24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBicicleta, interzisă

Bicicleta, interzisă

În vreme ce europenii încurajează mersul pe bicicletă în metropole, punctând importante câştiguri, îndeosebi în ceea ce priveşte protecţia mediului, municipalitatea din Bănie vrea să restrângă aria de circulaţie a acestor mijloace de transport, pe motiv că încurcă traficul.

Mersul pe bicicletă şi pe ciclomotor ar putea fi interzis în Bănie, între străzile Calea Bucureşti şi Caracal, Brestei şi 1 Mai sau Horia şi Iancu Jianu, dacă un proiect de hotărâre iniţiat de doi dintre consilierii muncipali va primi votul consiliului local municipal şi avizul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj. În vreme ce în marile oraşe ale Europei utilizarea bicicletei tinde să devină o modă, cu implicaţii benefice semnificative în diminuarea poluării, în Craiova este descurajată deplasarea cu bicicleta. Potrivit legii, administraţia publică locală are dreptul de a institui restricţii de circulaţie specifice localităţii, cu aprobarea organului poliţienesc specializat. Consilierii locali Elena Şerbănoiu şi Dan Iulius Magla au mai întocmit un astfel de regulament şi în toamna anului trecut, însă el a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei consiliului local municipal din cauza unor inadvertenţe de ordin juridic. Motivul pentru care cei doi aleşi au făcut demersul „de a aplica noi reguli care să fluidizeze circulaţia şi în acelaşi timp să protejeze mediul înconjurător“ este creşterea numărului de vehicule şi autovehicule, care a făcut ca arterele de circulaţie din Craiova să fie blocate nu numai în orele de vârf, după cum se arată în raportul de fundamentare semnat de Şerbănoiu şi Magla. Şeful IPJ Dolj, Georgel Enescu, spune că, teoretic, municipalitatea poate adopta astfel de reguli, dar acestea trebuie neapărat şi în detaliu motivate. „Este vorba de proiectul unui act de autoritate publică în condiţiile legii. Asta nu înseamnă că avizul nostru este ca şi dat. Specialiştii de la Serviciul Poliţiei Rutiere vor analiza fiecare justificare şi vor da un răspuns“, a spus comisarul-şef Enescu. Unul dintre craiovenii care traversează zilnic centrul Craiovei pe bicicletă, Marcel Fincu, a rămas uimit la auzul veştii că ar putea fi obligat să-şi schimbe obiceiul: „Locuiesc în Brestei şi ajung în Valea Roşie pe bicicletă, îmi fac serviciul foarte mult timp pe bicicletă şi mă întorc acasă pe bicicletă. Despre ce tot vorbiţi?“. Şi încă n-am apucat să-i spunem omului că, dacă se materializează proiectul şi e prins cu bicicleta în zona interzisă, poate fi amendat cu 150 de lei.

Stop şi pentru căruţe

Regulamentul Şerbănoiu-Magla a mai luat la ochi şi căruţele, care nu vor mai avea voie să circule în perimetrul dintre străzile Paşcani, Maria Tănase, Brestei, Mohorului, Câmpia Islaz, Petuniilor, Bucovăţ, 1 Mai, Tabaci, Gheorghe Chiţu, Anul 1848, Spaniei, Petre Ispirescu, Nicolae Iorga, Fraţii Goleşti, Gen. Constantin Cernătescu, Gen. Argetoianu, Brazda lui Novac, Doljului, Opanez, George Enescu. În restul teritoriului, căruţele vor putea trece doar dacă sunt dotate cu dispozitive de retenţie a dejecţiilor animale, în caz contrar căruţaşii fiind pasibili de amenzi de până la 100 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII