14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGeoana, Passi si Draskovici s-au intilnit la Calafat

Geoana, Passi si Draskovici s-au intilnit la Calafat

Ministrii de externe ai Romaniei, Bulgariei si Serbiei – Muntenegru, Mircea Geoana, Solomon Passi si Vuk Draskovici, au participat simbata la o reuniune trilaterala, desfasurata la Calafat. Cu aceasta ocazie, cei trei ministri de externe au semnat Planul de Actiune pentru Cooperarea Trilaterala Transfrontaliera, bazat pe depistarea problemelor comune ale municipalitatilor aflate pe frontiera Dunarii si pe nevoia unor actiuni conjugate si a unei politici active in folosul celor trei state.

Ministrii de externe ai celor trei tari au cazut de acord sa dezvolte proiecte comune in urmatoarele domenii prioritare: reabilitarea si construirea unei noi infrastructuri pe frontiera comuna, cooperari de afaceri si activitati informationale si de marketing comune, protectia si recuperarea mediului inconjurator, precum si monitorizarea comuna a mediului inconjurator. Intilnirea „Asociatiei de colaborare transfrontaliera Dunarea 21“, la care ar fi trebuit sa participe si prefectii judetelor limitrofe, primarii localitatilor de frontiera si camerele de comert locale, s-a anulat din cauza vremii nefavorabile.

La finalul intrevederii, Mircea Geoana, Solomon Passi si Vuk Draskovici au facut o plimbare pe malul Dunarii, aruncind in apa o sticla sigilata care contine un mesaj comun al celor trei reprezentanti guvernamentali. Urmatoarea intilnire, avind ca subiect noi proiecte comune in cadrul Asociatiei „Dunarea 21“, va avea loc anul viitor, la Zaicear, in Serbia-Muntenegru.

„Asociatia de colaborare transfrontaliera Dunarea 21“ a fost creata pe 18 ianuarie 2002 si este prima euroregiune infiintata in Balcani. Documentele de infiintare a asociatiei, din care fac parte opt localitati din Serbia-Muntenegru, noua din Bulgaria si cinci din Romania, toate din zonele riverane Dunarii, au fost semnate de primarii oraselor Calafat (Romania), Vidin (Bulgaria) si Zaicear (Serbia – Muntenegru).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS