8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInvazie de pasapoarte false la granite

Invazie de pasapoarte false la granite

Fraudele cu documente de calatorie au inregistrat si in acest an cresteri semnificative. Peste 600 de pasapoarte falsificate, prin diverse metode, au fost depistate de politistii de frontiera, cu ajutorul aparaturii de ultima generatie existenta la granite.


Este vorba despre comparatoarele video-spectrale, utilizate deja in punctele de nord si est, precum si in aeroporturi, care analizeaza datele din acte in mai multe sensuri (lumina alba, ultravioleta, infrarosu si filtre de culoare). Fie ca au prezentat autoritatilor documente false sau apartinind altor persoane, persoanele care au comis ilegalitatile au primit interdictie de calatorie intre trei luni si trei ani. De la inceputul anului si pina in prezent, oamenilor legii le-au fost prezentat la controalele de rutina 355 pasapoarte false ori falsificate, precum si peste 200 de alte tipuri de documente contrafacute (permise de rezidenta, de conducere, carti de identitate, invitatii, vouchere etc.).


Cel mai mult se falsifica documentele românesti, spun politistii, care s-au confruntat cu 268 astfel de situatii, avind in vedere ca inca se mai folosesc pasapoartele de tip vechi, usor de masluit. 155 de conationali au incercat sa iasa din tara folosind acte eliberate pe numele altor persoane din diverse motive. Surpriza de proportii a venit insa in momentul in care au fost descoperite in actele de calatorie 1.180 de stampile contrafacute. Putin mai instruiti, strainii aleg sa falsifice documentele de calatorie „cap-coada“, in timp ce altii intra legal in România, dar la iesire se legitimeaza cu acte false emise de tarile pentru care nu este necesara viza pentru a calatori in statele Schengen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS