11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTeapa cu masini de cusut Singer

Teapa cu masini de cusut Singer

Politistii doljeni au inceput sa primeasca, in ultima vreme, tot mai multe sesizari de la craioveni care au fost fraieriti intr-un mod pe care oamenii legii l-au denumit „inselaciune prin metoda masinii de cusut“

La mare moda printre infractorii din Ardeal, asa-numita „inselaciune prin metoda masinii de cusut“ a inceput sa faca victime in ultimele saptamini si printre locuitorii judetelor Olteniei. Acest gen de teapa se bazeaza pe naivitatea oamenilor care spera sa devina miliardari peste noapte, valorificind ceva ce le era oricum de prisos.

Un anunt tentant la mica publicitate

Primul pas pe care il fac teparii este sa dea un anunt la mica publicitate, in care mentioneaza ca un colectionar ori o firma germana sau elvetiana achizitioneaza la preturi astronomice – 40.000 – 50.000 de euro – masini de cusut Singer originale. In anunt este mentionat ca numar de contact intotdeauna un telefon mobil. Detinatorii unor astfel de masini de cusut „pun botul“ la o asemenea oferta, deosebit de tentanta, daca ar fi reala, si suna la numarul din anunt pentru a se interesa daca pot sa-si vinda pe aceasta cale masinile de cusut vechi care, oricum, stau degeaba aruncate prin pod ori prin vreo magazie. La telefon le raspunde o persoana care le confirma ca anuntul este real, dar ca pretul mentionat este oferit doar pentru masinile de cusut Singer originale. „Cititi-ne seria inscrisa pe masina dumneavoastra, sa verificam daca aveti o Singer originala“, li se spune celor interesati sa vinda. Oamenii, de buna credinta, dicteaza la telefon seria, iar dupa citeva secunde li se raspunde: „Am verificat pe calculatorul nostru. Detineti, intr-adevar, o masina de cusut Singer originala, pentru care noi va oferim 40.000 (uneori chiar 50.000-n.r.) de euro. Va rog sa-mi spuneti datele dumneavoastra de identitate“. Cind omul este in culmea fericirii, crezind ca se alege cu o poala de bani si tocmai incearca sa-si calculeze in gind, macar cu aproximatie, cit ar ajunge suma in lei, asa-zisul reprezentant al firmei straine vine cu bomba: „Ne pare rau, dar nu putem sa trimitem o masina din Germania (ori Elvetia- n.r.) ca sa ia masina dumneavoastra de cusut. Daca ati fi avut macar doua… Dar poate mai faceti rost de una si atunci vi le cumparam pe amindoua“. Inevitabil, victima intreaba: „De unde sa mai fac rost de inca una?“. Raspunsul vine prin telefon imediat: „Va putem oferi noi numarul de telefon al unei persoane care mai are o masina Singer originala de vinzare. Poate cadeti la o intelegere cu respectiva persoana, iar dupa ce veti avea si a doua masina, reveniti cu un telefon la noi, pentru a stabili in amanunt cum sa ridicam masinile de cusut si sa va platim banii“.

Potentialul cistig s-ar putea dubla

Cetateanul, crezind ca i-a pus Dumnezeu mina in cap, suna la numarul de telefon primit pentru a cumpara o a doua masina de cusut. Ii raspunde o alta persoana, care, fara prea multa vorbarie, ii spune ca are, intr-adevar, de vinzare o masina de cusut originala Singer pe care vrea sa o vinda cit se poate de repede, avind niste datorii de achitat, avansind totodata si un pret, de obicei intre 2.000 si 3.000 de euro.Viitorul fraierit isi face iarasi un calcul si isi inchipuie ca va ajunge peste noapte multimiliardar, pentru ca are sansa sa dea 2.000 de euro pe un obiect la care a gasit deja un cumparator ce-i ofera 40.000 de euro, de 20 de ori mai mult. Asa ca, imprumutindu-se pe la vecini si rude, sau luind un credit din banca, reuseste sa stringa suma de 2.000 de euro, si iarasi il suna pe cel care se grabea sa-si vinda masina de cusut. Urmeaza intilnirea dintre cei doi – de obicei in vreo parcare dintr-un oras ardelean – unde, fara prea multa vorbarie, se face schimbul, tepuitul da banii si isi primeste masina de cusut „Singer originala“. Daca ii trece cumva prin cap sa ceara incheierea vreunei chitante de mina ori a unui contract de vinzare-cumparare, i se da cu tifla, spunindu-i-se: „Daca nu vrei sa cumperi masina fara acte, mai am si pe altii interesati sa o cumpere“.

La telefon nu mai raspunde nimeni

Si, uite asa, omul a facut rost si de a doua masina de cusut. In culmea fericirii, suna din nou la asa-zisa firma germana sau elvetiana care urma sa-i ofere sume astronomice pe cele doua masini de cusut. La numarul respectiv de telefon mobil insa nu mai raspunde nimeni. In zadar fraieritul insista de zeci de ori, tot nu i se va mai raspunde. Cartela telefonului cu respectivul numar zace demult pe fundul unui cos de gunoi.Asa ca teparii se aleg cu 2.000 – 3.000 de euro, iar bietul pagubit, care sperase ca se va imbogati peste noapte, ramine nu doar usurat la buzunar, ci si cu inca o vechitura de masina de cusut pe cap, care, de cele mai multe ori, nici macar nu e Singer, ci e un hirb pe care smecherii au prins o tablita cu inscriptia „Singer“. Intr-un tirziu, cind se prinde ca a luat cea mai mare teapa a vietii lui, pagubitul da fuga la politie sa reclame ca a fost inselat. Politistii insa nu prea au cu ce sa-l ajute, mai ales ca singurele indicii sint doua numere de telefon – de la asa-zisa firma germana sau elvetiana si de la vinzatorul masinii de cusut – si un anunt banal la mica publicitate. Inselaciunea ar putea fi dovedita doar daca oamenii legii dovedesc o intelegere intre cele doua persoane cu care pagubitul a vorbit la telefon, ceea ce este aproape imposibil, mai ales ca nici nu se stie cine sint persoanele cu pricina. In ultimele saptamini, mai multi doljeni au cazut victime unor tepari din zona Ardealului prin „metoda masinii de cusut“. De aceea, politistii incearca sa le atentioneze pe potentialele victime ca nu tot ce zboara se maninca. Nici macar daca e vorba de masini de cusut Singer…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS