21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul, judeţ blindat

Doljul, judeţ blindat

http:http://www.youtube.com/watch?v=pCjdAzYT21E
http:http://www.youtube.com/watch?v=Ho240zMy7WA
http:http://www.youtube.com/watch?v=nM14itqJVL8

Şeful Poliţiei Române a venit ieri la Craiova pentru a organiza în Dolj o razie în care au fost angrenaţi aproximativ 2.000 de poliţişti şi jandarmi. Dintre aceştia, 550 au descins în cartierul Faţa Luncii, unde au fost făcute 32 de percheziţii, cele mai multe la familiile de romi Miclescu şi Poenaru.

Prezentată ca o acţiune de amploare, fără precedent în judeţul Dolj şi în ţară, razia de ieri-dimineaţă a fost coordonată chiar de chestorul Gheorghe Popa, şeful Poliţiei Române, care a descins alături de mascaţi şi de poliţişti în cartierul Faţa Luncii, din Craiova. Poliţiştii au precizat că acţiunea a fost organizată pentru confiscarea armelor, bunurilor provenite din infracţiuni, precum şi pentru depistarea persoanelor care tulbură liniştea şi ordinea publică. Gheorghe Popa a precizat că a venit în Bănie pentru a organiza razia după ce s-a consultat cu ministrul Cristian David. „Într-o discuţie cu ministrul Cristian David, s-au analizat judeţele cu riscuri în ceea ce priveşte ordinea publică şi, din păcate, Doljul este în frunte. Am ţinut să coordonez această acţiune pentru a demonstra că se poate“, a explicat chestorul Popa. Alt motiv invocat de şeful Poliţiei Române pentru vizita sa la Craiova a fost dorinţa de a-i îndemna pe poliţiştii din Dolj să-şi schimbe atitudinea faţă de cei care încalcă legea, mulţi dintre aceştia fiind consideraţi de chestorul Popa ca lipsiţi de fermitate.

 

Toţi poliţiştii, mobilizaţi pentru razie

 

Conform chestorului Gheorghe Popa, în acţiunea de ieri dimineaţă au fost angrenaţi toţi poliţiştii din cadrul IPJ Dolj, forţe ale BCCO Craiova şi efective de jandarmi. În total, în judeţul Dolj au acţionat aproximativ 2.000 de poliţişti şi jandarmi. Aproape 600 dintre aceştia s-au deplasat în cartierul Faţa Luncii, unde locuiesc majoritatea romilor care au participat la ultimele conflicte de stradă sau la comiterea altor infracţiuni.

Începând cu ora 6 dimineaţa, au fost instalate filtre la toate intrările şi ieşirile din cartier, iar forţele de ordine au intrat în zonă, unde au executat 32 de percheziţii, cei vizaţi fiind, în special, cei din familiile Miclescu şi Poenaru, bine cunoscuţi de oamenii legii.

În urma verificărilor, au fost ridicate mai multe bunuri despre care existau informaţii că provin din comiterea unor infracţiuni sau că pot fi folosite la comiterea de infracţiuni.

Au fost confiscate, printre altele, zece televizoare LCD, zece radiocasetofoane şi DVD auto, nouă camere video, cinci telefoane, patru aparate video, trei calculatoare, două motoscutere, cinci kilograme de bijuterii, 36.055 de euro, 5.001 dolari şi un card VISA, precum şi agende cu însemnări privind sume de bani împrumutate cu dobândă.

Pe lângă acestea, a fost ridicat şi o parte din „arsenalul“ deţinut de romi: 20 de bâte, zece cuţite, cinci săbii, două topoare şi o toporişcă, patru pistoale, trei petarde militare şi trei puşti. De asemenea, au fost constatate trei infracţiuni privind nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. În urma acţiunii, 23 de persoane au fost conduse la sediul IPJ Dolj, în vederea amprentării şi fotografierii.

 

Romii au protestat faţă de acţiunile poliţiştilor

 

Tot ieri, începând cu ora 11.00, la Casa Ştiinţei şi Tehnicii din Craiova, preşedintele Partidei Romilor Pro-Europa, Tatian Dumitru, a organizat o conferinţă de presă la care au fost invitaţi reprezentanţi ai poliţiei, jandarmeriei şi Primăriei Craiova. Cei prezenţi au încercat să găsească soluţii pentru reducerea fărădelegilor comise de unii romi. În faţa a 300 de reprezentanţi ai etniei, Tatian a vorbit de discriminare, de faptul că, în ultimul timp, cartierul Faţa Luncii a fost înconjurat de un zid, referindu-se la filtrele care sunt prezente zilnic la intrările în cartier. „Nu îmi convine să fiu oprit şi controlat din cauza unora care creează probleme. S-a ridicat un zid ca la Berlin în jurul cartierului şi te controlează indiferent cine eşti“, a explicat Tatian Dumitru.

Nicolae Dumitru a menţionat că majoritatea romilor suferă şi sunt discriminaţi din cauza unor persoane care au comis fărădelegi. „Nu am văzut de când sunt atâţia poliţişti în Luncă. De ce trebuie să suferim noi pentru faptele comise de alţii, care nici măcar nu au venit azi aici? Trebuia să vină şi ei, dar şi judecătorii şi procurorii care nu îi arestează pe aceşti infractori care ne-au făcut de râs în Europa şi în ţară“, a încheiat Dumitru.

29 de zile de arest

Tribunalul Dolj a respins ieri-dimineaţă recursul declarat de Costinel Serdaru împotriva încheierii pronunţate de Judecătoria Filiaşi, prin care s-a dispus arestarea preventivă a acestuia, pe o durată de 29 de zile. Acesta este cercetat pentru complicitate la infracţiunea de tâlhărie, stabilindu-se că a participat, la începutul lunii martie, la jaful armat comis asupra unei familii din Răcarii de Jos.

Filtre

În cadrul raziei de ieri, poliţiştii de la Rutieră, care au amplasat filtre la ieşirile din Faţa Luncii, au constatat patru infracţiuni şi au aplicat 134 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 15.100 de lei. Au fost ridicate opt permise auto şi retrase două certificate de înmatriculare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

151 COMENTARII