15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMilitari români, răniţi în Irak

Militari români, răniţi în Irak

Patru militari români ai Batalionului 495 Infanterie au fost răniţi sâmbătă în Irak, după ce vehiculul blindat cu care se deplasau s-a răsturnat.

Conform unui comunicat emis de Ministerul Apărării, patru militari români au fost răniţi sâmbătă în Irak, după ce transportorul cu care se deplasau s-a răsturnat. Pe timpul desfăşurării unei misiuni de patrulare, executată sâmbătă de militarii Batalionului 495 Infanterie, în regiunea Dhi Qar din Irak, un transportor amfibiu blindat a ieşit de pe carosabil şi s-a răsturnat, la aproximativ 25 km N-V de Tallil. În urma accidentului, patru dintre cei şase militari aflaţi în transportor au fost răniţi. Este vorba de plutonierul Victor Cornel Giuseppi Petrilă, plutonierul Alexandru Toma Petre, caporalul Iacob Valentin Muscă şi fruntaşul Dan Daniel Porumb.
La faţa locului s-a deplasat o echipă americană de evacuare medicală (MEDEVAC), care le-a acordat primul ajutor militarilor români răniţi şi i-a transportat de urgenţă la spitalul din baza americană Camp Adder, de la Tallil.
Ulterior, ultimii trei militari răniţi au fost transportaţi la Spitalul American Ballad, de lângă Bagdad, pentru investigaţii suplimentare.

Un militar, transportat  în Germania
Ministerul Apărării a revenit duminică cu un comunicat despre starea de sănătate a celor patru militari români răniţi în urma accidentului. Fruntaşul Dan Daniel Porumb a fost transportat cu o aeronavă a coaliţiei multinaţionale, la Spitalul Landsthul, din Baza Americană Ramstein, în Germania, unde va fi supus unor investigaţii de specialitate la coloana vertebrală. Alţi doi militari români care au fost răniţi în accident se află, în continuare, internaţi la Spitalul American Ballad, de lângă Bagdad. Plutonierul Alexandru Toma Petre a suferit o fractură la umărul stâng, iar caporalul Iacob Valentin Muscă un traumatism toracic uşor. Cei doi urmează să revină în Baza Tallil în cursul săptămânii viitoare.
Plutonierul Victor Cornel Giuseppi Petrilă, care a suferit contuzii uşoare, a fost ţinut sub supraveghere medicală la spitalul bazei din Tallil, iar în această dimineaţă a revenit în tabăra „Dracula“.
Conform NewsIn, preşedintele Traian Băsecu a precizat în legătură cu accidentul din Irak că „este un accident de circulaţie, nu a tras nici un insurgent în militarii români“. Preşedintele a adăugat că „urmează să se stabilească dacă ieşirea transportorului de pe carosabil a fost un accident tehnic sau o eroare umană“ şi a precizat că este foarte posibil ca din cauza prafului  conducătorul TAB-ului să nu mai fi văzut coloana, fiind ultimul vehicul, iar accidentul să nu se fi produs din cauza unei mine amplasate de insurgenţi.
O comisie condusă de locţiitorul comandantului batalionului investighează circumstanţele producerii accidentului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS