22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDilema alegătorului: omul sau partidul?

Dilema alegătorului: omul sau partidul?

http:http://www.youtube.com/watch?v=j5SUjbMoT2g

Mulţi dintre alegătorii care s-au prezentat ieri la urne în două cartiere craiovene s-au hotărât în ultima clipă pe cine vor pune ştampila. Alţii au ştiut cu mult timp înainte, pentru că au votat partidul, iar persoana nu a contat prea mult. Unii dintre candidaţii noi au trecut drept mari necunoscuţi.

În cartierele craiovene George Enescu şi Nicolae Titulescu, puţini au fost cei care îşi cunoşteau toţi candidaţii. Cei mai mulţi alegători dintre cei intervievaţi de GdS cunoşteau dinainte doar câţiva dintre candidaţii la Parlamentul României, doar aceia de la partidele de notorietate. Pentru unii dintre alegători a contat foarte mult omul şi şi-au votat alesul, în schimb, alţii, mai mulţi la număr, au plecat de acasă cu ideea de a pune ştampila în dreptul partidului. De asemenea, mulţi dintre alegători au decis în cabina de vot cui să-i ofere sufragiul.

 

Au ales partidul

 

La Liceul de Chimie din Bănie, câţiva pensionari verificau pe uşa de la intrare cum este corect să votezi. „Am votat partidul. Cu ăştia am mers de la început. Sunt cei mai buni“, a spus Marcel Preda, 56 de ani, pensionar. La secţiile de votare de la Grădiniţa nr. 24, tot pensionarii au mers mai devreme la urne. „Votăm partidul. Oamenii nu ne-au convins cu nimic până acum!“, a precizat Azi Vulpe, de 61 de ani, pensionar. „Mă voi hotărî în cabină, dar tot partidul îl voi alege“, a spus Veturia Vulpe, de 59 de ani, pensionară. Votanţii de la Şcoala nr. 12 „Decebal“, de pe Nicolae Titulescu, ne-au povestit ce a însemnat acest uninominal pentru ei. „Am votat partidul. Numele nu prea ne spune multe. Am aflat persoanele candidate în cabina de vot, de pe buletine“, a declarat Stela Ţigănucă, de 55 de ani, inginer chimist. „Interesant acest vot uninominal, dar ar fi fost mai bine ca şi candidatul să vină în contact cu mine ca alegător, pentru a-l cunoaşte mai bine. Am ales mai mult partidul“, a spus Vasile Ţigănucă, de 55 de ani, inginer. Alţii au ales omul. „Mă voi orienta în cabina de vot. Aleg persoana, nu partidul“, a spus Ioan Pomacu, de 47 de ani, de profesie poliţist. „Am aflat candidaţii de pe internet. I-am ştiut pe toţi. Este bine să votezi omul, dar mulţi se orientează către partid“, a menţionat Camelia Radu, de 37 de ani, economist. „Varianta aceasta de uninominal a fost prost aleasă. Tot partidele vor fi alese“, a precizat şi Cătălin Radu, de 37 de ani, economist. „Votăm omul în primul rând, iar în al doilea rând partidul“, a fost de părere şi Ion Trică, de 68 de ani, pensionar. Au existat şi persoane care au dat un vot unei persoane, iar al doilea vot pentru partid. Au existat şi persoane care au anulat cu bună-ştiinţă votul, în dispreţ faţă de clasa politică. „Eu i-am votat pe toţi candidaţii care erau pe buletinele de vot. M-am gândit că ar fi urât din partea mea să nu vin la vot, aşa că am pus ştampila pe toţi. Le-am oferit ceea ce îmi oferă ei mie timp de patru ani: numai respect“, a spus Mihaela Marinică, de 23 de ani, account executive.

 

Cunoscuţii şi necunoscuţii de pe liste

 

Alegătorii s-au concentrat asupra candidaţilor care au mai avut funcţii publice, respectiv au mai fost în parlament, însă alţii au dorit schimbarea şi au ales „nume noi, să vedem de ce sunt în stare“. Cert este că nu şi-au cunoscut dinainte toţi candidaţii din colegiul în care au votat, deşi aceştia nu au fost prea mulţi. „Am aflat candidaţii după afişajul stradal. Sunt nume noi, care nu au mai fost în parlament. Este o zăpăceală mare uninominalul ăsta. Unii îşi ştiu candidaţii, alţii nu, iar alţii nu-şi ştiu nici secţiile de votare“, a fost de părere Teodor Ciobanu, de 49 de ani, dispecer. „M-am decis în cabina de vot şi am ales pe cineva care a mai fost, pentru că în cei noi nu prea avem încredere. Îi cunoaştem foarte puţin“, a spus Emilia Ungureanu, de 55 de ani, pensionară. „Cei noi de pe liste, în afară de candidaturi, nu prea au făcut nimic. Tinerii candidaţi sunt din tagma celor care strângeau studenţii pentru acţiunile de campanie ale altor candidaţi. În rest, ce au făcut şi cine îi cunoaşte?“, a precizat şi Mihai Ungureanu, de 28 de ani, reprezentant comercial. „Candidaţii i-am aflat din presă şi de la TV, dar îi ştiu doar pe cei care mă interesează“, a spus Costinel Giolgău, de 52 de ani, inginer. „Este mai bun uninominalul. Măcar ştii pe cine votezi. Am votat cu omul care am crezut eu că este cel mai bun şi pe care îl cunoşteam dinainte“, a precizat Aurel Bălosu, de 40 de ani, inginer.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII