11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalComerţul cu carne vie face milioane de victime

Comerţul cu carne vie face milioane de victime

Metodele de a racola au evoluat dincolo de limita credibilului, începând de la clasicele anunţuri din mica publicitate până la modalităţi sofisticate gen „lover boy“, când racolatorul, prima verigă din lanţ, exploatează sentimentele victimei. Comerţul cu carne vie face 2,45 milioane de victime anual, la nivel internaţional.

Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (ANITP) – Centrul Regional Craiova depune eforturi pentru prevenirea fenomenului de trafic de persoane prin acţiuni de informare desfăşurate în unităţile de învăţământ. „Fereşte-te de ocazii perfecte cu locuri de muncă perfecte“ este o campanie care vizează, în primul rând, tineretul din liceele oltene, cu speranţa că, printr-o mai bună informare, se poate reduce riscul vulnerabilităţii tinerilor, astfel încât să nu se ajungă la cazuri de exploatare sexuală a femeilor sau exploatarea prin muncă a adolescenţilor. ANITP Craiova a organizat joi o acţiune preventivă la Colegiul Tehnic Motru, în judeţul Gorj, unde lucrătorii din cadrul agenţiei au prezentat unui grup de circa 60 de elevi din clasele a IX-a şi a X-a şi cadrelor didactice mărturia înregistrată video a unei victime a traficului de persoane. Cu acest prilej s-au purtat discuţii despre fenomenul traficului de persoane, metode de racolare şi riscurile acceptării unei „ocazii“ bune doar în aparenţă. Aceasta este a zecea acţiune desfăşurată de ANITP Craiova în luna februarie a acestui an şi urmează alte acţiuni la Rovinari, Bumbeşti-Jiu şi Târgu Jiu, conform Danielei Ivănuş, din cadrul ANITP Craiova. ANITP urmăreşte şi promovarea Helpline, 0800800678, care poate fi apelat gratuit, nonstop, şi unde se pot semnala situaţii de trafic de persoane sau se pot solicita informaţii cu privire la acest fenomen.

 

Racolator şi victimă – metoda „lover boy“

 

Conform informaţiilor ANITP, racolatorul este, în general, un bărbat cu vârstă cuprinsă în 20 şi 45 de ani, cu studii medii, dar cu „şcoala vieţii“, foarte priceput în arta persuasiunii. Are un aspect îngrijit şi prezintă multe elemente care să denote prosperitatea: o maşină străină, haine, accesorii. Regula aceasta nu e bătută în cuie. Au fost cazuri înregistrate în evidenţele ANITP când racolatorul a fost un membru apropiat al familiei victimei. Metoda denumită „lover boy“ este tot mai des folosită: bărbatul prezentabil şi cu stare materială bună face în aşa fel încât victima se îndrăgosteşte de el. Se merge până acolo încât racolatorul se căsătoreşte cu victima, convingând-o astfel de „bunele“ sale intenţii, dar, în acelaşi timp, îşi facilitează tranzitul peste graniţe. Odată ajunşi împreună în ţări precum Italia, Grecia sau Spania, „povestea de dragoste“ se destramă, iar finalul este uşor de imaginat.

Victimele acestor indivizi sunt, în general, femei tinere, cu vârste între 14 şi 24 de ani, provenind din familii dezorganizate. Traficanţii de persoane vizează îndeosbi zonele defavorizate din punct de vedere economic şi tinere care îşi doresc cu orice preţ independenţă financiară. Cine nu vrea o situaţie materială mai bună? Tinerele devin victime facile.

 

Traficul de persoane – locul trei în topul profitului activităţilor infracţionale

 

Primul tratat european privind combaterea traficului de persoane a intrat în vigoare în februarie 2008 şi se aplică tuturor formelor de exploatare umană, în special cea sexuală, munca forţată, sclavia şi prelevarea de organe.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii, circa 2,45 milioane de persoane devin victime ale acestui fenomen.

Veniturile ilicite obţinute din această activitate se ridică anual la aproape 33 de miliarde de dolari, fapt care face din traficul de persoane a treia activitate infracţională profitabilă, după traficul de droguri şi cel de arme, conform Consiliului Europei.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS