17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIsteria contestaţiilor

Isteria contestaţiilor

Numărul contestaţiilor la procesele-verbale încheiate de poliţiştii de la Rutieră a crescut de trei ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, însă cel al juriştilor IPJ Dolj a rămas acelaşi. În aceste condiţii, oamenii legii au pierdut o mare parte din procesele cu cei care au contestat sancţiunile.

Conform conducerii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, aproape jumătate dintre procesele-verbale încheiate pentru diverse abateri constatate în trafic sunt contestate în instanţă. Din fericire pentru şoferii sancţionaţi, judecătorii le-au dat de cele mai multe ori dreptate. „Aproximativ jumătate din procesele-verbale sunt atacate în instanţă de contravenienţi, iar multe sunt câştigate de aceştia, judecătorii dând soluţii în funcţie de probele prezentate“, a declarat comisarul-şef Nicuşor Badea, adjunctul şefului IPJ Dolj.
Conform statisticilor Judecătoriei Craiova, în primele trei luni ale acestui an au fost înregistrate 913 plângeri. Dintre acestea au fost soluţionate 404, în 72 de cazuri fiind declinată competenţa către alte instanţe. Din cele 332 de plângeri soluţionate la Judecătoria Craiova, în 208 cazuri au câştigat contestatarii, iar 31 au obţinut reduceri ale sancţiunilor şi numai 93 de cazuri au fost câştigate de poliţişti. În aceeaşi perioadă din 2006, Judecătoria Craiova a înregistrat 311 plângeri, a soluţionat 229, în 149 de cazuri câştigând contravenienţii şi în 61 poliţiştii, 19 fiind declinate altor instanţe.
La nivelul judeţului, numărul contestaţiilor este mult mai mare, pentru că acestea se pot depune şi la nivelul birourilor rutiere din Filiaşi, Calafat, Băileşti, Bechet, Dăbuleni, Pleniţa şi Segarcea.
Cele mai multe contestaţii sunt depuse de contravenienţi în cazul abaterilor pentru care se reţine permisul de conducere sau atunci când sunt aproape de a acumula cele 15 puncte de penalizare care duc la suspendarea dreptului de a conduce.

De ce pierd poliţiştii?

Pe lângă faptul că unii poliţişti mai greşesc procesele-verbale, nu în multe cazuri, după cum susţine conducerea IPJ Dolj, cauza principală pentru care procesele sunt câştigate de contravenienţi în instanţă este lipsa juriştilor. „O problemă cu care ne confruntăm este numărul mic al juriştilor care reprezintă Inspectoratul în instanţă. În prezent, avem doar doi jurişti, care nu au posibilitatea să se prezinte la toate judecătoriile din judeţul Dolj“, a mai spus comisarul-şef Nicuşor Badea. Deşi în unele cazuri poliţiştii aduc probe solide în instanţă, cum ar fi imaginile video sau rezultatul controlului cu aparatul etilotest, şi aceste cazuri pot fi pierdute, în principal din cauza faptului că şoferul care depune plângerea aduce mai mulţi martori în instanţă. Totuşi, când oamenii legii sunt nemulţumiţi de decizia judecătorilor, fac recurs.
În cazul în care şoferii au câştig de cauză, poliţiştii care au întocmit procesele-verbale contestate în instanţă nu se aleg cu sancţiuni. Conform conducerii IPJ Dolj, numărul proceselor pierdute în instanţă nu este un indicator în analiza activităţii poliţiştilor. “Analiza activităţii poliţiştilor se face în baza mai multor indicatori, iar cel al proceselor pierdute nu este unul dintre ele, pentru că nu întotdeauna un proces pierdut înseamnă că poliţistul a greşit. Oricum, noi analizăm contestaţiile şi când descoperim greşeli evidente luăm măsuri, însă aceste cazuri sunt foarte puţine“, a încheiat comisarul-şef Nicuşor Badea.

Căi de atac împotriva procesului-verbal

Conform legii, împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la sediul unităţii de poliţie din care face parte poliţistul care a constatat fapta. Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare, de la data înregistrării acesteia la unitatea de poliţie respectivă. Plângerea împreună cu dosarul cauzei se trimit de îndată instanţei de judecată pe raza căreia a fost săvârşită fapta. Instanţa învestită cu soluţionarea cauzei dispune asupra legalităţii şi sancţiunile contravenţionale complementare administrative. Hotărârea pronunţată în prima instanţă este supusă recursului. Dacă amenda a fost plătită şi s-a câştigat plângerea contravenţională, banii plătiţi pentru amendă pot fi recuperaţi. Pentru acest lucru, cel care a câştigat procesul împotriva IPJ se poate prezenta la administraţia financiară cu procesul-verbal anulat, hotărârea care anulează acea amendă, cu chitanţa originală de plată a amenzii şi cu o cerere de înapoiere a banilor.  

Documente 

Plângerea împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se întocmeşte în trei exemplare şi trebuie să cuprindă cererea semnată şi datată, copia procesului-verbal de constatare, fotocopia actului de identitate, fotocopia dovezii de reţinere a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare şi fotocopii ale oricăror alte acte sau documente în susţinerea plângerii.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII