5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScuteriştii, în vizorul poliţiştilor

Scuteriştii, în vizorul poliţiştilor

După ce pe raza judeţului Dolj a crescut semnificativ numărul accidentelor în care au fost implicate motoscutere sau motociclete, poliţiştii de la Rutieră au de gând să facă zilnic controale în trafic pentru depistarea conducătorilor care nu respectă prevederile legale.

Ultimele evenimente rutiere înregistrate în judeţul Dolj, în care au fost implicate scutere, motociclete şi biciclete, i-au făcut pe poliţiştii doljeni de la Rutieră să se gândească la o serie de controale în trafic pentu sancţionarea scuteriştilor şi motocicliştilor care nu respectă normele Codului Rutier. „În ultima perioadă, în Dolj, dar şi în alte judeţe din ţară, a crescut numărul accidentelor rutiere în care sunt implicaţi tineri care conduc scutere sau motociclete. Vom desfăşura zilnic acţiuni în trafic pentru depistarea persoanelor care conduc scutere şi motoscutere, fără a respecta prevederile legale”, a declarat subcomisar Emil Zuican, şeful Biroului Poliţiei Rutiere Craiova.
Şi până acum au fost organizate acţiuni care i-au vizat pe scuterişti şi motociclişti, numai în ultima lună fiind sancţionaţi 188 de conducători de vehicule cu două roţi, majoritatea fiind scutere. Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate pentru lipsa certificatului de absolvire a cursurilor de legislaţie rutieră, lipsa căştii de protecţie sau pentru că vehiculele nu erau înregistrate.

Amenzi şi infracţiuni

Poliţiştii din cadrul Biroului Poliţiei Rutiere precizează că moped este considerat vehiculul care are până în 49 de centimetri cubi, iar pentru conducerea acestui tip de vehicul pe drumurile publice este necesară absolvirea unui curs de legislaţie rutieră într-o şcoală de şoferi. Aceste vehicule nu se înmatriculează, însă trebuie înregistrate la Primăria Craiova, care eliberează un număr. Cei care conduc mopede au obligaţia de a purta asupra lor cartea de identitate, certificatul de absolvire a cursurilor de legislaţie, să circule permanent cu luminile aprinse şi să poarte cască de protecţie. Casca de protecţie trebuie purtată şi de pasager. Conducătorii de motoscutere care au peste 49 de centimetri cubi trebuie să aibă permis de conducere, iar vehiculul să fie înmatriculat. Cei care sunt depistaţi în trafic conducând astfel de vehicule fără a avea şi permis de conducere sau fără ca motoscuterul să fie înmatriculat riscă să se aleagă cu dosar penal.

Înregistrarea motoscuterelor

Pentru înregistrarea unui motoscuter la Primăria Craiova este nevoie de o cerere tip care se completează la primărie, plata unei sume de 26 de lei la taxe şi impozite şi o copie după actul de identitate. În cazul în care motoscuterul nu este nou, pe lângă actele de mai sus se va completa şi o declaraţie pe proprie răspundere în care se precizează că vehiculul este în stare bună, că nu a mai fost înregistrat şi că orice schimbare de proprietar va fi anunţată. De la începutul anului şi până în prezent, Primăria Craiova a înregistrat aproximativ 50 de motoscutere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII