14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrizonieri la ferma de morcovi

Prizonieri la ferma de morcovi

Parchetul de pe linga Tribunalul Dolj a dispus saptamina trecuta trimiterea in judecata a doi paznici de la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Isalnita, care i-au batut si i-au batjocorit pe doi tineri veniti la adunat de morcovi, obligindu-i apoi sa se lupte cu ciinele in noroi si sa-i numere puricii, dupa care au incercat sa-l omoare pe unul dintre „prizonieri“.

In paginile cotidianului nostru prezentam, cu doi ani in urma, cazul unui sef de ferma din Dolj care, prinzind citiva hoti de cirese – femei, barbati, copii – in livada pe care o avea in administrare, i-a dezbracat si i-a snopit in bataie, apoi i-a inghesuit pe toti intr-o baraca, privindu-i de libertate pentru ca au poftit la un pumn de cirese. Cam in aceeasi perioada s-a intimplat o poveste asemanatoare, in care au fost implicati paznicii unei culturi de morcovi.

Paznicii i-au invitat sa adune morcovi, apoi i-au acuzat ca… fura

George Vinatoru, zis „Jeane“, si Vintila Brinduse, zis „Tila“, isi desfasurau activitatea in noiembrie 2002 ca muncitori sezonieri la Ferma nr.1 a Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Isalnita, unde fusesera desemnati sa faca de paza in incinta fermei. Pe 10 noiembrie, Brinduse s-a intilnit intimplator cu prietenul sau Ionel Tanase, caruia i-a spus ca la ferma se recoltasera morcovi si, daca are nevoie de morcovi, poate veni seara sa adune ce mai ramasese pe cimp dupa recoltare. In baza acestei intelegeri, Tanase si-a luat cu el doi vecini – fratii Silviu si Sorinel Lazar, de 17, respectiv 19 ani – si a plecat cu ei sa adune morcovii ramasi pe cimp. Cei trei au trecut intii pe la paznicii Brinduse si Vinatoru, care, in schimbul unei sticle de tuica si al unui pachet de tigari, le-au aratat de unde sa adune morcovii.

Se lasase intunericul, iar cei trei consateni se departasera la citiva metri unul de altul, in cautarea morcovilor ramasi pe cimp. Din noapte si-au facut aparitia cei doi paznici, care, nici una – nici doua, i-au luat la bataie pe fratii Lazar cu o furca si cu o bita, apoi au asmutit la ei un ciine-lup, acuzindu-i ca… fura morcovi. Legati cu miinile la spate, „hotii“ au fost condusi de paznici catre cladirile fermei. Cei doi tineri nu vor uita niciodata ce au patit acolo, din cauza paznicilor care, culmea, chiar ii invitasera sa adune morcovii ramasi pe cimp.

In ciuda rugamintilor de a li se da drumul, cei doi frati au fost nevoiti sa suporte batjocura si violentele celor doi paznici, care se imbatasera deja cu tuica pe care o primisera chiar de la „prizonieri“. Ca sa-si alunge plictiseala, Vinatoru si Brinduse au nascocit tot felul de lucruri „hazlii“. I-au pus pe fratii Lazar sa se lupte cu ciinele in noroi de citeva ori, incercind sa-i „motiveze“ intre reprize cu cite o mama de bataie. Apoi, ca sa mai schimbe repertoriul, i-au obligat, sub amenintarea cutitului si a bitei, se le faca pantofii, dupa care sa… numere puricii de pe ciine. Suparat ca tinerii n-au reusit sa prinda decit trei purici in blana ciinelui, Brinduse i-a amenintat cu cutitul. Vinatoru i-a smuls cutitul din mina si l-a lovit cu el pe Sorinel Lazar direct in piept. Nici dupa ce victima, cu hainele pline de singe, i-a rugat sa-i dea drumul, cei doi paznici nu s-au indurat sa-i dezlege pe tineri. Dimpotriva, i-au inchis pe „prizonieri“ in centrala termica a fermei, legind usa cu o sfoara, celalalt capat al sforii fiind legat de piciorul lui Brinduse, ca sa simta daca vrea cineva sa deschida usa. Pentru a elimina orice posibilitate de evadare, paznicii au legat si ciinele de usa.

Aceasta era imaginea pe care au vazut-o cu ochii lor parintii celor doi tineri, care au ajuns la ferma in jurul orei 6.00 dimineata, aflind ca baietii lor nu se mai intorsesera de la adunat de morcovi. Eliberati la interventia sotilor Lazar, cei doi baieti au reusit sa ajunga acasa la ivirea zorilor.

Un dosar plimbat intre judecatori si procurori

Dosarul penal s-a plimbat o vreme intre Judecatoria Craiova si Parchetul Judecatoriei, pina acum citeva luni, cind a ajuns la Parchetul Tribunalului Dolj. In baza actelor medico-legale care atesta nu doar urmele bataii primite de cei doi frati, ci si faptul ca Sorinel Lazar fusese injunghiat in zona organelor vitale, doar hainele groase pe care le purta salvindu-i viata, pentru ca au impiedicat cutitul sa patrunda pina la inima, procurorii au solicitat luna trecuta arestarea preventiva a celor doi paznici. Judecatorii Curtii de Apel Craiova au emis pe 15 iunie mandate de arestare preventiva pe numele lui Vintila Brinduse, de 31 de ani, din Simnicu de Sus, si George Vinatoru, de 35 de ani, din Almaj, iar saptamina trecuta procurorii au dispus trimiterea in judecata a celor doi paznici, acuzati de tentativa de omor calificat, lipsire de libertate in mod ilegal, insulta, lovire si amenintare. „Tila“ si „Jeane“ risca sa-si petreaca urmatorul deceniu – daca nu mai mult – in spatele gratiilor, dosarul aflindu-se acum pe rolul Tribunalului Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS