11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjJurnalişti agresaţi la logodna romilor minori

Jurnalişti agresaţi la logodna romilor minori

Cinci jurnalişti au fost agresaţi sâmbătă la logodna a doi minori de etnie romă care a avut loc în cartierul Meteor din Târgu Jiu.

Două familii de romi din Strehaia şi din Târgu Jiu, împreună cu 800 de invitaţi, au sărbătorit sâmbătă şi duminică logodna lui Ionuţ Buştean, de 14 ani.

Familia Buştean din Strehaia a fost invitată sâmbătă de familia Mihai din Târgu Jiu, unde Ionuţ Buştean, de 14 ani, şi-a cunoscut viitoarea soţie, aleasă de tatăl său.

Pregătirile au fost pe măsură. S-au tăiat cinci viţei, 20 de porci, 50 de purcei şi peste 100 de curcani. Protejaţi de paznici, în curtea familiei Mihai petrecerea a început sâmbătă dimineaţă şi a ţinut până după miezul nopţii.

Duminică, invitaţii la logodna lui Ionuţ Buştean cu Gabi Mihai, tot de 14 ani, s-au mutat la Strehaia, unde nuntaşii au petrecut până dimineaţă.

Romii le-au făcut cadou logodnicilor câte unu sau doi galbeni de familie, iar socrii mici i-au promis zestre viitoarei mirese o salbă de 200 de galbeni mari. Atât la Târgu Jiu, cât şi la Strehaia ambianţa a fost întreţinută de Guţă şi formaţii de manele.

Loviţi cu pumnii

Ziariştii agresaţi se aflau pe domeniul public, în cartierul Meteor, unde încercau să filmeze pregătirile pentru logodna romilor minori din Târgu Jiu şi Strehaia. Ajunşi în faţa casei familiei Biriţă, locul unde pregătirile erau în toi, jurnaliştii au început să filmeze. La câteva minute, mai mulţi romi au ieşit din curte şi au început să îi agreseze. „Am fost împins, îmbrâncit cu putere. Cameramanul meu şi cu cel de la altă televiziune au fost obligaţi, prin numeroase ameninţări, să scoată casetele din camere, să nu mai filmeze. Ne-au agresat fizic şi verbal, abia am reuşit să ne urcăm în maşină şi să plecăm la poliţie pentru a depune plângere“, a afirmat Costin Soare, corespondentul Naţional TV. Loredana Covei, reporterul de la un post local, a spus că au fost agresaţi de aproximativ 20 de persoane, bărbaţi şi femei. „Eram în stradă, pe domeniul public, iar dintr-o dată s-au năpustit asupra noastră peste 20 de bărbaţi şi femei de etnie romă. Au ieşit din câteva curţi. Au început să ne agreseze. Voiau să le dăm caseta. Ne-am refugiat în maşină, dar şi acolo mai multe femei ne-au obligat să le dăm caseta. Colegii noştri au fost chiar loviţi cu pumnii. Le-au luat cu forţa camera şi au luat caseta din ea. Au fost momente de groază“, a precizat Loredana Covei.

Jurnaliştii agresaţi au mers la sediul Poliţiei Târgu Jiu şi au depus o plângere. Un echipaj al poliţiei s-a deplasat în cartierul Meteor, de unde au recuperat casetele video şi telefoanele mobile. Poliţia a început o anchetă. Incidentul s-a produs chiar în Săptămâna prevenirii criminalităţii.

Relaţiile sexuale între minori, interzise

Logodna dintre cei doi minori – fata din Meteor, iar băiatul din Strehaia – a stârnit reacţii internaţionale, pentru că relaţiile între minori sunt interzise. Mama minorului care urmează să fie ginere a venit la poliţia Târgu Jiu pentru a face o reclamaţie potrivit căreia fiul său va fi obligat să întreţină relaţii sexuale în noaptea nunţii. Poliţiştii gorjeni şi reprezentanţii Direcţiilor pentru Protecţia Copilului din judeţele Gorj şi Mehedinţi au luat declaraţii scrise ale părinţilor minorilor. „Părinţii minorilor s-au angajat în scris, din proprie iniţiativă, că la trei zile după terminarea petrecerii vor prezenta certificat de la medicul legist prin care să ateste că mireasa – de 14 ani – este încă fecioară“, a declarat Constantin Preoteasa, directorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII