11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

Scurte stiri

Noua elevi craioveni in lotul national de chimie


Editia a II-a a Concursului „Chim-expert“, etapa zonala, gazduita in urma cu trei zile de Grupul Scolar „Stefan Odobleja“ din Craiova, si-a desemnat ieri câstigatorii. Potrivit organizatorilor, la aceasta editie au participat aproximativ 105 elevi, din clasele VII-XI, din Dolj si din judetele arondate centrului zonal Craiova (Olt, Gorj, Mehedinti si Teleorman). „Din cei 105 participanti, pe baza rezultatelor obtinute, au fost selectionati noua câstigatori in lotul national de chimie, toti din Craiova, de la trei unitati de invatamânt diferite – un elev de la CN «Elena Cuza», unul de la Scoala nr. 30 «Mihai Viteazul» si sapte de la CN «Fratii Buzesti»“, a precizat inspector scolar general adjunct Geanina Chirigiu, din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj. (E.L.)


Carantina de gradul III in Valea Jiului


Mai multe localitati din Valea Jiului sunt pe punctul de a intra in carantina, dupa ce in zona Câmpu lui Neag, pe teritoriul orasului Uricani, a fost gasita o vulpe turbata. Animalul a fost supus mai multor teste, iar reprezentantii orasului Uricani au transmis in teritoriu informatiile necesare, pentru ca fiecare primar sa ia masurile ce se impun. „Ieri i-am informat pe primarii din Lupeni si Vulcan, aceasta fiind raza pe care trebuie sa se ia masuri. Vulpea bolnava a fost identificata pe teritoriul localitatii Câmpu lui Neag si medicul veterinar a tinut sub supraveghere focarul“, a sustinut Danut Buhaescu, primarul orasului Uricani.


Pe o raza de 30 km indicata prin lege, se impun masuri de eradicare a tuturor animalelor lasate fara stapân, iar in zilele urmatoare primarul spune ca va fi organizata si o vânatoare in zona unde a fost gasit animalul turbat. In plus, la Vulcan si Lupeni, pâna unde se intinde focarul, câinii si pisicile fara stapân vor fi eutanasiati.


Cei de la Uricani sunt acum nevoiti sa apeleze la reprezentantii DSV, care vor transmite in teritoriu fiecare pas de actiune legal, timp de 90 de zile, de la data depistarii focarului de rabie. (D.M.)


Bani pentru zonele miniere


Primarii tuturor localitatilor miniere din România se vor intâlni, in aceasta luna, pentru a stabili modalitatea de accesare a fondurilor destinate reconstructiei si dezvoltarii economice a acestora. Pentru anul 2007 sunt disponibile fonduri nerambursabile in valoare totala de 200 de milioane de dolari, iar fiecare administratie locala trebuie sa vina cu propuneri concrete de dezvoltare, cu conditia ca mai multe orase dintr-o regiune sa se uneasca si sa gaseasca planuri comune. „Primarii celor 20 de localitati din România, care s-au dezvoltat numai datorita mineritului, sunt acum in masura sa se asocieze si, la intâlnirea cu reprezentantii Agentiei Zonelor Miniere, sa prezinte mai multe proiecte care ar putea fi finantate“, a spus Ilie Botgros, primarul orasului Aninoasa. (D.M.)


S-a simulat examenul de bacalaureat


Aproximativ 3.000 de elevi ai clasei a XII-a din judetul Hunedoara s-au prezentat la examenul de simulare la limba si literatura româna, peste 1.000 fiind din Valea Jiului. Pentru ca prezenta la aceste teste nu a fost obligatorie, nu toti tinerii care s-au inscris la examen au participat la aceasta proba, asa incât din totalul celor 3.584 de elevi, numai 2.897 au venit la examen. In Valea Jiului au fost formate trei centre de examinare, doua la Petrosani si unul la Lupeni, iar in total s-au inscris pentru a sustine testul 1.044 de liceeni. Nici prezenta si nici notele obtinute la acest examen nu vor fi luate in calcul pentru situatia scolara a elevilor de clasa a XII-a, dar profesorii spun ca, in baza calificativelor obtinute, liceenii isi pot face calculele de viitor. (D.M.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS