17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAmenzi in târguri

Amenzi in târguri

Inspectorii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Olt au continuat la sfârsitul saptamânii trecute controalele in târguri, dar si la agentii economici. Dupa inchiderea tuturor târgurilor de animale, prin ordin al prefectului Octavian Popescu, pâna la asigurarea de catre administratori a conditiilor prevazute de lege, inspectorii au intensificat controalele pentru a verifica daca interdictia de comercializare a tuturor speciilor de animale este respectata. Cu o saptamâna in urma, inspectorii au trecut prin toate târgurile din judet pentru a le pune in vedere primarilor din localitatile in care functioneaza, in calitate de administratori, sa le inchida pâna refac pavimentele, asigura sisteme de furajare si adapare, le imprejmuiesc si asigura conditii de igiena.


Sâmbata si duminica, inspectorii DSVSA au trecut la aplicarea de sanctiuni acolo unde au gasit târguri deschise, iar directorul Stefan Nicolae a anuntat ca actiunea va continua. Singurele târguri de animale din judet care au cât de cât conditii si sunt avizate sanitar-veterinar functioneaza la Slatina si Caracal, dar si aici este interzisa comercializarea pasarilor vii si a porcilor, din cauza masurilor impuse pentru prevenirea raspândirii pseudopestei aviare si a pestei porcine.


Stefan Nicolae, care a facut parte din echipa de control de la târgul din Izbiceni, a declarat ca a aplicat duminica cinci amenzi. Doua amenzi, in valoare de 12 milioane fiecare, au fost aplicate cetatenilor care au venit sa vânda pasari in târg, in ciuda inchiderii acestuia si a interdictiei speciale de comercializare a pasarilor. Celelalte trei, in valoare de câte zece milioane, au fost aplicate unor agenti economici care vindeau mici si care nu respectau conditiile de manipulare a marfii si de igiena. „Am incheiat nota de control cu administratorul târgului, primarul comunei Izbiceni, Mircea Velica. Nu l-am sanctionat de aceasta data, dar i-am pus in vedere sa realizeze conditiile impuse de lege pentru functionarea târgului din localitate daca doreste redeschiderea acestuia“, a declarat seful directiei.


Magazinele din mediul rural vor fi reevaluate sanitar-veterinar


Viorica Stârcu, sefa Serviciului de Inspectie si Control a DSVSA, care a facut parte din echipa ce a controlat târgurile din Tufeni si Potcoava, a declarat ca in cele doua zone administratorii si cetatenii au inteles sa respecte interdictia de comercializare a animalelor vii. „Politia din Tufeni sanctionase, pâna sa ajungem noi in târg, un cetatean care venise sa vânda porci. Am constatat ca interdictia este respectata, atât la Tufeni, cât si la Potcoava“, a spus Viorica Stârcu.


Echipa din care a facut parte sefa serviciului a trecut la verificarea unitatilor de alimentatie publica. „Vom trece la reevaluarea tuturor magazinelor din mediul rural, in ceea ce priveste manipularea produselor, si a tuturor documentelor sanitar-veterinare“, a anuntat medicul veterinar. In trei dintre unitatile de alimentatie publica controlate, echipa a aplicat amenzi de câte zece milioane din cauza nerespectarii celor doua constatari.


De asemenea, masina de transportat lapte a SC Lactag SRL din Costesti, intâlnita in trafic, a fost gasita cu probleme. Viorica Stârcu a declarat ca firma nu a organizat puncte de colectare a laptelui, asa cum prevede legislatia, iar autovehiculul cu care era transportat nu respecta nici normele sanitar-veterinare si nici conditiile de igiena. „Nu am putut aplica sanctiuni, deoarece soferul nu era insotit de reprezentanti ai societatii. I-am lasat invitatie sa se prezinte cu toate documentele la sediul directiei pentru control“, a declarat Viorica Stârcu. Ea a anuntat ca si in domeniul laptelui DSVSA va incepe o campanie de verificari, in perspectiva apropiatei aderari la Uniunea Europeana, ale carei obiective vor fi respectarea normelor de igiena si a cotelor de lapte obtinute prin negocieri cu UE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS