10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAu votat în drum spre târg

Au votat în drum spre târg

Doljenii cu drept de vot nu s-au înghesuit ieri, la secţiile de votare, alegând mai degrabă să se ocupe de gospodărie. Cei care au călcat pragul secţiilor de votare, în general persoane peste 50 de ani, au făcut-o în drum spre târg sau biserică.

Satul Leşile – comuna Şimnicu de Sus: prezenţa la urne destul de scăzută. În primele trei ore de la deschiderea secţiei, doar 46 de persoane, majoritatea vârstnice, se prezentaseră la vot, din 782 înscrise pe liste la Secţia nr. 483. Ilie Pavel a fost prezent la toate alegerile de până acum. La cei 78 de ani, bătrânul a ţinut morţiş să-şi exercite şi de data aceasta dreptul de vot, considerând că „este datoria mea, ca şi cetăţean al României, să votez“. Nu s-au semnalat evenimente deosebite, doar unii dintre alegători au avut probleme cu buletinele de vot, după cum a spus preşedintele secţiei, Ştefan Pasăre. „Am avut alegători care nu prea au înţeles de ce trebuie să voteze pe două buletine. Aşa că au votat pe un buletin, iar pe celălalt au confirmat votul“, a precizat acesta.

 

Primul alegător a ajuns la ora 5.40 la secţia de votare

 

Comuna Goieşti deţine un adevărat record. Primul alegător s-a prezentat la vot la ora 5.40, deşi secţia s-a deschis la ora 7.00. Alegătorul a motivat că a venit devreme pentru că a crezut că secţia se deschide la ora 6.00 şi ca să nu stea la coadă.

Locuitorii arondaţi la Secţia nr. 363 au votat în număr mic. Din cele 1.130 de persoane înscrise pe liste au venit să voteze în primele două ore de la deschiderea secţiei doar 26. Nu s-au înregistrat incidente. O bătrână a vrut să intre în secţia de votare având asupra sa o sacoşă inscripţionată cu sigla PD-L, însă graţie vigilenţei preşedintelui secţiei, bătrâna a trebuit să abandoneze la intrare materialul de propagandă.

Comuna Melineşti: drumul spre târgul de animale a trecut şi pe la Secţia de votare nr. 390. Astfel se explică, în opinia preşedintelui secţiei, numărul mare de votanţi înregistraţi până la ora 11.00, aproximativ 200 de persoane din 925 înscrise pe liste. Că nu a fost de vină spiritul civic, a dovedit-o prezenţa la vot mai mult decât scăzută înregistrată la secţia vecină, nr. 390, din satul Negoieşti, unde până la ora 11.00 se prezentaseră la vot doar 131 de persoane din 1.300 înscrise pe liste.

Primarul comunei a fost acuzat de PD-L că a stat în faţa secţiilor şi le-a indicat oamenilor să voteze alianţa PSD+PC. O sesizare în acest sens a fost depusă la Biroul Electoral Judeţean.

Filiaşi: prezenţa la vot a fost modestă. Doar 15% din alegători se prezentaseră până la prânz la Secţia de votare nr. 207 amenajată în incinta Grupului Şcolar „Dimitrie Filişanu“ din localitate.

Interesul pentru votare era la fel de scăzut şi la secţia vecină, nr. 209, amenajată la Căminul Cultural. Puţinii oameni care s-au deranjat să treacă pe la urne erau în drum spre piaţă. „Oamenii au mers la biserică, la slujba prilejuită de ziua Sfântului Andrei. După aceea s-au dus la piaţă, iar secţia de votare s-a nimerit să fie în drumul lor“, a explicat preşedinta secţiei.

 

„M-a dat afară ca pe ultima găină de aprozar“

 

Coţofenii din Dos se poate mândri cu cel mai conştiincios alegător. George Şchiopârlan, de 63 de ani, nu a lipsit de la nici un tur de scrutin. Bărbatul a ţinut morţiş să-şi exercite de fiecare dată dreptul de vot şi nu oricum. A fost întotdeauna primul cetăţean din Coţofenii din Dos care a votat. Ieri, Şchiopârlan nu s-a dezminţit. A ajuns la secţie la ora 7.00, fiind primul alegător din localitate care şi-a îndeplinit datoria faţă de comunitate, cum o consideră el. Probleme nu au fost în secţia de votare, dar în afara ei, lupta pentru parlamentare a fost presărată cu dispute între simpatizanţi ai partidelor politice.

Breasta: procesul de votare a decurs paşnic. Un incident minor s-a înregistrat în jurul prânzului. Preşedinta PSD din localitate a fost dată afară din Secţia nr. 265, unde intrase cu o sacoşă cu mâncare. Maria Radu a explicat că a vrut doar să lase o sacoşă cu mâncare celor doi membri PSD din biroul de votare, care erau lihniţi de foame. „Am vrut să fac o faptă bună, dar preşedinta secţiei m-a dat afară ca pe ultima găină de aprozar“, a spus supărată Maria Radu.

În replică, preşedinta secţiei de votare, Constanţa Naidin, a explicat: „Regulamentul spune că preşedinţii de partide nu au voie în secţiile de votare, aşa că am rugat-o să iasă“.

Până la ora 13.00, la Secţia nr. 265 se prezentaseră la urne 210 cetăţeni din totalul celor 638 cu drept de vot.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS