltă cu oamenii, sunt aduse să se răcorească şi vaci, cai, câini. Patrupedele pot transmite foarte uşor în acest mod o serie de paraziţi şi boli. Printre cele mai grave şi cele mai întâlnite se numără toxoplasmoza, giardioza, borelioza, leptospiroza, diverse dermatofitoze, parazitoze interne şi externe. Chiar şi panourile cu „Scăldatul interzis!“ sunt de folos animalelor. Recent, angajaţii de la DA Jiu au găsit pe plaja de la Bucovăţ un cal priponit de un panou şi al cărui proprietar s-a arătat indignat de faptul că aceştia i-au deranjat animalul.

Analize neconvingătoare

La polul opus, Compania de Apă „Oltenia“ se arată mulţumită de calitatea apei din Jiu. Furnizorul de apă al oraşului Craiova prelevează probe din râu chiar înainte de intrarea în staţia de captare şi tratare a apei potabile de la Işalniţa, una dintre principalele surse de apă ale oraşului. „Compania de Apă «Oltenia» efectuează analize fizico-chimice şi biologice pentru apa brută prelevată din râul Jiu. Parametrii se încadrează în limitele normale. Parametrii urmăriţi sunt: turbiditate, clor, substanţe organice, cloruri, calciu, duritate, fier, fluoruri, azotaţi, azotiţi şi amoniac“, a spus Mihaela Chiriţescu, şef Birou relaţii cu publicul CAO.
Răspunsul nu este convingător, atâta timp cât nu arată care sunt limitele normale ce ar trebui să liniştească populaţia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII