3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞi poliţiştii sunt bătuţi

Şi poliţiştii sunt bătuţi

Dacă loveşti un poliţist se cheamă că ai comis ultraj şi devii pasibil de închisoare. Numai că realitatea românească nu seamănă cu filmele americane, iar poliţiştii se plâng de încetineala şi soluţiile justiţiei.

 

De la începutul anului şi până în prezent, s-au înregistrat 14 cazuri în care poliţişti doljeni au fost agresaţi. Dosarele penale deschise în aceste cauze au ajuns pe birourile procurorilor din cadrul Parchetului local şi, mai apoi, în instanţă, la Judecătoria Craiova. Dacă urmărim traseele dosarelor, descoperim că se întâmplă chiar şi în astfel de cazuri lucruri „interesante“, precum scoaterea din arest preventiv a unui acuzat şi punerea lui în libertate până la pronunţarea sentinţei. Vine de la sine întrebarea: Dacă mecanismul justiţiei e „ruginit“ chiar şi atunci când este bătut un poliţist, ce şanse mai are un cetăţean de rând la dreptate?

Un exemplu. Marian, Aurel şi Viorel Găgeatu împreună cu Ionică Viziru au atacat mai mulţi poliţişti cu furci, sape şi o drujbă la începutul lunii mai a acestui an, într-un scandal în localitatea Seaca de Pădure, doi dintre oamenii legii fiind răniţi uşor. Procurorii au trimis dosarul către Judecătoria Craiova după o lună de cercetări, pe 5 iunie fiind emis rechizitoriul. Ce s-a întâmplat între timp? După câteva amânări, căci mai sunt martori de audiat, a fost stabilit primul termen al procesului pentru 4 noiembrie, potrivit lui Cristian Popa din cadrul Judecătoriei Craiova. „În America ar fi fost băgaţi în puşcărie în secunda următoare“, a declarat comisar-şef Gheorghe Bică, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj. „Ultrajul împotriva unui poliţist sau a altui funcţionar al statului înseamnă ştirbirea autorităţii, iar lipsa de reacţie faţă de cei care comit astfel de fapte încurajează tocmai acest lucru. Ar trebui mai multă fermitate, că altfel ne trezim că poliţiştii şi nu numai ei, ci şi procurorii, judecătorii, primarii, sunt înjuraţi şi scuipaţi la tot pasul“, a mai spus şeful IPJ Dolj.

 

Ultraj „tratat“ cu amendă

 

Mai mulţi doljeni acuzaţi de ultraj, ultraj contra bunelor moravuri şi de tulburarea liniştii publice, fapte prevăzute în Codul Penal, au fost… amendaţi. Marian Cristi Popescu, Ginel Iorgulescu Valentin şi Dan Cristian Ciupureanu au fost trimişi în judecată în luna iulie în stare de libertate, după ce propunerea de arestare preventivă pentru comiterea infracţiunilor de mai sus a fost respinsă. Justiţia a fost de părere să îi amendeze pe fiecare cu 700 de lei. Potrivit Judecătoriei Craiova, inculpaţii sunt liberi şi, în prezent, sunt în faza în care îşi angajează avocaţi.

Un caz mai vechi. Doljeanul Marcel Dima a fost trimis în judecată la începutul lunii februarie pentru ultraj la adresa unui poliţist, comis în octombrie 2006, în comuna Terpeziţa. Judecătoria Craiova l-a condamnat la trei luni de închisoare, dar cu suspendare. Cu toate acestea, vinovatul a făcut recurs la Tribunalul Dolj.

 

Rar, dar se poate

 

Într-unul dintre cele mai „grele“ cazuri de poliţişti bătuţi, justiţia a dat totuşi pedeapsă cu titlu executoriu. Nistor Soniard, un craiovean de etnie romă, de 39 de ani, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare după ce l-a lovit cu un cuţit în cap pe Anuţian Popa, şeful de post din comuna Vârvoru de Jos. În urma agresiunii, acesta a ajuns la Urgenţă. Agresorul său, trimis în judecată în stare de arest preventiv, dar judecat ulterior în libertate, a fost condamnat pe 16 octombrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII