16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalTeste mai simple pentru soferii fara permis

Teste mai simple pentru soferii fara permis

Conducatorii auto doljeni care s-au ales cu permisul suspendat pentru ca au incalcat normele noului Cod Rutier vor avea parte, in scurt timp, de un examen de legislatie mai simplu.


Statisticile ingrijoratoare privind gradul de promovabilitate la testul de legislatie auto au determinat conducerea Inspectoratului General al Politiei Române sa anunte simplificarea chestionarelor. Din noile grile vor disparea intrebarile care nu se refera strict la normele de circulatie pe drumurile publice, care i-au pus in dificultate pe conducatorii auto doljeni. Si intrebarile de genul „Câte puncte se acorda in situatia in care…“ vor fi inlocuite cu cele care vizeaza regulile de circulatie ori regulile de efectuare a manevrelor in timpul conducerii. De asemenea, urmeaza ca grilele sa fie diferentiate pe categorii de permis, testele actuale continând intrebari amestecate pentru mai multe categorii.


Soferii doljeni, catastrofe la examenul de legislatie


Statisticile Politiei Române arata ca, la nivel national, doar 15 la suta dintre conducatorii auto care s-au prezentat la examen au promovat. La nivelul judetului Dolj, conform datelor Serviciului Politiei Rutiere Dolj, situatia este si mai ingrijoratoare, promovabilitatea fiind putin peste 11 la suta. De când a intrat in vigoare noul Cod Rutier si pâna acum, peste 1.200 de soferi doljeni s-au ales cu permisul suspendat pentru 30, 60 sau 90 de zile, pentru greselile comise in trafic.


Cei mai multi doljeni si-au pierdut dreptul de a conduce o perioada pe drumurile publice pentru ca nu au acordat prioritate, au trecut pe culoarea rosie a semaforului sau au fost depistati bauti la volan.


Din cele 1.200 de permise suspendate in Dolj, 962 au fost numai in municipiul Craiova. Pentru a sustine examenul de legislatie in vederea redobândirii permisului s-au prezentat la Politia Rutiera pâna joi, 18 ianuarie, 680 de conducatori auto. „Din cei care s-au prezentat la examinare au promovat pâna acum numai 73. Cei mai constiinciosi au fost conducatorii auto de peste 40 de ani, care reprezinta peste 60 la suta din cei admisi. Trebuie subliniat si faptul ca nici un sofer nu a promovat la prima examinare“, a explicat subcomisar Marius Stamin, ofiter in cadrul Serviciului Politiei Rutiere Dolj.


Examen prea greu


Politistii cred ca principala cauza pentru care multi soferi au „picat“ testul de legislatie rutiera o reprezinta slaba pregatire a acestora. Urmatoarea cauza este coeficientul de dificultate ridicat al examenului, care contine intrebari ce nu se refera strict la normele de circulatie pe drumurile publice.


Astfel, in curând vor disparea din chestionare intrebari cum ar fi: „Cine administreaza podurile si viaductele?“ sau „Câti kilowati are un moped?“, insa soferii va trebui sa invete legislatia ca sa isi poata recapata permisul de conducere. „Chestionarele simplificate vor fi folosite in curând, insa ii avertizam pe conducatorii auto care vin sa sustina examenul in vederea restituirii permisului de conducere ca nu vor promova decât cei care studiaza Codul Rutier“, a declarat inspector principal Emil Zuican, seful Biroului Politiei Rutiere Craiova.


Program


Verificarea cunoasterii regulilor de circulatie de catre conducatorii auto sau de tramvaie, carora li s-a suspendat permisul de conducere din diferite motive, se face in fiecare zi de joi, la sediul Biroului pentru Siguranta Circulatiei Urbane Craiova, strada Câmpia Islaz, nr. 50, intre orele 9.00 – 12.00 si 15.00 – 17.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS