5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProducător de CD-uri pirat, descoperit de poliţişti

Producător de CD-uri pirat, descoperit de poliţişti

Un tânăr din Craiova care vindea CD-uri şi DVD-uri contrafăcute, făcându-şi reclamă pe internet şi livrându-le prin colete poştale, s-a ales cu dosar penal după o percheziţie făcută de poliţişti.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj a anunţat ieri că, în baza unor informaţii deţinute de ofiţerii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, a fost efectuată o percheziţie la locuinţa lui Marius N.I., de 23 de ani, din Craiova. Acasă la tânărul craiovean a fost găsit un calculator performant, cu o capacitate de stocare de 500 GB, despre care s-a stabilit că era utilizat la înregistrarea de produse pirat, CD-uri şi DVD-uri cu muzică, filme şi jocuri pentru calculator. Potrivit poliţiştilor doljeni, percheziţia a fost făcută după ce, în urma verificărilor, s-a stabilit că Marius îşi promova mărfurile-pirat pe internet, prin postarea de cataloage pe două pagini web – www.bestburn.idis.ro şi www.bestburn.go.ro. Prima a fost închisă de administrator, iar a doua este încă funcţională. Acesta primea comenzile de la diverşi clienţi, pe care le onora prin colete poştale, în sistem ramburs la post restant, pentru a-şi ascunde identitatea şi pentru a fi mai greu de depistat de poliţişti. În urma percheziţiei, au fost identificate 48 de DVD-uri şi şase CD-uri înregistrate cu muzică, filme şi jocuri pregătite pentru livrare, 120 de formulare de mandat poştal în alb şi 11 cupoane ramburs, acestea din urmă atestând livrarea produselor piratate către clienţi şi încasarea contravalorii acestora.

Verificări ale Oficiului Român pentru Drepturile de Autor

Poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor au mai precizat că hard-disk-ul calculatorului craioveanului are stocat pe el un volum mare de filme, muzică şi jocuri pentru calculator, descărcate ilegal din reţeaua internet şi care urma să fie imprimate pe CD-uri şi DVD-uri.
„Bunurile ridicate cu ocazia percheziţiei urmează să fie înaintate Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, în vederea expertizării, prejudiciul cauzat urmând să fie comunicat de titularii ale căror drepturi au fost încălcate“, a explicat comisar Adrian Căpraru, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.
Valoarea de piaţă a bunurilor ridicate a fost estimată la 5.000 de lei. Tânărul este cercetat pentru comiterea infracţiunilor de producere de produse pirat în vederea comercializării fără consimţământul titularilor drepturilor de autor şi pentru promovarea de produse pirat prin cataloage publicate pe sisteme informatice.
Acesta este al doilea craiovean care comercializa CD-uri piratate, depistat în ultimele zile de poliţiştii doljeni. Pe 15 mai, în urma unei percheziţii efectuate la George Cioboiu, de 30 de ani, din Craiova, au fost descoperite 842 D-uri şi 881 DVD-uri, inscripţionate cu muzică, filme, jocuri şi programe pentru calculator, imprimate în scopul comercializării fără consimţământul titularilor drepturilor de autor.

Captură record

Cea mai mare captură de CD-uri şi DVD-uri pirat din Dolj a fost făcută pe 1 august 2005, de către poliţiştii doljeni de la Serviciul de Investigare a Fraudelor. Aceştia au găsit la domiciliul lui Mihai Radu Popescu de pe strada Râului din Craiova 13.049 CD-uri şi DVD-uri, dintre care 8.829 inscripţionate ilegal, restul fiind blancuri, produse pe care le promova pe site-ul www.geocities.com/xcvrei.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII