21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAsociatia 9 - pagube de miliarde

Asociatia 9 – pagube de miliarde

Reprezentantii Primariei Craiova au depistat in gestiunea administratoarei Asociatiei nr. 9, din cartierul Craiovita Noua, cheltuieli nejustificate de sase miliarde de lei. Maria Ungureanu mai este cercetata penal pentru nereguli contabile mai vechi cu intretinerea, de aproape 350 de milioane de lei.


Asociatia nr. 9 din Craiovita Noua este al doilea rau-platnic din lista celor 368 de asociatii de locatari si proprietari din Craiova, cu un debit care depaseste 17,3 miliarde de lei.


Un control recent scoate la iveala actiunile dubioase, din punct de vedere financiar, ale Mariei Ungureanu, in calitate de ordonator al intretinerii suportate de cei peste 1.500 de proprietari, actiuni constând in cheltuieli nejustificate de peste sase miliarde de lei, in ultimii trei ani. Potrivit sefului Serviciului Coordonare Asociatii, din cadrul primariei, Marian Giubelan, cele 604.421 RON reprezinta, in termeni de specialitate, lipsa in gestiune. „Cea mai mare parte din acesti bani, in fapt diferenta dintre pasiv si activ, insumeaza cheltuieli nejustificate catre diverse societati comerciale, plati pentru care administratorul fie nu poate prezenta factura, fie a intocmit facturi fara devize de lucrari si fara precizari privind locul si data respectivelor lucrari. Majoritatea sunt reparatii pentru care nu s-a tinut nici un fel de evidenta contabila“, a declarat Marian Giubelan. Din totalul celor 6,3 miliarde de lei vechi, doar 1,58 miliarde se regasesc in facturi si chitante, insa nici acestea nu pot fi considerate dovada unor plati curate, atâta timp cât nu sunt insotite de celelalte documente prevazute de lege, in special devize, si nu sunt corect intocmite. „Peste un miliard de lei vechi au ajuns in baza unor astfel de facturi la SC DIONAD SRL si aproximativ 550 de milioane de lei vechi – la SC Constructii si Igiena Cristaval SRL“, a sustinut Marian Giubelan. Acesta mai spune ca primaria va transmite politiei rezultatele verificarii si ca partenerii de afaceri ai Mariei Ungureanu vor intra in vizorul celorlalte institutii specializate in controlul activitatilor agentilor economici. Maria Ungureanu nu a fost de gasit in baraca asociatiei in aceste zile, iar numerele de telefon oficiale care apar in dreptul sau sunt „nealocate“.


Precedent penal


In urma unei verificari amanuntite a activitatii din 2001 si 2002 a Mariei Ungureanu, aceasta a fost trimisa in judecata pentru un prejudiciu adus asociatiei de 347 de milioane de lei vechi. Printr-o sentinta penala din 20 octombrie 2005, instanta o condamna pe inculpata la inchisoare cu suspendare si la plata a 347 de milioane de lei catre Asociatia de Locatari nr. 9, Craiovita Noua. Ungureanu a ramas insa in functie pâna in ianuarie 2006. Ea a fost retrogradata, pâna la urma, din cauza ca primaria l-a amendat pe presedintele asociatiei, Aurel Marinescu, cu 20 de milioane de lei vechi, fiindca tinea in functie un angajat fara atestatul cerut de normativele in vigoare.


Aurel Marinescu a contestat insa amenda si sustine ca de la Maria Ungureanu se mai puteau recupera bani numai daca aceasta mai lucra la Asociatia nr. 9.


Efectele „Ungureanu“


Ultima debransare facuta de Regia de Apa Craiova a lovit Asociatia nr. 9 in decembrie 2005, când 13 scari de bloc au avut robinetele sigilate, iar locatarii altor 16 au scapat fiindca nu le-au permis angajatilor regiei sa patrunda la subsol, sustine Nicusor Stancu, seful Serviciului facturare clienti al RA Apa. „Asociatia nr. 9 avea un debit de peste 2,6 miliarde de lei vechi la RA Apa si penalizari de intârziere de peste 600 de milioane de lei vechi“, a declarat Stancu. Potrivit reprezentantilor primariei, administratoarea Maria Ungureanu nu le-a comunicat aceste penalizari locatarilor (nu le-a inclus in listele de plati), care nu au stiut la ce sa se astepte din partea furnizorilor neachitati. Principalul creditor al asociatiei in cauza este insa Regia de Termoficare, cu peste 14 miliarde de lei vechi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU