14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalTrei minore, de negasit

Trei minore, de negasit

Politistii doljeni din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale cauta in continuare trei minore care au plecat de acasa. Parintii uneia dintre ele fac un nou apel la autoritati si populatie, pentru a fi sprijiniti in actiunile de cautare.


Conform statisticilor Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Dolj, cazurile de plecari voluntare ale minorelor au fost destul de numeroase de la inceputul acestui an si, din pacate, unele dintre ele nu au putut fi rezolvate, in ciuda eforturilor politistilor. „Intr-adevar, din cazurile de disparitii inregistrate de inspectorat, multe sunt plecari voluntare de la domiciliu ale minorelor. In atentia Serviciului de Investigatii Criminale se afla in acest moment trei minore, care au plecat de acasa in primele luni ale acestui an si nu au fost gasite“, a declarat subcomisar Maria Vasile, purtator de cuvânt al IPJ Dolj.


Adriana Violeta Alexandru, de 17 ani, din Craiova, eleva in clasa a IX-a la Liceul „Ion Mincu“ din municipiu, a disparut pe 31 ianuarie de la domiciliul parintilor. Disparitia sa a fost sesizata pe 2 februarie de parintii tinerei. Minora are circa 1,60 metri inaltime, parul saten, lung pâna la umeri, ochii caprui, sprâncene arcuite, fata rotunda. Autoritatile fac apel la populatie sa furnizeze orice informatii care pot ajuta in ancheta.


Disperare de tata


Alta disparitie este cea a Mariei Cristina Popa, de 13 ani, din Craiova. Pe 12 februarie s-a prezentat la Serviciul de Investigatii Criminale Georgeta Popa, de 45 de ani, din Craiova, care a sesizat ca fiica sa a plecat de la domiciliu si nu a mai revenit. Din verificari s-a stabilit ca minora a plecat de mai multe ori de acasa, ultima data la inceputul lunii ianuarie 2007, când a revenit dupa cinci zile. „Stim ca a cunoscut un baiat din Daneti si ca a mai fost plecata acolo. Am cautat-o acolo, dar si la alte rude, insa nimeni nu mai stie nimic de ea“, a declarat comisar Cristinel Ciocoiu, seful Serviciului Investigatii Criminale Dolj. Nu se cunosc obiectele de imbracaminte in care minora era imbracata la data disparitiei.


Semnalmente: inaltime 1,65 metri, fata rotunda, par saten tuns scurt, ochi caprui, gura mare, buze groase. Are ca semn particular o alunita in partea stânga a buzei superioare. Zilele trecute, tatal fetei a cerut din nou politiei sa amplifice actiunile de cautare.


Ultima disparitie a unei minore a fost sesizata pe 23 februarie 2007, când parintii Ionelei Camelia Vaduva, de 17 ani, din comuna Farcas, judetul Dolj, au anuntat ca aceasta a plecat de acasa pe 26 ianuarie si nu a mai revenit. La data disparitiei, tânara era imbracata cu pantaloni si scurta din blugi de culoare albastra, bluza portocalie, cizme negre, din catifea. Minora are 1,60 metri inaltime, parul saten, lung pâna la nivelul umerilor, ochii verzi si fata ovala.


Cine poate da relatii despre locurile in care se afla cele trei minore este rugat sa anunte cea mai apropiata sectie de politie sau sa sune la 112. De asemenea, orice date care pot ajuta la gasirea minorelor pot fi comunicate redactiei GdS, la numarul de telefon 0251.413.100.


Cazuri finalizate cu succes


Bianca Mihaela S. avea 11 ani când a fost data disparuta, pe 22 septembrie 2006. Minora a plecat de acasa si, initial, le-a spus parintilor ca va dormi la o matusa. Bunicul minorei a anuntat disparitia când a aflat ca fata nu a ajuns la matusa. Politistii au reusit s-o gaseasca dupa câteva zile, iar Directia pentru Protectia Copilului Dolj a preluat cazul spre monitorizare.


Stelian Ciprian, de sase ani, din judetul Olt, a disparut de acasa pe 9 august 2006. Nu putea da relatii cu privire la identitatea sa, fiind surdomut. A fost gasit in Bucuresti, trei zile mai târziu, si dus la Centrul de Primire Minori in Regim de Urgenta „Pinocchio“. „Nu stim cum a reusit un copil de sase ani sa ajunga de la Olt la Bucuresti“, a declarat agent-sef principal Emil Calin. Politistii i-au anuntat pe parinti, iar acestia l-au preluat pe minor pe 16 august si l-au dus acasa, la Corabia.


Petrisor Draghe, de 15 ani, din Mehedinti a plecat de acasa pe 24 decembrie 2005, dar a fost anuntat ca fiind disparut la politie abia pe 16 ianuarie 2006. Politistii au plecat pe o pista lansata de mama minorului, care le-a spus ca baiatul s-ar afla cel mai probabil in Timisoara. Oamenii legii l-au gasit insa in Caras-Severin, la domiciliul unei familii.


Alejandra Isabelle a refuzat sa se mai intoarca acasa, dupa ce a fost certata de mama sa, la scoala, in fata colegilor. Politia Craiova a fost sesizata despre disparitie pe 10 ianuarie 2006 si a gasit-o pe tânara, o zi mai târziu, intr-o scara de bloc din apropierea locuintei sale. Cea care a anuntat politistii a fost femeia de serviciu a imobilului respectiv.


Copiii intre sase si zece ani, cei mai expusi rapirilor


Clasificarea disparitiilor de copii pe baza primelor indicii este extrem de importanta, pentru ca poate accelera ancheta. Stabilirea rapida a unui plan de actiune eficient este necesara pentru gasirea in viata a acestora. Cele mai grave cazuri de disparitii de copii sunt rapirile. Numeroase studii facute in Canada si SUA arata ca un copil rapit este ucis, cel mai adesea, in primele trei ore dupa disparitia sa. Cei mai expusi acestui tip de rapire sunt micutii intre sase si zece ani, in special fetele. Exista si o explicatie: in aceasta etapa a dezvoltarii lor, copiii sunt mai putin supravegheati de parinti, sunt lasati singuri pe drumul spre scoala sau in parcuri. „Noi incercam sa prevenim astfel de cazuri. Orice minor depistat de jandarmi sau de politistii comunitari este verificat la dispeceratul politiei“, a declarat comisar Cristinel Ciocoiu. FBI atrage atentia ca rapirile comise de cunostinte ale minorului (rude, prieteni, vecini) sunt mult mai violente decât cele comise de straini.


Hotline pentru copiii disparuti


Un numar de telefon gratuit, destinat celor care vor sa reclame disparitia unui copil in oricare dintre cele 27 de state membre UE, inclusiv România, va fi disponibil din aceasta vara. Numarul european 116000 se adauga celor existente in fiecare dintre tarile membre, acestea urmând sa fie valabile in continuare. Conform datelor centralizate la Bruxelles, cel putin 120.000 de copii din Europa traiesc departe de familiile lor, in conditii suspecte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS